clanak False

Travanj 2003.

19.04.2017.
 

30. travnja, 50. sjednica Gradskog poglavarstva

30 tisuća kuna za zagrebačke inovatore

Nakon što su stanovnici Jakuševca u veljači oslobođeni od plaćanja usluge sakupljanja i odvoza komunalnog otpada, Poglavarstvo je 30. travnja dalo prethodnu suglasnost ZGOS-u da Čistoću oslobodi od plaćanja cijene za odlaganje otpada prikupljenog na području Jakuševca.

Na područje Jakuševca odnosila se i točka dnevnog reda o osnivanju i imenovanju Povjerenstva koje će pratiti i analizirati izvješća o kakvoći zraka, što ih provodi ZGOS. Zadaća dvanaestočlanog Povjerenstva kojemu će predsjedavati dr. Alma Rožman iz Poliklinike za bolesti dišnog sustava, razmatrati će i utjecaj mjerenih parametara na zdravlje ljudi, te predlagati potrebite mjere.

Savezu inovatora Zagreba Poglavarstvo je odobrilo potporu od 30 tisuća kuna za sufinanciranje troškova sudjelovanja njihovih članova na najvećoj sjvetskoj izložbi inovacija INPEX u Pittsburghu, SAD. Riječ je o desetom, jubilarnom nastupu zagrebačkih inovatora na toj izložbi, a u prethodnih devet, Zagrepčani su osvojili 150 odličja.
29. travnja, Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Izalanstvo Grada položilo vijenac na Mirogoju

U povodu Dana sjećanja na žrtve Holokausta, izaslanstvo Grada predvođeno gradonačelnicom Vlastom Pavić položilo je vijenac kod skulpture Mojsije na Mirogoju.
29. travnja u staroj školi na Žitnjaku

Ključevi ateljea za 17 umjetnika

Nepunih osam mjeseci otkako je inicirala obnovu devastirane stare škole na Žitnjaku i njenu prenamjenu za potrebe umjetnika, gradonačelnica Vlasta Pavić uručila je ključeve 17 ateljea umjetnicima koji su zadovoljili kriterije i prihvatili uvijet da će osmisliti programe koji će privući mlade i potaknuti njihov interes za kulturnim sadržajima. Jedan dan u tjednu bit će Dan otvorenih ateliera.

Osim što se time rješava akutni problem radnog prostora za umjetnike, Žitnjak će dobiti kulturne sadržaje.

Zahvalivši gradonačelnici na razumijevanju i pretakanju umjetničkih snova u stvarnost, te naglasivši da je riječ o prvoj dodjeli tolikog broja ateljea unatrag nekoliko desetljeća, Vatroslav Kuliš predsjednik HDLU-a usporedio je gradonačelnicu s jednim od njenih prethodnika, Većeslavom Holjevcem.

- Vjerujem da ćemo u budućnosti, ne tako dalekoj, riješiti problem još nekih vaših kolega – obećala je gradonačelnica, najavivši tako sustavnu brigu o umjetnicima.

Dodjeli ključeva prisustvovali su zamjenik gradonačelnice Milan Bandić i članica Poglavarstva Andreja Zlatar.


29. travnja u Poglavarstvu

Ugovor o sufinanciranju modernizacije pet elektromotornih vlakova

Gradonačelnica Vlasta Pavić i predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica Marijan Drempetić, potpisali su 29. travnja, ugovor o udruživanju sredstava za sufinanciranje velikog popravka i modernizacije pet elektromotornih vlakova serije HŽ 6111.

- Rekonstrukcija prva tri elektromotorna vlaka trebala bi biti realizirana još ove godine, što će biti važan pomak u uvođenju vlakovnog prometa u gradsko – prigradski javni prijevoz. Dodatni će kapaciteti omogućiti veću prilagodbu te vrste prijevoza potrebama građana, te njegovu veću učinkovitost – rekla je gradonačelnica, dodavši da ovime Hrvatske željeznice postaju sve značajnijim dijelom prometnog sustava Zagreba, što i jest intencija Grada.

Pema riječima gradonačelnice, dobra partnerska suradnja Zagreba i HŽ-a, nastavila bi se i na drugim razvojnim projektima, među kojima je izdvojila Samoborsku ulicu, kojom bi se rasteretio promet u Ilici, a zahvat manjim dijelom trase zadire u zemljište HŽ-a.

