clanak False

Dan Europe na Europskom trgu i u Palači Dverce

09.05.2023.
U povodu proslave Dana Europe, na Europskom trgu održan je Festival vještina u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića i drugih visokih gostiju.

Danas se prisjećamo europskih vrijednosti koje su nam svima zajedničke. To su demokracija, mir, tolerancija, jednakost i prije svega solidarnost“, rekao je zagrebački gradonačelnik te svima čestitao Dan Europe. „Drago mi je da je 2023. proglašena godinom vještina, jer su upravo vještine, posebice one digitalne potrebne da zatvorimo jaz među generacijama. Razne vještine su potrebne i da obnovimo Zagreb nakon potresa. U zagrebačkim srednjim školama raste interes za strukovno obrazovanje i trenutno je viši nego za opće programe gimnazija. S druge strane, potrebno je i cjeloživotno obrazovanje, kako bi Hrvatska i Europa prošle kroz zelenu digitalnu tranziciju“, zaključio je gradonačelnik Tomašević.

Okupljenima su se obratili  i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgomba, veleposlanica Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Diana Helen Madunic, direktor Glavne uprave za komunikacije Europskog parlamenta Stephen Clark te voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Ognian Zlatev.

Manifestacija koja se održala u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj imala je za cilj na štandovima država članica upoznati građane s obrtnicima i njihovim načinom rada te programom obrtničkih škola čiji su učenici prezentirali svoja znanja i vještine, ali i ponuditi informacije o programima mobilnosti te mogućnosti sudjelovanja u raznim aktivnostima i radionicama.
 
Nakon proslave na Europskom trgu,  u Palači Dverce je održan tradicionalni prijem gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, prilikom kojega je uručio nagrade pobjednicima natjecanja „Vizualni identitet proslave Dana Europe u gradu Zagrebu 2023.“.
Grad Zagreb tradicionalno organizira proslavu Dana Europe dodjelom nagrade za pronalaženje najboljeg vizualnog identiteta grada, a poziv za sudjelovanje u natjecanju za idejno rješenje poslan je svim zagrebačkim osnovnim školama. Ove su godine sudjelovale likovne skupine 11 zagrebačkih osnovnih škola, a pobjedu je odnijelo idejno rješenje učenika 5. A, 5. B, 7. A i 7. B Osnovne škole Trnsko.
 
Podsjetimo, Dan Europe je dan europskog mira i jedinstva koji se tradicionalno obilježava 9. svibnja, na obljetnicu Schumanove deklaracije koja se smatra početkom današnje Europske unije. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se otad 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.

Gradske vijesti - 2023.