clanak False

Lipanj 2003.

19.04.2017.

30. lipnja, press konferencija nakon sjednica skupština trgovačkih društava

Prihodi trgovačkih društava veći od rashoda za 0,4%

- Ukupni prihodi trgovačkih društava u vlasništvu grada za 2002., iznose 3,264 milijarde kuna ili 4,4% više nego u 2001., pa tako premašuju rashode za 0,4% - izvijestio je Ladislav Prežigalo, pročelnik za gospodarstvo i predsjednik skupština u trgovačkim društvima nakon posljednje redovne sjednice prije ljetne stanke, na kojoj su razmotrena financijska izvješća 10 trgovačkih društava.

Na sjednici su odobrene donacije, sponzorstva i financijske pomoći u ukupnom iznosu od 240 tisuća kuna, čime su ovogodišnje potpore dosegle milijun kuna i do kraja godine, smatra L. Prežigalo, ukupna brojka ne bi smjela biti veća od 1,5 milijuna kuna.

Za usporedbu, u 2000. i 2001. odobreno je oko 2,8, dok su donacije u 2002. iznosile 2,6 milijuna kuna.


24.lipnja na Mirogoju

Vijenac u povodu Dana državnosti

Izaslanstvo Grada Zagreba, u povodu sutrašnjeg blagdana - Dana državnosti Republike Hrvatske i u znak sjećanja na poginule hrvatske branitelje, polažilo je vijenac i zapalilo svijeće uz glavni križ u Aleji branitelja na groblju Mirogoj. Izaslanstvo je predvodila gradonačelnica Vlasta Pavić, a u izaslanstvu su još predsjednica Skupštine Grada Zagreba Morana Paliković Gruden i tajnik Gradskog poglavarstva Vidoje Bulum.


24. lipnja - sjednica Gradskog poglavarstva

Gradskoj skupštini upućeni konačni prijedlozi GUP-ova Zagreba i Sesveta

Gradsko je poglavarstvo na današnjoj sjednici utvrdilo konačne prijedloge generalnih urbanističkih planova Zagreba i Sesveta, s tim da će se primjedbe koje su se o GUP-u Zagreb čule na sjednici, a koje je iznio zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, dodatno razmotriti i, u obliku amandmana, uputiti Skupštini. Primjedbama se, među ostalim, želi izaći u susret zahtjevima bespravnih graditelja u naselju Sveta Klara i Retkovec jer se, uglavnom, radi o tzv. socijalnoj bespravnoj gradnji.

Oba generalna urbanistička plana Gradska bi skupština trebala donijeti na sjednici predviđenoj za 10 srpnja ove godine.

U nastavku sjednice poglavarstvo je utvrdilo i Skupštini uputilo Program gradnje objekata komunalne infrastrukture na području grada za razdoblje od 2003. do 2006.. Za realizaciju programa trebat će osigurati 5,7 milijardi kuna.


23. lipnja gradonačelnica obišla gradilišta

Otvoren podvožnjak u Čulinečkoj – Započeli radovi na obnovi Klaićeve i Ulice Republike Austrije

Nekada crnu točku zagrebačkog prometa – prijalaz preko pruge u Čulinečkoj ulici - konačno možemo zaboraviti, riječi su gradonačelnice Vlaste Pavić prigodom današnjeg obilaska novoizgrađenoga cestovnog podvožnjaka Čulinečke ceste ispod željezničke pruge. Nakon godinu dana složenih građevinskih radova, prigodom kojih se željeznički promet nije prekidao, ovaj je dio grada dobio moderan i siguran cestovni objekt dug 340 i širok 7 metara. Ukupno je utrošeno 85 milijuna kuna, a u drugoj je fazi planirana izgradnja 300 metara nove Čulinečke ceste.

Uz koordinaciju Gradskog ureda za izgradnju grada i pod nadzorom tvrtke Capital – ing radove su izveli Industrogradnja, Tehnika, Pružne građevine, Hidrocommerce, HM – Montaža, Monter strojarske mreže, Viadukt, Jelačić d.o.o., Peek promet, Elektra Zagreb i Posit (HŽ instalacije).