- U sljedećih pet godina HŽ će nabaviti 20 novih vlakova čime će se definitivno riješiti problem jutarnjih i popodnevnih prometnih špica – riječi su Marijana Drempetića, koji je naglasio da će radove na modernizaciji i popravku vlakova obaviti TŽV Gredelj i Končar Ellok, te da će vlakovi s relativno velikim ubrzanjem i relativno kratkom zaustavnom putanjom moći primati 350 putnika.

Nikola Kancijan, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i veza pozdravio je potpisivanje ugovora dodavši da je to početak velikog potencijala suradnje između Zagreba i Hrvatskih željeznica.
28. travnja

Nova autobusna linija do Ivanje Reke

Od ponedjeljka, 28. travnja, sa stajališta u Heinzelovoj redovito prometuje autobusna linija 216 na realaciji Kvaternikov trg – Resnik – Ivanja Reka. Svečanosti otvaranja novoga mosta u Resniku prisustvovala je gradonačelnica Vlasta Pavić, njen zamjenik Milan Bandić, predsjednik gradske četvrti Pešćenica – Žitnjak, njihovi suradnici i brojni mještani.

Do mosta raspona 12 metara, gradnja kojega je bila preduvijet za preusmjeravanje prometa, svi su uzvanici stigli linijom 216.

Proširenje mosta predstavlja početak uređenja dvije tisuće metara korita potoka Vuger. Most je ujedno i prva faza izgradnje prometnice Resnik – Ivanja reka koja je definirana GUP-om Grada Zagreba kao gradska prometnica posebnog režima prometa sa koridorom u širini od 20 do 40 metara.

Radove je izvela Zagrebačka vodoprivreda, a investiciju od 1,3 milijuna kuna pokrile su Hrvatske vode – VGO za slivno područje Grada Zagreba.
28. travnja, 49. sjednica Gradskog poglavarstva

Konačni prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana pred skupštinskom procedurom

Na sjednici Poglavarstva sa samo dvije točke dnevnog reda, kao prijedlog za Skupštinu utvrđen je konačni prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba, a na raniju inicijativu gradonačelnice Vlaste Pavić, zaključeno je o dodjeli 17 ateliera umjetnicima uređenih u objektu stare škole na Žitnjaku.

Kako se čulo, tijekom petnaestodnevne javne rasprave o izmjenama i dopunama Prostornog plana zaprimljeno je 178 zahtjeva, a od 51 primjedbe uvaženo je njih 43. Zahtjevi koji su stigli izvan roka nisu razmatrani.

Izmjenama i dopunama Prostornog plana, među ostalim, briše se spalionica komunalnog otpada predviđena na lokaciji Savica Šanci. Nova lokacija, na istočnom dijelu grada, još nije istražena, tako da je postupanje s otpadom u Prostornom planu definirano kao lokacija u istraživanju.

28. travnja, gradonačelnica obišla Botanički vrt

1,34 milijuna kuna za sanaciju mještovite odvodnje

U povodu završetka prve faze sanacije mještovite odvodnje, gradonačelnica Vlasta Pavić obišla je Botanički vrt, zagrebački spomenik vrtne arhitekture utemeljen 1889. godine.

Sanacija odvodnje Vrta podijeljena je u dva neovisna sustava s priključcima na javnu gradsku kanalizaciju, jedan u Runjaninovoj, a drugi u Miramarskoj ulici.

Radovi se odvijaju u dvije etape, u što će Grad investirati oko 1,35 milijuna kuna. Ovih se dana privodi kraju sustav uz Runjaninovu, a druga će etapa, osim odvodnog sustava uz Miramarsku, obuhvatiti sadašnji ispust jezera i glavne šetnice istočnog dijela vrta.

Sljedeće godine Vrt će obilježiti 115 godina postojanja, do kada bi se uz pomoć Grada obnovio paviljon sa gospodarske izložbe, Zagrepčanima poznatiji kao Bečki paviljon.

Inače, u Vrtu se može razgledati 10 tisuća različitih vrsta biljaka i uživati u cvrkutu 45 vrsta ptica.

