clanak False

XIII. "Susreti za Rudija" u Gornjoj Stubici

19.04.2017.

U Gornjoj Stubici, rodnom kraju hrvatskog pilota i junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina, 9. svibnja 2010. održani su XIII. "Susreti za Rudija". Ovu već tradicionalnu manifestaciju posvećenu pilotu koji je sa zrakoplovom bivše JNA s bihaćkog aerodroma prebjegao u Austriju i stavio se na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, a kasnije stradao u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak", već trinaestu godinu zaredom organiziraju Zagrebački zrakoplovno-tehnički savez Rudolfa Perešina, Općina Gornja Stubica i Zagrebača zajednica tehničke kulture uz veliku potporu Grada Zagreba i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ovogodišnjim Susretima obilježena je i 15. obljetnica pogibije hrabrog pilota.

Cjelodnevno druženje počelo je svečanim polaganjem vijenaca i cvijeća brojnih delegacija i članova njegove obitelji na spomen-poprsje Rudolfa Perešina u spomen-parku koji nosi njegovo ime, a Susrete je, u ime pokrovitelja, gradonačelnika Grada Zagreba, proglasio otvorenima njegov izaslanik Dragutin Žiljak.

U nastavku bogatoga sportskog, kulturnog i zabavnog programa osobito atraktivan bio je aero-miting na nogometnom igralištu u Gornjoj Stubici na kome su nastupile letjelice HRZ-a, helikopteri MUP-a, akrobatske i ultralake letjelice, avioni zagrebačkih aeroklubova, motorne jedrilice i motorni zmajevi, baloni na vrući zrak te padobranci HRZ-a, MUP-a i zagrebačkih padobranskih klubova. Kao i svake godine najviše pažnje i oduševljenja izazvali su preleti borbenih zrakoplova MIG 21 HRZ-a i JAS-39 Gripen Ministarstva obrane Republike Mađarske.

Ovogodišnji Susreti za Rudija, koji su, prema neslužbenim procjenama privukli kao i lani više od 20.000 posjetitelja i gledatelja, završeni su posebno atraktivnim tradicionalnim noćnim vatrometom.

     

     

 

 


Novosti 2010