clanak False

Gradu Zagrebu dodijeljena nagrada za najbolji grad 2023. u kategoriji šampion fondova EU

04.10.2023.
Zagreb je najbolji grad 2023. u kategoriji šampion fondova EU u ovogodišnjem izboru za najbolje gradove Jutarnjeg lista i portala Gradonačelnik.hr, a priznanje je danas u hotelu Esplanade primio zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. 

„Hvala žiriju što je prepoznao napore koje Zagreb ulaže u učinkovito iskorištavanje sredstava EU fondova“, rekao je zamjenik Korlaet.  Kao primjere naveo je provedbu 12 projekata izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije dječjih vrtića za koje je ostvareno sufinanciranje iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO), a u međuvremenu je Grad prijavio novih 10 projekata izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije vrtića.

Istaknuo je da je fokus Gradske uprave vezano na EU fondove bio je na iskorištenju sredstava Fonda solidarnosti Europske unije za projekte obnove od potresa kojima se financirala konstrukcijska obnova. Iz Fonda solidarnosti, Grad Zagreb, vlasnički povezana trgovačka društva i ustanove, sveukupno su iskoristili 185 milijuna eura, gotovo 100 puta više od iznosa zatečenog pri preuzimanju upravljanja gradom 2021. godine, kad je iskorištenost Fonda bila svega 2 milijuna eura.

U pripremi su i projekti kojima će se sufinancirati izgradnja, rekonstrukcija i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne nastave. Planirana su i velika ulaganja u sportsku i turističku infrastrukturu. Ulaganja u unaprjeđenje prometne infrastrukture, prije svega proširenje tramvajske infrastrukture na području Grada Zagreba također započinju s provedbom tijekom 2024. godine, a sufinanciranje se planira osigurati kroz višegodišnji financijski okvir 2021.- 2027.  Unaprjeđenje prometne infrastrukture prate i velike investicije ZET-a u obnovu voznog parka.

Od strateških projekata zamjenik Korlaet je istaknuo „Knjižnicu Grada Zagreba i društveno-kulturni centar Paromlin“ čija će provedba započeti početkom 2024. godine, a sredstva za sufinanciranje projekata također će biti osigurana kroz višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., kroz provedbu mehanizma Integrirana teritorijalna ulaganja na području Urbane aglomeracije Zagreb. Društveno-kulturni centar Paromlin postat će na taj način novo centralno mjesto tog dijela Zagreba.

U planu je provedba i čitavog niza projekata u području energetske obnove zgrada javne namjene, obnovljivih izvora energije, obnove kulturne baštine te unaprjeđenja i povećanja dostupnosti usluga u području socijalne zaštite i zdravlja.

Gradske vijesti - 2023.