Obilasku su nazočile rektorica Sveučilišta u Zagrebu Jasna Helena Mencer i upraviteljica Vrta Biserka Juretić, te predstavnici Prirodoslovno matematičkog fakulteta.
23. travnja, 48. sjednica Gradskog poglavarstva

60 tisuća kuna za akciju I ja mogu razminirati jedan četvorni metar Hrvatske

Donacijom od 60 tisuća kuna te uključivanjem i organiziranjem prikupljanja dodatnog novca prodajom 100 tisuća kupona po cijeni od 10 kuna, Grad Zagreb će se pridružiti akciji I ja mogu razminirati jedan četvorni metar Hrvatske – zaključeno je na 48. sjednici Poglavarstva. Iz tih će se sredstava financirati razminiranje područja Pokupsko – Hotnja.

Poglavarstvo je prihvatilo prijedlog da predsjednik Turističke zajednice Grada Zagreba bude Vladimir Velnić, iako ga nisu podržali članovi HNS-a jer smatraju da bi, sukladno praksi u nekim drugim gradovima Europe, tu funkciju trebala obnašati gradonačelnica.

U nastavku sjednice, utvrđene su liste poduzetnika za dodjelu kredita preko poslovnih banaka. Već uobičajeno, dane su načelne suglasnosti za izdavanje lokacijskih dozvola, a među ostalim, zaključeno je da će se sklopiti ugovor o međusobnim pravima i obvezama između Grada Zagreba i Republike Hrvatske u vezi sa sanacijom dugovanja zdravstvenih ustanova. Kako se čulo, najveći je dužnik Opća bolnica Sveti Duh pred kojom je rješavanje viška 200 nezdravstvenih djelatnika i obnova opreme.

Bez glasa protiv, prihvaćeni su zaključci o razrješenju i imenovanju članova upravnih vijeća bolnica u vlasništu grada i Gradske ljekarne Zagreb.
23. travnja

Enka Kebede – Francis kod gradonačelnice

U povodu Regionalnog samita prvih dama istočne i srednje Europe, s temom Javna edukacija o ranom otkrivanju raka dojke, koji će se, pod pokroviteljstvom Milke Mesić, supruge predsjednika RH održati 8. i 9. svibnja u Zagrebu, gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, 23. travnja, Enku Kebede – Francis, koordinatoricu samita, predstavnicu UNESCO-a i suprugu veleposlanika Australije u RH.

U skopu Odbora za javnu edukaciju o ranom otkrivanju raka dojke gospođa Kebede – Francis već tri godine radi na tom projektu, a jedna je od inicijatora akcije Recite da nepušenju.

Na njenu zamolbu, gradonačelnica će sudjelovati na Samitu, na koji su pozvane prve dame iz 19 zemalja, a očekuje se, da će, kao promatrači, sudjelovati Cherie Blair, Rosalyn Carter, Bernadette Chirac, Janet Howard, Graca Machel i Suzanne Mubarak.

U razgovoru o prevenciji gradonačelnica je spomenula neke aktivnosti Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb koji je organizirao i akciju besplatnog mamografskog snimanja u gradskim četvrtima.
22. travnja u Gradskom poglavarstvu potpisan ugovor o izradi Studije o korištenju biodizela

Biodizel u javnom gradskom prijevozu

Do kraja 2005. godine, biodizel bi mogao postati pogonskim gorivom u javnome prijevozu, u voznome parku gradskih trgovačkih društava, te u taksi vozilima. Time bi se smanjile emisije štetnih tvari i potrošnja fosilnog goriva, a otpadna bi se ulja zbrinula na adekvatan način. U konačnici, zaštitilo bi se zdravlje Zagrepčana.

Naznačeno je to, 22. travnja, u prigodi potpisivanja ugovora između Gradskog poglavarstva i Ekonerga – Instituta za energetiku i zaštitu okoliša o izradi studije pod nazivom Korištenje biodizela – proizvedenog iz otpadnih jestivih ulja u vozilima javnoga gradskog prijevoza grada Zagreba, kao jedne od mjera za poboljšanje kakvoće okoliša.

Kako su izvijestili potpisnici ugovora, Davor Jelavić, pročelnik za prostorno uređenje i Zdravko Mužek, direktor Ekonerga, riječ je o projektu koji je na tragu aktualnih europskih i svjetskih napora u istraživanju i korištenju ekološki čistih pogonskih goriva i koji se već koristi u nekim europskim gradovima kao što su Graz, Beč, Barcelona i Lisabon. U Francuskoj, pak, više od 30 većih gradova koristi biodizel proizvodnja kojega je prepoznata kao učinkovito rješenje za probleme u poljoprivredi, energetici, zaštiti okoliša i socijalnoj politici.

