clanak False

Besplatno neobavezno cijepljenje protiv HPV infekcije za sve od 8. razreda osnovne škole do 25. godine starosti

09.10.2019.
Nacionalnim programom cijepljenja već se četvrtu školsku godinu zaredom omogućuje besplatno cijepljenje u cijeloj Republici Hrvatskoj pri čemu se Grad Zagreb može pohvaliti da učenicima i učenicama zagrebačkih osnovnih škola već osam godina osigurava besplatno cijepljenje protiv HPV infekcije.

Gradski ured za zdravstvo je tijekom 2018. godine proveo istraživanje o stavovima i informiranosti roditelja o spolnom zdravlju te rizicima HPV infekcije. Navedenim istraživanjem je utvrđeno kako trećina roditelja nema informaciju o mogućnostima zaštite svoje djece protiv HPV - infekcije, da svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka i da svaki treći nikad nije ni čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole.

Zabrinjavajuća je činjenica da se svaki treći roditelj uopće nije informirao o spolnom zdravlju svoje djece, a više od 70 % roditelja koji imaju djecu stariju od 12 godina na području Republike Hrvatske nikad nisu dobili poziv na roditeljski sastanak na temu HPV-a.

Besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV infekcije omogućeno je, ovisno o raspoloživosti cjepiva, a najdulje do kraja 2019. godine, za sve osobe od 8. razreda osnovne škole do 25. godine starosti.

Osim ove novosti, tijekom cijele školske godine mogu se cijepiti učenice i učenici 8. razreda osnovne škole.

Učenice i učenike te redovite studente i studentice cijepi nadležni školski liječnik kojemu se možete obratiti za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju. Ostali zainteresirani mogu se informirati i cijepiti u epidemiološkim ambulantama zavoda za javno zdravstvo.


Više na poveznici