Gradonačelnica je obišla i tek otvoreno gradilište u Ulici Republike Austrije i Klaićevoj u što će, prema planu, biti utrošena 63 milijuna kuna. Planirana je obnova gornjeg i donjeg stroja kolnika, tramvajske pruge, pločnika, te vodova komunalne infrastrukture (voda, kanalizacija, plin, TK-instalacije, javna rasvjeta, elektroenergetska mreža, semafori, te kontaktna kabelska i tramvajska mreža). Tramvajski su kolnici predviđeni na zapadnoj strani Ul. Republike Austrije, uz postojeći drvored. Imajući u vidu mnogobrojne probleme koje će stanarima donijeti dugotrajni radovi – završetak je predviđen za 15. rujna ove godine – gradonačelnica ih je zamolila za strpljenje i razumijevanje.

Projekt rekonstrukcije Ulice Republike Austrije i trga V. Mačeka izradila je tvrtka IPZ, a radove će izvoditi MTG, Georad, Gamont, Gradska plinara, Hrvatska elektroprivreda, Vodoprivreda i Monter SM. Radove vrijedne 50 milijuna kuna koordinirati će Gradski ured za izgradnju Grada.


Obavijest iz Gradskog ureda za zdravstvo rad i socijalnu skrb

Zahtjevi za pomoć umirovljenicima koji su mirovinu ostvarili izvan RH primaju se do 27. lipnja

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl. gl. 8/03), Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Grada Zagreba od 15.svibnja 2003. prikuplja zahtjeve umirovljenika koji su mirovinu ostvarili izvan RH, imaju prebivalište u Gradu Zagrebu, a visina mirovine, ili mirovine i ukupnog prihoda ne prelazi 1.210,00 kuna.

Ako imaju ispunjene sve uvjete, moći će od 1. listopada ostvariti pravo na novčanu pomoć Grada Zagreba.

Podsjećamo da će se zahtjevi prikupljati do 27. lipnja 2003., svakim radnim danom od 15,00 do 20,00 sati, te subotom od 8,00 do 16,00 sati, na adresi Ureda, Ulica grada Vukovara 56a, a potrebno je prikupiti:

  1. domovnicu (presliku);
  2. uvjerenje o prebivalištu
  3. dokaz o visini mirovine
  4. porezno uvjerenje;
  5. presliku osobne iskaznice;
  6. presliku zadnjeg odreska dodatka na mirovinu;
  7. potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Tvrtkova 5, da nije korisnik prava iz mirovinskog osiguranja.

Za dodatne informacije javiti se na broj: 610-0947 ili 610-0946.

Od 15. do 18. lipnja

Delegacija EBRD-a u Zagrebu

U povodu kandidature Grada Zagreba za godišnju skupštinu Europske banke za obnovu i razvoj koja bi se trebala održati u Zagrebu 2005., predstavnici EBRD-a predvođeni šefom Odjela za organizaciju skupština i događanja, Christerom Carlssonom, borave u Zagrebu od 15. do 18. lipnja.

U ponedjeljak, 16. lipnja, održan je informativni sastanak u Gradskom poglavarstvu gdje su predstavnici Grada, Kongresnog ureda Hrvatske i Turističke zajednice predstavili glavni grad, a posebna pažnja posvećena je gospodarstvu i komunalnoj infrastrukturi.

Istoga dana, u gradskoj palači Dverce, predstavnike Banke primila je gradonačelnica Vlasta Pavić. Tom ih je prigodom izvijestila da Grad intenzivno razmatra mogućnosti i lokacije za gradnju kongresno - kulturnog centra, što je ocijenjeno jednim od ključnih preduvjeta za kvalitetno održavanje skupova kao što je Godišnja skupština EBRD-a.

Činjenica da je Zagreb dobio organizaciju SKAL kongresa koji će 2005. okupiti turističko – managersku elitu, gradnju kongresnog centra uvrštava u jedan od gradskih prioriteta.

U razgovoru je naglašeno da se u Zagrebu godišnje održava oko 150 raznih kongresa i manifestacija kao što su npr. Kongres šefova policija europskih glavnih gradova i Kongres velikih europskih gradova o informatizaciji u gradskoj upravi. Istaknuta je važnost kongresne i poslovne industrije koja, osim velikih prihoda, otvara mogućnosti novog zapošljavanja i razvoja grada u cijelosti.