Inače, biodizel je motorno gorivo koje se, esterifikacijom s metanolom, dobiva iz biljnih ulja, goveđeg loja i staroga jestivog ulja. Ima značajke slične klasičnom dizelu iz mineralnog ulja, a može se koristiti kao zamjena za mineralni dizel ili se može s njim miješati.

Studija bi trebala biti dovršena još ove godine, a u njenu izradu Grad će investirati 146 tisuća kuna.
17. travnja

Darovi za obitelj s jedanestero djece

U povodu uskršnjih blagdana, gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić, obišla je štandove u središtu grada, a nešto kasnije u društvu sa zamjenikom Milanom Bandićem i pročelnikom Gradskog ureda za zdravstvo rad i socijalnu skrb dr. Zvonimirom Šostarom, uručila je prigodne poklone obitelji Horvat i njihovo osmero djece.

Istoga dana, dogradonačelnik Bandić i pročelnik Šostar darove su uručili i obitelji Combaj koja ima jedanestero djece, te obitelji Čuljak s troje djece.
18. travnja u Gradskom poglavarstvu

Konstituirajuća sjednica Povjerenstva za Rome

Nakon što je imenovano na 46. sjednici Poglavarstva, 18. travnja, održana je konstituirajuća sjednica Povjerenstva za poboljšanje uvjeta života građana romske nacionalnosti u Gradu Zagrebu, kojoj je predsjedavao Zdravko Čokić, zamjenik pročelnika u Gradskom uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb.
17. travnja u Domu sportova

Podjela slatkih paketa u povodu Uskrsa

U povodu uskršnjih blagdana Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i ove je godine, u Domu sportova, organizirao prigodni program za djecu iz socijalno ugroženih obitelji i djecu branitelja Domovinskog rata.

Podjeli paketa prisustvovala je i gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić.

17. travnja, 47. sjednica Gradskog poglavarstva

Besplatni udžbenici za osmoškolce

Gradski uredi, zavodi, službe i drugi korisnici Proračuna svoje su rashode i izdatke tijekom prošle godine izvršavali prema prioritetima, nastojeći ostvariti ciljeve zacrtane planovima i programima. O tomu svjedoči podatak da je od prošle godine ostalo 94 milijuna kuna koja će se sredstva, u najvećem dijelu, usmjeriti u kupnju zgrade Ferimporta i u nabavku 65000 udžbenika za zagrebačke osmoškolce.

Čulo se to na 47. sjednici Poglavarstva u sklopu razmatranja godišnjeg obračuna Proračuna za 2002. prihodi kojega su iznosili 4,3 milijarde kuna, odnosno, za 1,5 % više nego u 2001. Istodobno, rashodi od 4,2 milijarde kuna bili su manji za 0,7 posto nego u prethodnoj godini.

Nakon razmatranja izvješća o stanju gradske imovine naglašena je potreba redovitog vođenja evidencija i, posebno, sređivanja zemljišno – knjižnog stanja na kojemu danas rade dva gradska ureda i Zavod za katastar. Izvjesno je, čulo se, da će se ustrojiti odjel koji bi se bavio isključivo tim pitanjima.

Inače, Grad upravlja sa 4750 poslovnih prostora i 9247 stanova. U materijalu o kojem će raspravljati gradski zastupnici stoji da je za 77% poslovnih prostora točno utvrđen status prostora i korisnika, 1597 stanova koristi se bez valjane pravne osnove, a 3600 ih je u postupku povrata.Od 5. svibnja u gradskim četvrtima

Besplatna mamografska snimanja

Služba za mjesnu samoupravu, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, organizira mamografsko snimanje mobilnim mamografom, u nabavi kojega je većim dijelom sredstava sudjelovalo Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba.

Akcija se organizira na inicijativu Koordinacije za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba.

Mamografsko snimanje provodi Hrvatsko senološko društvo Hrvatskoga liječničkog zbora.

Na mamografsko snimanje primit će se žene u dobi od 50 do 60 godina koje nikada nisu bile na mamografiji i koje nemaju nikakvih problema «s dojkama, te one koje su na prijašnjim pregledima imale uredan nalaz».

