clanak False

Gradonačelnik Tomašević i potpredsjednik Vlade Bačić u obilasku gradilišta objekata u obnovi nakon potresa

13.02.2023.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem, obišli su gradilišta objekata u obnovi nakon potresa: lokaciju konstrukcijske obnove obiteljske kuće prema modelu samoobnove u Markuševečkom Popovcu, lokaciju organizirane konstrukcijske obnove višestambene zgrade u Ilici te lokaciju obnove buduće Glazbene škole Blagoja Berse u Frankopanskoj.

„Grad Zagreb je završio sanaciju i cjelovitu obnovu svih osnovnih škola, a preostale su srednje škole" kazao je zagrebački gradonačelnik, dodavši kako Grad nastoji povući što više novca iz Fonda solidarnosti do krajnjeg roka u lipnju. Pozdravio je i činjenicu da se novim Zakonom o obnovi centralizira proces obnove i potiče samoobnova privatnih zgrada kroz osiguranje novca unaprijed.

Potpredsjednik Vlade Bačić izrazio je nezadovoljstvo brzinom obnove, prvenstveno pojedinačnih i višestambenih obiteljskih zgrada. Najavio je kako bi se novim Zakonom o obnovi trebao ne samo izmijeniti model obnove, nego i ubrzati sami proces. Osim toga, rekao je kako je uvjeren da će se idućeg mjeseca započeti s gradnjom sedam ili osam zamjenskih kuća, što će predstavljati veliki iskorak, imajući na umu da u protekle tri godine nije izgrađena niti jedna zamjenska kuća.

Gradske vijesti - 2023.