clanak False

12. Zagreb radio fest

19.04.2017.

U Domu tehnike na zagrebačkom Jarunu i nekoliko šatora podignutih uza nj, 10. i 11. rujna 2010. održan je Zagreb Radio Fest, tradicionalna manifestacija koju već 12. godinu zaredom organizira Zagrebački radioamaterski savez uz potporu svojih partnera i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. Ove godine u organizaciji festivala pomogli su im i Hrvatski radioamaterski savez te radioklubovi Slavonije i Baranje koji su, u okviru sajma, postavili tzv. Slavonsku kuću i u njoj predstavili bogatu turističku, etnografsku, kulinarsku i vinarsku tradiciju i ponudu toga kraja.

I Turistička zajednica Grada Zagreba je iskoristila popularnost i uspješnost sajamske priredbe na Jarunu i na maštovit način, uz promotore obučene u povijesne kostime, posjetiocima predočila turističke, kulturne i ostale potencijale Zagreba.

Ovaj cijenjeni strukovni sajam mala je grupa radioamatera entuzijasta prvi put organizirala 1999. godine i od tada on redovito svake godine okuplja velik broj radioamatera i ostalih zaljubljenika u elektrotehniku, elektroniku ili informatiku iz Hrvatske i nekih europskih zemalja.

Ovogodišnju sajamsku priredbu, uvrštenu u programe tehničke kulture od posebnog interesa za Grad Zagreb je, u skladu s višegodišnjim običajem, otvorio jedan od najstarijih zagrebačkih radioamatera Zvonimir Hochstadter (na slici s predsjednikom ZRS-a). Na prigodnoj svečanosti prisutnim su se uzvanicima obratili Boris Vrbanović, predsjednik Zagrebačkog radiomaterskog saveza, prof. dr. sc. Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture i Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. Pored njih, među uzvanicima su bili i Damir Trut, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Stjepan Huzjak, zapovjednik Civilne zaštite RH, predstavnici Gradskog ureda za upravljanje u kriznim situacijama, kao i načelnica Odjela za tehničku kulturu GUOKŠ-a Madeleine Wolf. 

    

Jedno od središnjih događanja ovogodišnjeg sajma bilo je predstavljanje radioamaterskih komunikacija, kao i rasprava o mogućnostima radioamaterskog djelovanja u kriznim situacijama, a održano je i više stručnih predavanja i sastanaka interesnih skupina, te organizirana jednodnevna škola elektronike za učenike osnovnih škola, koju je vodila Silvana Pešut Vitasović.

Kao i prijašnjih godina, i ove su se godine na sajmu predstavile europske radioamaterske asocijacije, strani i domaći izlagači te poduzetnici koji se bave konstrukcijama ili distribucijom telekomunikacijske opreme, a upotpunjen je i uvijek dobro posjećenim sajmom rabljene opreme koji pruža priliku posjetiteljima da po promotivnim sajamskim cijenama nabave i upotpune telekomunikacijsku, elektroničku, informatičku ili drugu opremu.

Svojim raznolikim sadržajima Zagreb Radio Fest se i ove godine potvrdio kao jedinstven sajam takve vrste u ovom dijelu Europe.

   


Novosti 2010