clanak False

5. Kup Zagreb – natjecanje u plastičnom maketarstvu

19.04.2017.

Zagrebački maketarsko-modelarski savez i Maketarski klub David Schwarz, uz potporu Zagrebačkog zrakoplovno-tehničkog saveza Rudolfa Perešina, organizirali su 15. svibnja 2010. u Osnovnoj školi Dragutina Kušlana u Zagrebu natjecanje u plastičnom maketarstvu pod naslovom "5. kup Zagreb 2010."

U natjecateljskoj konkurenciji sudjelovalo je 69 maketara iz Osijeka, Slavonskog Broda, Siska, Varaždina, Pule, Rijeke, Splita, Korčule, Zagreba i susjedne Slovenije. Ukupno je izloženo 136 maketa razvrstanih u različite kategorije: letjelice – vojne i civilne, vozila – vojna i civilna, figure i plovila. Po prvi put organizator je uveo i tri nove, specijalne kategorije: WRC – u povodu posljednje sezone rallyja po WRC pravilniku; "Migovi" – u povodu 60-e obljetnice prvog leta Miga 17 i "Staljinov oklop" – kategorija u kojoj su izložena oklopna vozila iz doba sovjetskog vođe J. V. Staljina.

Pored službenog natjecanja održani su i susreti maketarskih klubova, maketarski sajam te vrlo zapažena izložba die-cast sekcije (metalni modeli automobila) kojom su na zanimljiv način obilježene neke značajne obljetnice svjetske automobilske industrije, kao što su, npr., 100 godina Alfe Romeo, 90 godina Mazde, 75 godina Jaguara...

U velikoj dvorani škole članovi Maketarskog kluba David Schwarz upriličili su i demonstraciju radioupravljanih modela automobila i helikoptera, što je izazvalo oduševljenje najmlađih sudionika i posjetitelja.

Prema ocjeni ocjenjivačkog suda, u ovogodišnjem natjecanju, tzv. Best of show, najbolji je bio Domagoj Kamenjarin, koji je prvu nagradu dobio za izloženo vozilo Nagmachon. Osvajači prva tri mjesta dobili su medalje, priznanja i prigodnu poklon-maketu.

   

   

Ovogodišnje natjecanje, koje je otvorio Neven Klarić, predsjednik Zagrebačkog maketarsko-modelarskog saveza, održano je pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Više o rezultatima natjecanja možete pogledati na adresi: www.mkdavidschwarz.hr


Novosti 2010