clanak False

Potpisani sporazumi o preventivnom programu „Za sigurno i poticajno okruženje u školama“ između Grada Zagreba, Savjetovališta Luka Ritz i UNICEF-a

29.11.2023.
Danas su potpisana dva sporazuma o suradnji između Grada Zagreba, Centra za pružanje usluga u zajednici "Savjetovalište Luka Ritz" i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku s ciljem promicanja borbe protiv vršnjačkog nasilja i zaštite dječjih prava preventivnom programom „Za sigurno i poticajno okruženje u školama“.

Prvi sporazum potpisali su Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba te Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, a drugi, uz spomenute, potpisala je i Ivana Jolić, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici "Savjetovalište Luka Ritz".

Zahvalivši predstavnicima UNICEF-a i Savjetovališta Luka Ritz na odličnoj suradnji te predstavnicima Grada koji su omogućili provođenje ovog projekta, gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da je ovaj sporazum rezultat vrlo dobrih odnosa i plod zajedničkih ciljeva svih potpisnika.

UNICEF i Grad Zagreb dijele isti stav o pravima djece i već dugi niz godina podržavamo aktivnosti Centra Luka Ritz. Uskoro ćemo imati i akcijski plan za vršnjačko nasilje jer smatramo da je prevencija ključna za suzbijanje ovog problema“, rekao je gradonačelnik te dodao da će preventivni program biti prilagođen modernim izazovima, jer se „vršnjačko nasilje pojavljuje i u virtualnom prostoru, putem društvenim mreža i digitalnih komunikacija i nije ograničeno samo na školske sate“.

Istaknuo je također da je cilj da Centar Luka Ritz postane stožerna institucija Grada za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Zbog toga smo za iduću godinu u proračunu izdvojili značajna sredstva uz pomoć kojih će se gotovo udvostručiti broj zaposlenika u Centru Luka Ritz. Dodat ćemo još jednu lokaciju u zapadnom dijelu Zagreba kako bi usluge bile dostupne većem broju građana, a u budućnosti planiramo da to postane centar za stručnu pomoć školama koje imaju probleme s vršnjačkim nasiljem. Želimo da njihovo znanje i iskustvo bude dostupno svim školama, da ne bude ograničeno na savjetovanju učitelja već pružanje stručne pomoći tamo gdje je potrebna“, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo je istaknula da ovim vrijednim sporazumom Grad Zagreb podupire napore UNICEF-a koji je modelirao, testirao, implementirao i evaluirao program prevencije vršnjačkog nasilja još davne 2003.

Program nije usmjeren samo na prevenciju nasilja, već na stvaranje školskog ozračja pogodnog za razvoj djeteta i za sudjelovanje djece u aktivnostima prevencije nasilja. Veselimo se bliskoj suradnji s Gradom i Centrom Luka Ritz ​​na promicanju prevencije nasilja i poboljšanju mentalnog zdravlja djece. Za cilj imamo stvaranje inkluzivnog školskog okruženja koje potiče i poštuje različitost, sprječava diskriminaciju i unapređuje kvalitetu obrazovanja“, naglasila je predstojnica Castillo. 

Također je istaknula da su rezultati prvog vanjskog neovisnog vrednovanja ovog programa, provedenog 2005., pokazali da su škole doživjele značajne promjene. Učenici su bili svjesniji i manje su se bojali nasilja, a reakcija odraslih na nasilne incidente bila je učinkovitija.

U sklopu potpisivanja sporazuma dogovoreno je da će se program koji je inicijalno osmislio UNICEF prilagoditi i implementirati u 27 osnovnih škola, nakon čega će biti predan Centru “Luka Ritz” na daljnju implementaciju u drugim osnovnim školama u Zagrebu.

Gradske vijesti - 2023.