clanak False

Europski tjedan u Zagrebu - 2.-9. svibnja

Europski tjedan započeo predavanjem u Staroj gradskoj vijećnici. Prisutne je pozdravio gradonačelnik Milan Bandić, a stručna izlaganja održali su pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU Hrvoje Dolenec...

05.05.2011.


Djelatnici Grada Zagreba obučeni su za poslovanje prema europskim pravilima, politike Europske unije se postepeno implementiraju u Gradsku upravu, a EU projekti se apliciraju i provode, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić u Staroj gradskoj vijećnici na predavanju o Europskim fodovima, čime je u Zagrebu počelo obilježavanje Europskog tjedna.

Dvanaesta je godina kako obilježavamo Europski tjedan, a moja je želja, dodao je gradonačelnik, da idući zagrebački Europski tjedan obilježavamo u Hrvatskoj – članici Europske unije, jer je to mjesto koje je zaslužila i gdje treba biti.

Stručna predavanja potom su održali su pročelnik Ureda gradonačelnika Grada Zagreba Miro Laco i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU Hrvoje Dolenec.

Korištenje sredstava iz pretpristupnih fondova EU i priprema projekata, složeni su procesi o kojima zainteresirani još uče, istaknuo je državni tajnik, dodavši da je Grad Zagreb aktivno uključen u te procese i da je suradnja sa Središnjim državnim uredom pojačana, pogotovo u zadnjih godinu i pol.

Zamjenik državnog tajnika Zvonimir Sarić kroz prezentaciju je približio potrebne poslove i radnje koje Središnji državni ured i druge institucije moraju odraditi kako bi se omogućilo korištenje sredstava iz određenih EU fondova, posebice iz najnovijeg dostupnog programa IPA. Hrvatska iz IPA programa, iz kojeg je godišnje na raspolaganju 150 milijuna eura, koristi svih pet komponenti, a moći će ga koristiti i još dvije godine nakon primanja u članstvo Europske unije.

Pročelnik Laco prezentirao je EU fondove otvorene za Grad Zagreb, gradske projekte koji se financiraju iz njih, te među ostalim, gradske strateške ciljeve na tom planu. Cijelu prezentaciju pogledajte ovdje. 

 


Gradske vijesti - 2011.