Neće se primati žene koje su operirale dojke, kojima je na prijašnjim pregledima već utvrđena promjena i dijagnoza pa to sada žele kontrolirati i žene koje imaju obiteljsku anamnezu tj. žene kojima je netko u obitelji, s majčine strane, imao karcinom dojke. One se trebaju nastaviti liječiti kod svog liječnika.

Mamografsko snimanje provoditi će se od 5. svibnja 2003. U svakoj će se gradskoj četvrti snimanje provoditi 1 tjedan, od ponedjeljka do petka. Svaki mjesec mobilni će mamograf obići po tri gradske četvrti, osim u tjednu u kojem su blagdani.

Svaki posljedni tjedan u mjesecu Hrvatsko će senološko društvo provoditi mamografsko snimanje u drugim dijelovima Hrvatske.

U srpnju i kolovozu mamografsko se snimanje neće provoditi.

Mobilni će mamograf biti smješten uz objekte mjesne samouprave ili uz područne urede gradske uprave u svakoj gradskoj četvrti.

Radno vrijeme mobilnog mamografa je od 9.00 - 15.00. sati, s pauzom od 12.00 - 13.00 sati

( radi hlađenja uređaja ).

Dnevno će se naručivati 30 žena; na svaki puni sat po šest žena.

O terminu snimanja obavijesti će se dostavljati poštom, pa molimo sugrađanke da se pridržavaju svog naznačenog termina.

Ako zanimanje prekorači broj predviđenih termina, snimanje će se dodatno organizirati ili u domovima zdravlja ili dodatnim terminima mobilnog mamografa u nastavku akcije.

O raku dojke i preventivnim mjerama organizirat će se i predavanja u svakoj gradskoj četvrti u tjednu provođenja mamografskih pregleda, u cilju edukacije sugrađanki i smanjenja pojavnosti te bolesti.

Raspored termina mamografskog snimanja bit će objavljen u medijima, sjedištima gradskih četvrti i na objektima mjesne samouprave, a predbilježbe će se primati do 25. travnja u sjedištima gradskih četvrti.16. travnja u Poglavarstvu

Predstavljen program Spectra

Predstavnici MORH-a predstavili su, 16. travnja, gradonačelnici Vlasti Pavić, zamjeniku Stipi Tojčiću i njihovim najbližim suradnicima Program tranzicije i zbrinjavanja izdvojenog osoblja koji se, pod nazivom Spectra provodi na razini Republike Hrvatske.

Riječ je o programu koji bi, nakon reforme MORH-a, u suradnji sa svima mjerodavnim institucijama, omogućio zapošljavanje i uspješnu tranziciju u civilno društvo 11.000 ljudi, koliko ih je ostalo bez posla.

- Od ukupnog broja djelatnika obuhvaćenih Programom 1.356 je Zagrepčana. Sljedeće četiri godine ti će se naši sugrađani suočiti s problemom novog zapošljavanja. Problem je složeniji zbog toga što je njih 80% staro od 40 do 55 godina, 68% njih ima srednju stručnu spremu ili tome adekvatnu kvalifikaciju, dok ih 73% ima samo 25 godina radnog staža – uvodno je izložila gradonačelnica Vlasta Pavić koja je napomenula i to da zagrebačko tržište rada, u sadašnjem trenutku, broji 44.100 nezaposlenih. To je, smatra gradonačelnica, velik broj, iako je, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, za oko 18% manji. U svjetlu spoznaje da se danas traže ciljana zanimanja, struka i osposobljenost, osobito u gospodarstvu, problem zapošljavanja izdvojenog osoblja iz MORH-a je to složeniji.

Nakon detaljnog predstavljanja Programa, satnik u MORH-u Zvonko Popović, prekvalifikaciju je izdvojio kao jednu od važnijih karika u lancu zbrinjavanja ljudi koja bi se trebala realizirati u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje, Tehnološkim parkom, Ministarstvom obrta, manjeg i srednjeg poduzetništva i drugih institucija.

Zagreb je, čulo se, određene rezultate u zapošljavanju svojih sugrađana ostvario provođenjem 12 programa poticanja zapošljavanja koje je inicirala Vlada RH. U deset mjeseci 2002. na taj je način zaposleno 1.725 ljudi, a preko zagrebačkih programa poticanja razvitka poduzetništva inicirano je zapošljavanje 984 radnika.

Prema raspoloživim podacima već je sada 379 osoba iz sustava Ministarstva obrane i Oružanih snaga na zagrebačkom tržištu rada.

