clanak False

Gradonačelnik Tomašević na proslavi Dana Filozofskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu

19.10.2023.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec nazočili su danas svečanoj proslavi 149. rođendana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o najstarijoj i najvećoj hrvatskoj znanstvenoj visokoškolskoj ustanovi iz humanističkih i društvenih znanosti. 

U obraćanju nazočnima, gradonačelnik je čestitao ne samo na obrazovanju studenata nego na činjenici da Fakultet broji 6 500 studenata u 110 studijskih programa. „Ne znam ima li to ijedna institucija u ovom dijelu Europe. Zahvaljujem na vašem radu i kao gradonačelnik Zagreba ponosan sam na ovu instituciju. Sretan 149 rođendan nekadašnjem Mudroslovnom fakultetu, sada Filozofskom, s nestrpljenjem očekujemo jubilarni 150. rođendan“.

Filozofski fakultet počeo je s radom kao Mudroslovni fakultet još 1874. godine, a 19. listopada obilježava se kao Dan fakulteta. 

 „Brojni su znanstveno istraživački projekti koji se sve više događaju na ovom fakultetu na čemu vam čestitam. Ovo je vrlo raznorodni fakultet sa 110 studijskih programa i u tom smislu bih čestitao svim ovogodišnjim laureatima, odnosno najuspješnijim radnicama i radnicima fakulteta te studenticama i studentima na osvojenim nagradama i priznanjima“ dodao je gradonačelnik.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić istaknuo je da, ukoliko gledamo dio društveno-humanističkog područja uz što je ovaj fakultet vezan, nema ni jedne institucije u ovom dijelu Europe s tolikim brojem studijskih programa. 

„Nije slučajno da danas ovdje s nama imamo veliki broj veleposlanika jer Fakultet njeguje tradiciju zajedničkih programa i obrazovanja u područjima koja su važna za naše okruženje“, poručio je rektor Lakušić.  

Gradske vijesti - 2023.