U sklopu trodnevnog boravka u Zagrebu delegacija je pregledala sve objekte u kojima bi se mogla održati Skupština EBRD-a.17. lipnja, gradonačelnica obišla Makančevu i Tuškanac

Geomehaničko ispitivanje tla za buduću podzemnu garažu

Makančeva, Ul. kraljice Jelene, Hrvojeva, Erdodyeva i Ulica kneza Borne do 28. bi srpnja trebale imati uređena parkirališta s okolišem, čime će se u samome središtu grada dobiti 400 kvalitetnih parkirališnih mjesta na koja će se uvesti sistem naplate.

Čulo se to, 17. lipnja, na gradilištu u Makančevoj u sklopu radnog obilaska gradonačelnice Vlaste Pavić.

Investicija vrijedna milijun kuna rezultat je dobre koordinacije dvaju trgovačkih društava: Zagrebparking i Zrinjevac koji su prije početka zahvata dobili potrebnu dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Na Tuškancu, pak, na bivšem Ciboninom igralištu, gradonačelnica se uvjerila u tijek geomehaničkog ispitivanja tla, što ga, kao predradnju za projektiranje buduće javne podzemne garaže, izvodi IGH Zagreb.

Prema komentarima s lica mjesta, za očekivati je da buduća garaža u potpunosti riješi problem parkiranja na Gornjemu gradu.


14. lipnja u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma

Kolica za 135 invalida

Podjelom 135 invalidskih kolica napravljenih po mjeri korisnika, završena je, 14. lipnja, u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma manifestacija Tjedan udruga, koja se treću godinu za redom održavala na Trgu kralja Tomislava.

Podjelu kolica - donaciju humanitarne organizacije Wheelchair Foundation iz Amerike, organizirao je Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Hrvatskim savezom udruga tjelesnih invalida


12. lipnja, 55. sjednica Gradskog poglavarstva

Kredit bez jamca – veliko priznanje projektu sanacije Jakuševca

Poglavarstvo je na 55. sjednici dalo podršku i suglasnost za refinanciranje kredita Trgovačkom društvu ZGOS. Po novom, Europska banka za obnovu i razvoj više ne traži jamstvo Grada za kreditiranje sanacije smetlišta Jakuševec, što je, prema ocjeni Ladislava Prežigala, pročelnika za gospodarstvo, veliko priznanje tom ekološkom projektu.

Već uobičajeno, pročelnik Prežigalo prethodno je izložio o listama poduzetnika za dodjelu kredita, te izdvojio da je u nešto više od dvije godine koliko Zagreb potiče male i srednje poduzetnike, dodijeljeno 404 kredita ukupne vrijednosti 40 milijuna eura.

Na sjednici je dano pozitivno mišljenje o uporabi ostvarene dobiti i pokrivanju gubitaka gradskih trgovačkih društava za 2002. godinu, čija ukupna dobit iznosi 115,6 milijuna kuna. Ta će se sredstva rasporediti u pokriće gubitaka, zadržanu dobit, ostale rezerve i u isplatu vlasničke naknade. Od toga, u Proračun bi se trebalo usmjeriti oko 20 milijuna kuna.

U nastavku sjednice odobrena je isplata 1,5 milijuna kuna potrebnih Zagrebačkom električnom tramvaju za financiranje izgradnje pet tramvajskih vozila.


12. lipnja na Zagrebačkom velesajmu

Nagrade najboljim učenicima na gradskim natjecanjima

Svečanost dodjele diploma i nagrada najboljim učenicima na gradskim natjecanjima, 12., 13. i 16. lipnja, svojevrsna je kruna učeničkih napora tijekom 2003. godine.

U nazočnosti tristotinjak učenika i profesora, Ivica Lazanja, pročelnik u Uredu za obrazovanje i šport, uručio je 12. lipnja nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola na susretima LIDRANO 2003, danas su na redu najbolji iz hrvatskog i stranih, te klasičnih jezika, povijesti, logike, filozofije i likovnog stvaralaštva, a 16. lipnja nagrade će dobiti najbolji matematičari, informatičari, astronomi, kemičari i oni koji su se iskazali u poznavanju fizike, zemljiopisa, biologije, tehnike, elektrotehnike i ekologije.


Od 16. lipnja do 19. srpnja

Akcija uklanjanja olupina

Od 16. lipnja do 19. srpnja Zagreb bi trebao biti očišćen od ostavljenih i napuštenih vozila koje nemarni vlasnici ostavljaju diljem grada. Riječ je o Akciji koju je organizirao Gradski ured za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet, najavljenoj 12. lipnja na press konferenciji, na kojoj su nazočili i predstavnici Zagrebparkinga, PU Zagrebačke i CIOS-a, odnosno, svih sudionika u velikom čišćenju grada od olupina.

