clanak False

705 kovid-pozitivnih osoba u 24 sata

22.10.2020.
U protekla 24 sata testirano je 1.935 osoba od čega je 705 novozaraženih, a mjera samoizolacije izrečena za 988 osoba, izvijestila je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Sandra Šikić na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Šikić je istaknula kako navedene brojke dovoljno govore o ozbiljnosti epidemiološke situacije u Zagrebu, a isto je potvrdio i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč koji je i ovaj put pozvao građane na čvršće pridržavanje epidemioloških mjera.
 
Zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić osvrnula se na činjenicu da danas obilježavamo 7 mjeseci od velikog potresa koji je pogodio Zagreb. Objasnila je kako će cjelovita obnova grada trajati dulje vrijeme, ali i istaknula niz aktivnosti koje je Grad Zagreb poduzeo kako bi pomogao svojim građanima: Zagrepčanima je podijeljeno građevinskog materijala u vrijednosti 5 milijuna kuna, organiziran je besplatan odvoz građevinskog otpada, prema socijalnim kriterijima dodijeljen je 21 gradski stan, a osigurana su i 66 stambena kontejnera te smještaj u hostel Arena za sve osobe kojima su stanovi i kuće stradale u potresu. Obavljeno je 25.000 sigurnosnih pregleda zgrada, kao i 3.000 financijskih procjena šteta. Zamjenica je naglasila kako je Grad Zagreb aktivno sudjelovao na stvaranju novog Zakona o obnovi Zagreba kao i na osnivanju Fonda. Uz financijsku pomoć građanima, u tijeku je i dogovor Grada i banaka o subvencioniranim kreditima za obnovu građevina.
Ususret blagdanu Svi Sveti, doc.dr.sc. Majić naglasila je kako je Grad Zagreb u suradnji sa ZET-om i ove godine organizirao izvanredan prijevoz prema gradskim grobljima, a koji će se odvijati sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji i preporukama.
Odgovarajući na novinarski upit, zamjenica je kazala kako su svi gradski objekti spremni za mobilizaciju u najskorijem roku, u slučaju da bude potrebe za time. Dodala je i kako će danas, u dogovoru s Nacionalnim stožerom, biti održan sastanak predstavnika zagrebačkog stožera i predstavnika stožera gradskih četvrti. Tema sastanka bit će angažman tih stožera  pri pridržavanju epidemioloških mjera.
 
Pomoćnik pročelnika Željko Renić izvijestio je da su službenici Komunalnog i prometnog redarstva jučer sa 46 lokacija prikupili 158 tona građevinskog otpada, odnosno dosad je ukupno s 15.179 lokacija prikupljeno 32.668 tona građevinskog otpada. Uz zahvalu Zagrepčanima na odličnoj suradnji, Renić je pozvao sugrađane da prijave sve komunalne probleme na broj telefona 610-1566, odnosno na e-mail redarstvo@zagreb.hr, naglasivši da dnevno prime između 300 i 500 poziva građana.

Uime Policijske uprave zagrebačke, voditelj Operativno komunikacijskog centra Stipo Mandić izvijestio je da su u protekla 24 sata dvije osobe prekršile mjeru samoizoalcije, no da kršenja odredbi Nacionalnog stožera civilne zaštite na području Grada Zagreba nije bilo.

Gradske vijesti - 2020.