Grad Zagreb će, rezimirao je Stipe Tojčić, u okviru svoje nadležnosti, razmotriti sve mogućnosti za što uspješniju realizaciju programa Spectra koji bi se mogao inkorporirati u već postojeće programe koji se provode u Gradskom uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb – Odjelu za branitelje, u Gradskom uredu za gospodarstvo i u drugim gradskim institucijama.15. travnja, gradonačelnica u Podsusedu

Obnovljena crkva Sv. Ivana Boska

- Preduskršnji dani najbolja su prigoda za predstavljanje obnovljene crkve – komentirala je gradonačelnica Vlasta Pavić u prigodi obilaska crkve Sv. Ivana Boska u Podsusedu, koja odnedavno ima kvalitetno krovište, elektroinstalacije, oličene interijere, te novo čelično stubište u tornju i obnovljeni zvonik.

Slijedi instaliranje klima - opreme, a u spomenute radove, koji su počeli u veljači, iz gradskog je proračuna izdvojeno 795.249,60 kuna (bez PDV-a).

Zahvalivši u ime Župe i župljana na razumijevanju i financijskoj pomoći, župnik Tunjo Blažević, ukratko je ispričao o crkvi koja je, prema projektu arhitekta Zvonka Požgaja, sagrađena 1939. kao salezijanska ustanova.

Kako se čulo, tijekom ove godine Grad će sudjelovati u obnovi krova crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama. Na crkvi Sv. Marka u planu je obnova krovnih odvoda, gromobrana i kiparsko – kamenarski radovi, a crkva Sv. Ćirila i Metoda dobit će novo pročelje. Kao i ranijih godina, Grad će investirati milijun kuna u obnovu Katedrale.


Posjet braniteljima oboljelih od PTSP-a

Predstavnici Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Grada Zagreba i Odjela za branitelje i udruge branitelja z Domovinskog rata Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i ove godine će, od 15. do 17. travnja, u povodu uskršnjih blagdana posjetiti i darivati branitelje koji se liječe u pet zagrebačkih bolnica.

Raspored posjeta po bolnicama:

15. travnja - 10,00 sati - Bolnica u Podsusedu, (20 branitelja),

15. travnja - 14,00 sati - KBC Rebro, (25 branitelja),

16. travnja - 09,30 sati - KB Dubrava, (45 branitelja),

16. travnja - 11,00 sati - KB Sestre Milosrdnice, (30 branitelja),

17. travnja - 13,00 sati - Psihijatrijska bolnica Jankomir, (40 branitelja)


P r i o p ć e n j e

Danas, 15. travnja 2003. predsjednik Povjerenstva za utvrđivanje uvjeta za podmirivanje dospjelih potraživanja Grada Zagreba g. Vidoje Bulum i tajnik Povjerenstva g. Vladimir Bodulić primili su na razgovor predstavnike prosvjednika Sindikata profesionalnih vozača, automehaničara i drugih stručnih radnika u javnom cestovnom prijevozu putnika gđu Mariju Japundžić, g. Marijana Božičevića i g. Dragutina Vrbana, te predstavnicu Zaposleničkog vijeća gđu Mariju Baljkas koji su prosvjedovali ispred zgrade Gradske uprave u Zagrebu, Trg Stjepana Radića 1.

Tijekom razgovora u prostorijama Gradske uprave predstavnici Sindikata i Zaposleničkog vijeća obaviješteni su o tome da je molba trgovačkog društva Croatia bus d.d. za naplatu potraživanja, sukladno odredbama Odluke o naplati dospjelih, a nenaplaćenih potraživanja Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 12/2002 i 16/02), stavljena na dnevni red sjednice Povjerenstva koja će se održati u petak, 18. travnja 2003.

Prisutni su obaviješteni i o tome da je materijal pripremljen i poslan članovima Povjerenstva te da će se rješavati sukladno odredbama citirane odluke.

Od 14. do 16. travnja

Izaslanstvo Sofije u Zagrebu

Na poziv gradonačelnice Vlaste Pavić, od 14. do 16. travnja, u Zagrebu boravi izaslanstvo grada Sofije predvođeno gradonačelnikom Stefanom Sofianskim. Riječ je o prvom susretu gradonačelnika dvaju gradova koji će, dogovoreno je, i ubuduće razmjenjivati iskustva na područjima zajedničkog interesa.