S presice je upućen poziv građanima da na besplatni telefon: 0800-200-083 prijave svoje vozilo kojega se žele riješiti ili bilo koju drugu olupinu na koju naiđu.

Vozila za koja je očito da su napuštena, prevoziti će se na reciklažu u tvrtku CIOS, dok će se ostala prevesti na deponij u Resnik 91, s koje će se lokacije vraćati vlasniku ili prodavati na javnoj dražbi.

Za nesavjesne vlasnike propisane su kazne u iznosu od 200 do 500 kuna, a oni koji se sami jave radi odvoza svoga vozila platit će samo prijevoz u iznosu od 150 kuna.

Inače, prema podacima iz PU Zagrebačke, do 10. lipnja ove godine u Zagrebu je registrirano 440 tisuća vozila, od čega 360 tisuća osobnih automobila. U odnosu na 2001., to je povećanje od 10%. Koliko je olupina, tek ćemo saznati, no očito je da većina vlasnika ne zna za zakonsku obvezu zbrinjavanja svoga neregistriranoga metalnog ljubimca.

U prilog tomu govore rezultati rutinske kontrole provede u svibnju 2003., kada je u samo dvije gradske četvrti evidentirano 39 olupina.


11. lipnja, gradonačelnica posjetila Kraš

Proizvodnja bez genetski modificiranih sastojaka

- Kraš je jedna od najzagrebačkih tvrtki i svojevrsni simbol Zagreba. Svi pamtimo miris čokolade u Branimirovoj – izjavila je gradonačelnica Vlasta Pavić u prigodi obilaska pogona Kraša na Sveticama, gdje je došla nekoliko dana uoči početka proizvodnje nove čokolade s prženim bademima iz poznate palete Dorina.

Kako su naglasili predstavnici Kraša predvođeni Zvjezdanom Blažić predsjednicom Uprave, zahvaljujući stalnim ulaganjima u izgradnju suvremenih načina poslovanja, razvili su visoko moderniziran i automatiziran sustav kojim je bitno poboljšano upravljanje ukupnim procesima rada i poslovanja.

Najnovija je investicija klimatizirani pogon za skladištenje i distribuciju robe koji može primiti 2900 tona gotovih proizvoda. Riječ je o najsuvremenijem skladištu takve vrste u Hrvatskoj i u ovome dijelu Europe.

Rukovodstvo Kraša pohvalilo se uvođenjem sustava unapređenja kvalitete prema normi ISO 9001: 2000; uspostavom sustava osiguranja zdravstvene ispravnosti proizvoda prema HACCAP konceptu, te korištenjem prirodnih sastojaka bez onih koji su genetski modificirani. Pritom, jedini su u svijetu koji su uspjeli proizvesti čokoladu tanku kao što je Životinjsko carstvo, dok je, primjerice Bajadera prerasla u jedinstveni proizvod po kojemu se prepoznaje Hrvatska.

Nakon obilaska nekoliko proizvodnih hala, gradonačelnica je naglasila intenzivnu međunarodnu suradnju Zagreba u sklopu koje može pomoći Krašu i sličnim tvrtkama koje su opstale i dokazale se na domaćem i stranom tržištu.

Nakon Lure, posjet Krašu drugi je u nizu obilazaka gradskih vodećih tvrtki koje će gradonačelnica posjetiti u narednim tjednima.


11. lipnja, donacija za četiri bolnice

Aparati za dubinsko čišćenje prostorija

U organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, u Gradskom su poglavarstvu, 11. lipnja, predstavnici tvrtke Interlux donirali 12 aparata za dubinsko čišćenje ravnih površina za potrebe četiriju zagrebačkih bolnica: Specijalne bolnice za plućne bolesti dišnog sustava djece i mladeži, Specijalne bolnice za plućne bolesti, Opće bolnice Sveti duh i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Pozdravivši ovakve akcije, Zvonimir Šostar pročelnik za zdravstvo pozvao je i druge tvrtke da se uključe u slične donacije, te da se pridruže akciji I ja mogu razminirati četvorni metar Hrvatske.


