clanak False

BoB

19.04.2017.
Europska komisija uspostavila je CIVITAS Activity Fund (http://www.civitas.eu/content/activity-fund) iz kojeg je sufinanciran i “BoB – Biciklom na autobus“ pilot projekt.

CIVITAS CAPITAL sufinancira aktivnosti s područja održive mobilnosti u Europi, a ovaj mehanizam sufinanciranja podržava prijenos znanja između “pionirskih gradova” koji su uspješno proveli određene mjere tijekom trajanja CIVITAS projekta, na gradove koji te mjere žele implementirati kod sebe.

Grad Zagreb poslao je svoju projektnu prijavu na prvi natječaj u travnju 2014. te je u prvom pozivu pilot projekt “BoB – Biciklom na autobus”odabran za sufinanciranje u iznosu od 50%.

Trajanje projekta: lipanj 2014 – prosinac 2014

Budžet projekta: Budžet projekta: 9.780 € sufinanciran iz programa Civitas Capital, te 5.000 € vlastitih sredstava za razvoj novog proizvoda (nosača za bicikle)

Partneri u projektu su:
1.Grad Zagreb (ujedno i nositelj projekta)
Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo; Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada i Gradski ured za prostorno uređenje, Sektor za promet
2.Zagrebački holding d.o.o. – podružnica ZET
3.Sveučilište u Zagrebu – Prirodoslovno-matematički fakultet, Geografski odsjek
4.JU Park prirode Medvednica

Dionici: građani, stručna javnost, mjesni odbori na trasama autobusnih linija koje će kroz pilot projekt pružati ovu uslugu građanima, mediji….

Ciljevi projekta:
Povećati broj korisnika autobusa i bicikla te smanjiti broj korisnika automobila
Potaknuti građane iz podsljemenske zone na korištenje bicikla u drugim (nizinskim) dijelovima grada
Povećati broj biciklista rekreativaca i cikloturista na Medvednici (Sljeme dostupnije biciklom bez korištenja automobila svim građanima, a pogotovo obiteljima s djecom, starijim građanima, osobama s nekim zdravstvenim problemima)
Sva razmišljanja, prijedloge i primjedbe vezane uz Projekt građani mogu tijekom istraživanja uputiti anketarima na autobusnim linijama ili poslati na mail zgcu@zagreb.hr


25.listopada 2014. počinje završna faza pilot projekta sa mogućnošću prijevoza bicikla na tri autobusne linije:
102 Britanski trg - Mihaljevac,
103 Britanski trg – Kraljevec i
140 Izvanrednoj autobusnoj liniji za Sljeme Mihaljevac-Sljeme (Tomislavov dom)

Bicikli se mogu staviti i skinuti sa nosača na točno određenim stanicama uz prethodno javljanje vozaču.

Usluga je besplatna, a tijekom provedbe Prirodoslovno-matematički fakultet provest će se istraživanje o dojmovima građana i vozača autobusa te daljnjim potrebama za ovom uslugom, a o zadovoljstvu građana ovisi hoće li se projekt proširiti i na ostale linije.

Letak pilot projekta možete skinuti ovdje.....