clanak False

Gradonačelnik na gradilištima u gradskom središtu

Privremeno parkiralište za 600 automobila unutar povijesne cjeline kompleksa Paromlin / U Petrinjskoj gradonačelnik sugrađanima zahvalio na strpljenju / Vranicanijeva poljana prema projektu Ateliera Hržić.
10.08.2011.

Parkiralište kod Paromlina

Rekonstrukcija Petrinjska

Uređenje Vranicanijeve poljane

 

Uređenje privremenog parkirališta unutar kompleksa Paromlin, temeljita obnova Petrinjske, te uređenje gornjogradske Vranicanijeve poljane – gradilišta su u središtu grada koja je danas obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Sutra će, najavio je, pogledati kako se odvija uređenje parkirališta kod južnog ulaza na groblje Mirogoj, u kojoj su fazi predradnje za proširenje Gaja urni, a otići će i u Dubravu, u Dankovečku ulicu gdje je u tijeku asfaltiranje kolnika.

Privremeno parkiralište za 600 automobila unutar povijesne cjeline kompleksa Paromlin

Na prostoru povijesne cjeline industrijskog kompleksa Paromlin ovih se dana uređuje privremeno parkiralište za 600 automobila, a radovi vrijedni 800 tisuća obuhvaćaju i oborinsku odvodnju, javnu rasvjetu i kvalitetnu hortikulturu. U konačnici, parkiralište smješteno uz Koturašku i Paromlinsku cestu bit će ograđeno i osvjetljavat će ga 50 čeličnih stupova javne rasvjete. Pritom treba napomenuti da obnova industrijskog kompleksa Paromlin vlasnik kojega je Grad Zagreb, podliježe uvjetima zaštite spomenika kulture, a među ostalim, može se riješiti jednim od prijedloga obnove na Međunarodnom natječaju EUROPAN.

U Petrinjskoj gradonačelnik sugrađanima zahvalio na strpljenju

U Petrinjskoj se upravo dovršavaju radovi na vodovodnim priključcima i pojačano se radi na polaganju rubnjaka. Radovi na plinskim, električnim i vrelovodnim instalacijama već su završeni, a kroz asfalterski program Zagrebačkih cesta, uređena je i sjeverna strana Zrinjevca i Amruševa. Zaključno sa surašnjim danom, novim asfaltom bit će presvučene i kraće dionice Masarykove i Tesline ulice.

Kako bi stanarima za trajanja radova život bio podnošljiviji, radovi se izvode u etapama, a na snazi je i privremena regulacija prometa. Gradonačelnik je zahvalio sugrađanima na strpljenju i zamolio ih za razumijevanje još tri tjedna koliko će bageri brujati gradskim središtem, a izvođačima, koji su na gradilištu 14 do 16 sati dnevno, čestitao je na dosad učinjenom.
Inače, radovi izvanrednog održavanja i zamjene komunalne infrastrukture u Petrinjskoj, od Branimirove do Amruševe, ukupne duljine 800 metara uključuju zamjenu plinovoda, popravak elektroenergetske mreže, zamjenu vodoopskrbne mreže i vrelovoda od Branimirove do Hatzove, te među ostalim, uređenje biciklističkih staza.

Vranicanijeva poljana prema projektu Ateliera Hržić

Današnji je obilazak završio na Gornjem gradu, iza Kule Lotrščak, gdje se prema projektnoj studiji privremenog krajobraznog uređenja Ateliera Hržić, nakon provedenih arheoloških istraživanja, uređuje Vranicanijeva poljana.

Radovi se odvijaju pod budnim okom zaštitara povijesne i kulturne baštine – komentirao je gradonačelnik, koji je prije godinu dana imenovao Stručnu radu skupinu za izradu Urbanističko – arhitektonske i konzervatorske studije uređenja javnih prostora Gornjega grada.
Uređenje će se, najavio je, odvijati u četiri etape: Vranicanijeva poljana s travnatim i cvjetnim središnjim djelom, pješačkim površinama i urbanom opremom tek je prva faza. Slijedi park Grič, Strossmayerovo šetalište i na kraju Gradec. Uređenje kakvo i dolikuje ambijentu visoke povijesne i arhitektonske vrijednosti kao što je Gornji grad.


Gradske vijesti - 2011.