clanak False

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec otvorila stručni skup „Izazovi intersektorske suradnje u području rane intervencije“

06.12.2023.
Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec otvorila je jutros stručni skup pod nazivom „Izazovi intersektorske suradnje u području rane intervencije“. Organizator skupa je Grad Zagreba - Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom u suradnji s Poliklinikom za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, Specijalnom bolnicom za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak, Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži „Mali dom-Zagreb“ i Centrom za pružanje usluga u zajednici „Novi Jelkovec“.

Grad Zagreb ima kvalitetnu tradiciju uspješnih ustanova u područjima socijalne i zdravstvene skrbi. Ulaganje u rani razvoj i ranu intervenciju jedan je od prioriteta djelovanja ove gradske vlasti te nam je iznimno važno sagledati potrebe obitelji i djece s teškoćama u razvoju. Velike investicije u jačanje mreže vrtića i jaslica na samom su nam vrhu prioriteta, budući da znamo koliko je dostupnost programa predškolskog odgoja i obrazovanja ključna za uspješnu inkluziju djece s teškoćama. Kako bismo ojačali sustav inkluzivnog obrazovanja, na sljedećoj sjednici Gradske skupštine naći će se i Akcijski plan za razvoj sustava inkluzivnog obrazovanja. Osim toga, u proračunu 2024. planiramo ulaganja značajnih financijskih sredstava u širenje usluga u području zdravstva i socijalne skrbi usmjerenih djeci s teškoćama. Tako će na primjer novi kapaciteti gradskih ustanova „SUVAG“ i „Mali dom“ na novim lokacijama na Žitnjaku, odnosno Velesajmu, biti posvećene upravo širenju usluga rane intervencije.“- rekla je dr. sc. Danijela Dolenec, zamjenica Gradonačelnika Grada Zagreba.

Nerijetko obitelji djece s teškoćama u razvoju susreću se s mnogim preprekama i nepotpunim informacijama kada je riječ o sustavnoj pomoći institucija. Pa tako, mnogi ne znaju kome se sve mogu obratiti i na koji način što ranije dobiti svu potrebnu pomoć.

Obitelji djece s teškoćama susreću se s mnogim izazovima i preprekama, jer ne postoje određeni protokoli koji su propisani da bi roditelji znali kome se obratiti. Mi  se u Udruzi maksimalno trudimo pomoći roditeljima i dati im savjete. Ali, bilo bi odlično kada bi imali propisane smjernice Grada  kojima bi se roditelje upućivalo kome se odmah obratiti i na koji način im pomoći.“ - rekla je Marina Magdić, predsjednica Udruge Kolibrići.

Ovaj skup upravo je osmišljen kako bi odgovorio na mnoga pitanja i doveo do zajedničkih rješenja. Intersektorska suradnja između sektora zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja ključna je u osiguravanju učinkovite rane intervencije, stvaranje sustava podrške koji može pravovremeno prepoznati i riješiti potrebe djece u ranoj dobi, pridonoseći njihovom optimalnom razvoju.

S obzirom na činjenicu da upravo oni najranjiviji često najteže ostvaruju potrebnu podršku i pomoć, ovaj stručni skup okupit će stručnjake različitih profila s ciljem pružanja odgovora na pitanje što kao stručnjaci mogu učiniti kako bi učinkovito odgovorili na potrebe djece, ali i predstavnike roditelja djece s teškoćama u razvoju.

Gradske vijesti - 2023.