10. lipnja, gradonačelnica u asfaltnoj bazi u Rakitju

Prva baza s pozitivnim mišljenjem Ministarstva okoliša

Nakon rekonstrukcije asfaltne baze u Rakitju, rukovodstvo Zagrebačkih cesta pozvalo je gradonačelnicu Vlastu Pavić da sa suradnicima obiđe postrojenje i na licu mjesta se uvjeri u kvalitetu funkcioniranja.

Prema riječima Ivana Kolarića, direktora Zagrebačkih cesta, prije opsežnih radova u koje je Grad investirao 5,5 milijuna kuna, izrađena je Studija o utjecaju na okoliš koja je dobila pozitivno mišljenje mjerodavne komisije Ministarstva zaštite okoliša. Riječ je o svojevrsnom presedanu u Hrvatskoj.

Zahvaljujući rekonstrukciji povećan je proizvodni kapacitet baze do 300 tona asfalta na sat, što, čulo se, smanjuje vrijeme čekanja kamiona u bazi. Recikliranjem, pak, viška materijala, cijena asfalsta je pala za osam kuna po četvornome metru, pa tako iznosi 40 kuna.

Naglasivši važnost baze za održavanje gradskih prometnica, gradonačelnica je izdvojila podatak da čak 40% proizvodnje odlazi na tržište.

U Rakitju se čulo i to da je ove godine za asfaltiranje na području Zagreba utrošeno oko 80 milijuna kuna.


9. lipnja u Poglavarstvu

Kolektivni ugovor za URIHO

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, te predstavnici triju sindikata, potpisali su, 9. lipnja, kolektivni ugovor za radnike ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba URIHO.

Kako se čulo, riječ je o prvom kolektivnom ugovoru sklopljenom za ustanove koje zapošljavaju invalide, što je ocijenjeno novom stranicom u suradnji Grada i URIHO-a.

Uz ostalo, ugovor regulira uvođenje božićnice, uskrsnice i regresa, te druga poboljšanja uvjeta rada zaposlenih u ustanovi koja, naglašeno je, provodi i profesionalnu rehabilitaciju.


9. lipnja na Trgu kralja Tomislava

Tjedan udruga

U organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, od 9. do 13. lipnja, na Trgu kralja Tomislava, održava se manifestacija Tjedan udruga koja je ove godine okupila nekoliko stotina sudionika s ciljem senzibiliziranja Zagrepčana na potrebe osoba s invaliditetom, kronično oboljelih osoba, osoba starije životne dobi, žrtava nasilja, branitelja i drugih skupina kojima je potrebna povećana pažnja.

Tijekom pet dana koliko će trajati manifestacija, od 10,00 do 17,00 sati predviđen je prigodni program.

Tjedan udruga otvorio je zamjenik gradonačelnice Milan Bandić.


9. lipnja u Laništu

Počela akcija Zagreb bez ambrozije

U organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i Gradskog ureda za poljoprivredu , u naselju Lanište, počela je akcija Zagreb bez ambrozije organizirana pod motom Suzbijajući ambroziju činite mali korak za vas, ali veliki za opće dobro . Akcija će se proširiti na sva područja grada i očekuje se uključivanje građana.

Riječ je o jednogodišnjoj zeljasnoj biljci koja zbog robusnog i brzog rasta pobjeđuje poljoprivredne kulture i nanosi štete u prinosima. O negativnom utjecaju na zdravlje uvjerili su se mnogi naši sugrađani. Ambrozija, naime, izaziva alergijske reakcije, od kihanja, svrbeža, začepljenosti i vodenog iscjetka iz nosa, do konjuktivitisa i otežanog disanja.

Zato se preporuča pljevljenje biljaka u proljeće, redovita košnja gradskih travnjaka i neobrađenih površina, te uređivanje rubova šuma i vodotoka.

Postoje i kemijski načini koji se primjenjuju uz konzultaciju stručnjaka.

U svjetlu spoznaje da ljudi često ne prepoznaju ambroziju, Grad je pokrenuo niz akcija, među kojima je, uz fizičko uklanjanje biljke, na prvome mjestu edukacija. Mjerodavni gradski uredi predvidjeli su plan multidisciplinarnih predavanja, koja će se, u suradnji sa Službom za mjesnu samoupravu, tijekom lipnja, održati u svim gradskim četvrtima.

