clanak False

Gradonačelnik Tomašević predstavio projekt „Zelena javna nabava hrane u školama grada Zagreba“

16.03.2023.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je danas pilot projekt "Zelena javna nabava hrane u školama grada Zagreba" koji za cilj ima uvođenje ekološke i lokalno proizvedene hrane u gradske osnovne škole.

"Ovo mi je jedan od najdražih projekata. Volio bih da djeca u našim školama jedu zdravu, organsku hranu. U isto vrijeme imamo zdraviju prehranu učenika, potičemo i podupiremo lokalne proizvođače hrane i na taj način smanjujemo emisiju stakleničkih plinova, jer je potrebno manje vremena da hrana od proizvođača dođe do potrošača“ rekao je gradonačelnik te dodao kako je ovo velika prilika za OPG-ovce i lokalne proizvođače zdrave hrane.

Najavio je da će projekt započeti nakon što se odaberu škole koje će sudjelovati te da je u pripremi niz projekata izgradnje i dogradnje škola u kojima će se, uz jednosmjenski rad, uvesti i proširenje kapaciteta školskih kuhinja te omogućiti topli obrok svim učenicima.

"Novac koji će se uštediti utrošit ćemo za osiguravanje toplih obroka djeci, u koliko god škola je moguće", rekao je gradonačelnik, zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta. Uz spomenuti projekt, predstavljene i su mogućnosti implementacije zelene javne nabave, ali i iskustva susjedne Slovenije s uvođenjem lokalne i ekološke hrane u osnovne škole.

Kako je istaknula predsjednica Radne skupine gradonačelnika za zelenu javnu nabavu i urbanu prehranu Sonja Karoglan Todorović, provođenjem projekta uvođenja ekološke i lokalno proizvedene hrane, Grad Zagreb će na najbolji način iskoristiti javni novac doprinoseći unaprjeđenju zdravlja djece, socio-ekonomskom boljitku poljoprivrednika, ublažavanju klimatskih promjena te zaštiti prirode i okoliša.

Projekt koordinira Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, sport i mlade te Uredom za javnu nabavu. Grad Zagreb je osigurao 500. 000 eura za proširenje kuhinja u školama kao i za osiguranje toplih obroka, a namjera je smanjiti pekarske proizvode za učenike, te da se u sklopu projekta kreiraju jelovnici s hranom koja bi bila u isto vrijeme zdrava i ukusna.

Gradske vijesti - 2023.