clanak False

Gradonačelnik Tomislav Tomašević na otvorenju prvog hrvatskog Dijabetološkog centra u Zdravstvenoj stanici Siget predstavio nadstandard zagrebačkog zdravstvenog sustava

10.02.2023.
Gradonačelnik Tomislav Tomašević u društvu ravnatelja Doma zdravlja Zagreb – Centar Ine Protrke, izaslanice ministra zdravstva Martine Bogut Barić i ravnatelja NZJZ "Andrija Štampar" Branka Kolarića otvorio je novi Dijabetološki centar u DZ Centar – područna ambulanta Siget. Riječ je o jedinom takavom centru u Hrvatskoj i predstavlja nadstandard primarnoj zdravstvenoj zaštiti u gradu Zagrebu.

Gradonačelnik Tomašević naglasio je kako je važno da se sustav prilagodi pacijentu, a ne pacijent sustavu. “Zadovoljstvo mi je da nastavljamo ono što smo kao nova gradska vlast najavili, a to je dostupniji i ravnomjerniji pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti u cijelom Zagrebu”, istaknuo je gradonačelnik, napomenuvši kako Grad Zagreb u suradnji s Ministarstvom zdravstva radi na tome da timovi primarne zdravstvene zaštite budu ravnomjerno raspoređeni u cijelom gradu. Gradonačelnik je spomenuo i važnost korištenja postojećih resursa, posebice za Novi Zagreb.

O tome je govorio i ravnatelj Doma Zdravlja Zagreb – Centar Ino Protrka, naglasivši kako pacijenti prvi puta u cijeloj Hrvatskoj na jednom mjestu mogu pronaći i specijalista dijabetologa i nutricionističkog savjetnika i farmakoterapijsko savjetovalište te tako dobiti kompletnu skrb.

Nazočnima su se obratili i izaslanica ministra Martina Bogut Barić, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo te ravnatelj Poliklinike Srčana Goran Krstačić, koji su pohvalili inicijativu i naglasili važnost ovakvog centra ne samo za Zagrepčane, nego i za sve dijabetološke pacijente koji imaju kompleksnu farmakoterapiju te izrazili nadu da će se ovakva ideja prenijeti i drugdje.

Grad Zagreb u suradnji s domovima zdravlja i NZJZ „Andrija Štampar“ nastavlja po gradskim četvrtima provoditi javnozdravstvene programe, edukacije, prevencije, rane dijagnostike kako bi unaprijedio zdravlje građana grada Zagreba, a Dijabetološki centar još je jedan dodatak takvim nastojanjima.   

Gradske vijesti - 2023.