U službenim razgovorima u Dvercu, održanima prvog dana boravka u Zagrebu, razmatrani su problemi velikih gradova kao što su infrastruktura, javni prijevoz i zbrinjavanje otpada. Oba su grada u fazi obnove tramvajskoga voznog parka, pa će gostima dobro doći upoznavanje sa zagrebačkim projektom nabavke 70 niskopodnih tramvaja. O tomu će detaljnije čuti na sastanku u tvrtki Končar – elektroindustrija kojoj, čulo se, priznaju vodeću ulogu u gradnji tramvajskih vozila.

Kako bi se na licu mjesta upoznali s tehnologijama sanacije otpada, gosti će posjetiti Jakuševec, a, u sklopu trodnevnog boravka u Zagrebu, predviđen je susret sa zagrebačkim gospodarstvenicima u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Komori Zagreb.

U Dvercu su razmatrane i mogućnosti kulturne suradnje, koje će se detaljnije razraditi u Gradskom uredu za kulturu.

Osim gradonačelnice Vlaste Pavić razgovorima su, u ime Zagreba, nazočili njeni zamjenici Milan Bandić i Stipe Tojić, tajnik Poglavarstva Vidoje Bulum, pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, pročelnik za financije Slavko Kojić i članica Pogavarstva Andrea Zlatar.

Izaslanstvo Sofije pratio je veleposlanik Republike Bugarske Nj.E. Viktor Vlkov, a uz gradonačelnika Stefana Sofianskog, glavni grad Bugarske predstavljali su njegov zamjenik Ivan Gechev i šef kabineta Ljubomir Ivanov, te predstavnici gospodarstvenika, među kojima i Vassil Naydenov, šef poduzeća za javni prijevoz u vlasništvu grada.


14. travnja

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore kod Milana Bandića

Milan Bandić, zamjenik gradonačelnice, primio je, 14. travnja, izaslanstvo Hrvatskoga građanskog društva Crne Gore, koje mu je uputilo poziv da posjeti Boku Kotorsku, a izvijestili su ga i o položaju Hrvata, organizacijama Hrvata u Crnoj Gori, djelokrugu i rezultatima njihova rada, planu promocije kulturne baštine bokeljskih Hrvata u gradu Zagrebu i o aktualnim problemima Hrvata kao nacionalne manjine u Crnoj Gori.

Predstavljajući projekt Boka u Zagrebu, gosti su zamolili da Grad bude suorganizator toga projekta, koji bi se, tijekom jeseni, realizirao u sklopu Tjedna hrvatskih manjina. Izložili su i projedlog da se predstavnici Gospodarske i Obrtničke komore Grada Zagreba susretnu s kolegama iz Boke Kotorske.

Izaslanstvo su činili: ing. Tripo Schubert, predsjednik, g. Dario Musić, tajnik, prof.dr. Milenko Pasinović, član Predsjedništva, g. Luka Ciko, predsjednik Predstavništva u Zagrebu i don Branko Sbutega, član HGD Crne Gore.
10 travnja – 46. Sjednica poglavarstva

Praćenje sanacije gradskog smetlišta

Zbog intenzivnih radova na sanaciji smetlišta u Jakuševcu i neugodnih mirisa koje osjećaju stanovnici Jakuševca i Novog Zagreba današnja je sjednica Gradskog poglavarstva počela izvješćem o stanju i kakvoći zraka te trenutnim aktivnostima na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševcu.

U prikazu aktualne situacije, Zdravko Vac, direktor ZGOS-a, istaknuo je da su neugodni mirisi neizbježna pojava u prigodi sanacije tako velikog odlagališta. Istodobno najavljuje mjere koje bi trebale rezultirati smanjenjem mirisa, odnosno skraćivanju rokova u kojima su Zagrepčani to prisiljeni trpjeti. Tako će se dovršene radne plohe odmah uključivati u sustav odplinjavanja, a intenzitet smrada pokušati će smanjiti i preparatima koji, priznaje, imaju ograničen efekt.

Predloživši uvođenje treće smjene na jakuševačkom deponiju, Z. Vac je zamolio sugrađane za strpljenje, jer, u konačnici, nakon sanacije smetlišta, poboljšat će se kvaliteta življenja na tom području i riješiti problem dugogodišnje ekološke bombe.

