clanak False

Konferencija za novinare - Europski dan debljine

U povodu Europskog dana debljine, 21. svibnja, održana je konferencija za novinare koju je organizirao Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Udrugom za prevenciju prekomjerne tjelesne težine te stručnjacima iz područja medicine.
17.05.2011.

U povodu Europskog dana debljine, 21. svibnja, u zgradi Gradske uprave održana je konferencija za novinare koju je organizirao Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Udrugom za prevenciju prekomjerne tjelesne težine te stručnjacima iz područja medicine.

Eminentne stručnjake i gradsku kampanju borbe protiv debljine podržao je i gradonačelnik Milan Bandić, naglasivši da čovjek za sve, pa tako i za zdrav život, treba imati motivaciju i pozitivnu emociju. Što se pretilosti tiče, tu ne zaostajemo za Europom i svijetom, čak smo negdje pri vrhu, našalio se, a podaci koje su kasnije iznijele voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH prof. dr. sc. Antoinette Kaić Rak i predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne tjelesne težine Sonja Njunjić, uglavnom su potvrdili visoko mjesto Hrvatske na toj ljestvici.

Prema podacima profesorice Kaić Rak, Hrvatska je 13. mjestu u svijetu sa 61,4% populacije s indeksom tjelesne mase većim od 25, koji ukazuje na prekomjernu tjelesnu težinu. Kod djece u dobi od sedam do 15 godina rezultati su sljedeći: pretilih dječaka je 3,6%, djevojčica 3%, dok je s prekomjernom tjelesnom težinom 12,2% dječaka i 13,3% djevojčica.
Profesorica Kaić Rak ističe dječju pretilost kao akutan zdravstveni problem. Procjene pretilosti kod mladih Europljana i druge zanimljive podatke i statistike profesorice Kaić Rak pročitajte OVDJE.

Niz aktivnosti koje će se provoditi u sklopu borbe protiv debljine predstavila je predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne tjelesne težine Sonja Njunjić, najavivši za danas panel tribinu pod nazivom STOP YO-YO – Što treba znati za zdravo mršavljenje, a u subotu, 21. svibnja, na Cvjetnom trgu niz javnozdravstvenih aktivnosti kao što su informiranje građana o debljini i njenim posljedicama, mjerenje faktora rizika, razna savjetovanja o prehrani i niz drugih… VIŠE o aktivnostima i programu.

Glavni cilj sazivanja konferencije jest ukazati potrebu podizanja razine znanja i svijesti o pretilosti, kao vodećim rizičnim faktorima za većinu nezaraznih bolesti koje su uzrok više od 75% svih smrti u Europi, te zaustaviti trend povećanja broja pretilih s posebnim naglaskom na djecu i adolescente.


Gradske vijesti - 2011.