Sve uz medijsku kampanju, letke i plakate, a za detaljnije informacije i za dojavu o lociranje ambrozije na terenu, građani se mogu javiti u Ured za poljoprivredu – tel. 6586-681 i u trgovačko društvo Zrinjevac, dok zdravstvene savjete mogu dobiti na broju 2431-311.


Od 6. lipnja
Isplata pomoći umirovljenicima za lipanj 2003.

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec lipanj 2003., započet će preko Hrvatske pošte u petak, 6. lipnja 2003.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 6. do 20. lipnja 2003.

Ukoliko pomoć nije podignuta u poštanskim uredima, od 23. do 30. lipnja 2003. može se podići u FINI, u Ulici Grada Vukovara 70, na šalteru 18.

Nakon 30. lipnja 2003. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Napominjemo da će pomoć za mjesec lipanj biti isplaćena samo onim umirovljenicima koji su, zaključno s 31.12.2002. godine, potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzev opravdanog razloga (nepokretne osobe, bolesne i sl.). Navedene osobe mogu se javiti u prostorije Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb na adresi Ulica grada Vukovara 56a, tel. 610-0923.6.lipnja u Gradskom poglavarstvu

Milan Bandić primio predstavnice UNICEF-a za Hrvatsku

Zamjenik gradonačelnice Grada Zagreba, Milan Bandić primio je danas u Gradskom poglavarstvu predstavnicu UNICEF-a za Hrvatsku, BiH, Srbiju i Crnu Goru i Kosovo, Ann-Lis Svensson i voditeljicu Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Tanju Radočaj.

Gošće su predstavile UNICEF-ove aktivnosti u Hrvatskoj do kraja ove godine, a Ann-Lis Svensson zahvalila je Gradu Zagrebu na svemu što poduzima za boljitak djece. Izražavajući podršku svim njihovim akcijama Zamjenik gradonačelnice poželio je uspješnu realizaciju inicijative za organizaciju humanitarnog koncerta 19. studenoga ove godine, dan uoči Međunarodnog dana djeteta.Boćarski dom, 4. lipnja – Gradonačelnica Vlasta Pavić otvorila je 38. Međunarodnu vrtnu izložbu Floraart , na kojoj izlažu 189 domaćih i 24 strana izlagača. Atraktivne cvjetne kreacije mogu se razgledati do 8.lipnja, a već tradicionalno, organizirana je i prodaja sadnica po prigodnim cijenama.
3. lipnja Gospodarski forum na Zagrebačkom velesajmu
Gradonačelnik Moskve, Jurij Lužkov u Zagrebu

Gospodarski forum pod nazivom «Međuregionalna suradnja Republike Hrvatske i Središnjeg federalnog okruga Ruske federacije» što ga je na Zagrebačkom velesajmu organizirala Hrvatska gospodarska komora bio je prigoda za novi susret gradonačelnice Zagreba, Vlaste Pavić i Gradonačelnika Moskve, Jurija Lužkova.
Zagreb i Moskva gradovi su prijatelji pa je ovaj susret prvih ljudi Moskve i Zagreba te njihovih suradnika, iskorišten za razgovore o unapređivanju, već sada intenzivne i žive, suradnje na svim područjima od zajedničkog interesa.
Podsjetimo, prošlu su godinu obilježile dvije velike izložbe: «Umjetnici ispred svog vremena – iz povjesti ruske avangarde i surovog stila» u Klovićevim dvorima i velika izložba Ede Murtića u Moskvi.


Od 2. do 4. lipnja u hotelu Opera

Međunarodna konferencija Major Cities of Europe

Gradonačelnica Vlasta Pavić, otvorila je , 2. lipnja, trodnevnu međunarodnu konferenciju Major Cities of Europe IT User´s Group , koja se održava u zagrebačkom hotelu Opera. Glavne teme konferencije, koja je po prvi puta organizirana izvan zemalja Europske unije i koja je okupila stotinjak sudionika, biti će europska iskustva u uporabi digitalnog potpisa i e – sigurnost. Razmatrat će se organizacijska, tehnološka i ekonomska pitanja vezana uz razvoj e – goverment projekata.

Kako se čulo, konferencija u Zagrebu slijedi tradiciju prethodnih konferencija MCE i sudionicima pruža mogućnost razmjene iskustva i ideja o tome kako unaprijediti rad i usluge lokalne uprave koristeći prednosti koje pruža informatička tehnologija.