Dr. Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, najavio je još jednu mjernu stanicu za kontrolu zraka u Novom Zagrebu. Prema njegovim riječima, plinovi koji u zadnje vrijeme povremeno prekoračuju dopuštene vrijednosti nisu opasni za zdravlje, a situacija je pod sustavnom kontrolom stručnjaka. Najavio je i skoro osnivanje povjerenstva koje bi pratilo kvalitetu zraka u vezi sa sanacijom odlagališta.

Rezimirajući raspravu, gradonačelnica je inzistirala na tome da građani moraju unaprijed znati o mogućim emisijama plinova i drugim bitnim pojavama u vezi sa sanacijom, pogotovo ako one mogu utjecati na njihovo zdravlje.

Pad stope kriminaliteta u 2002.

Prema izvješću o obavljenim zadacima u 2002. Policijske uprave Zagrebačke, koje je podnio načelnik PUZ-a Ivan Babić, zabilježen je pad kriminaliteta od 1,5% u odnosu na 2001. Razriješeno je 51,1% od ukupno evidentiranih 21.198 kaznenih djela. Zabilježeno je 11 ubojstava – četiri manje nego prethodne godine, ali i 595 razbojstava ili 57% više nego u 2001. Porasla su i djela protiv imovine. Iako teške krađe bilježe porast od 10,5%, tješi da je porasla i stopa razriješenosti za 3,15%. Tijekom prošle godine, rečeno je, na području Zagreba ukraden je 1139 automobil.

Kriminalitat zloporaba droga bilježi pad, baš kao i gospodarski kriminalitet, a kako se čulo, u suradnji s USKOK-om obrađena su 82 slučaja korupcije.

Policija je lani podnijela i 248 prekršajnih prijava zbog nasilničkog ponašanja u obitelji. Ove će se godine, najavio je načelnik Babić, putem programa Policajac u zajednici, posebna pažnja posvetiti prevenciji provalnih krađa u kuće i stanove, te nadzoru škola i vrtića.

Smanjiti komunalne doprinose

Na današnjoj je sjednici, među ostalim, Gradskoj skupštini upućen prijedlog da se Odluka o komunalnom doprinosu promijeni na način da se smanje komunalni doprinosi na garaže, tavane i podrume, a predstavljeno je i izviješće direktora trgovačkih društava u vlasništvu Grada o poslovanju u 2002., prema kojemu je ukupni prihod porastao za 4,28% u odnosu na 2001.Ukupni rashod porastao je za 3,8% , ukupna neto-dobit iznosi 117.027.996 kuna, a neto-gubici su 9.295.323 kune. Pozitivnom financijskom saldu, kako se navodi u zaključku, odlučujuće su pridonijele povećane cijene komunalnih usluga, te prodaja dionica iz serije Zagrebačke banke Zagrepčanima je sa sjednice upućen poziv da i ove subote, ako to vrijeme dopusti, u 9 sati dođu na Bundek i da sudjeluju u akciji Uljepšajmo Bundek.
10. travnja, gradonačelnica obišla gradilišta u središtu grada

Garaža na Langovu trgu otvara vrata potkraj godine?

Gradonačelnica Vlasta Pavić obišla je, 10. travnja, gradilište podzemne garaže na Langovu trgu, te Zakmardijeve stube i park Grič, dva aktualna gornjogradska gradilišta.

Kako se čulo, do kraja ožujka zgotovljeno je 40 posto petoetažne podzemne garaže, koja bi potkraj godine, mogla primiti prva vozila.

Obnova, pak, Zakmardijevih stuba na Strossmayerovu šetalištu također bi se mogla privesti kraju još ove godine, kada će to najstarije zagrebačko šetalište, kao neizostavna gradska vizura, zasjati u punom sjaju, s obnovljenim odmorištem, klupama, rasvjetom i vidikovcem na istočnoj strani platoa.

U sklopu uređenja parka Grič, u tijeku su i arheološka istraživanja, nalazi kojih svjedoče o naseljenosti toga dijela Gradeca u prapovijesno doba.
9. travnja u Dvercu

Primanje u povodu XXII Muzičkog biennala Zagreb

U povodu XXII. Muzičkog biennala Zagreb – festivala suvremene glazbe koji se održava u Zagrebu od 4. do 12. travnja, 9. travnja u Dvercu upriličeno je primanje za domaće i strane umjetnike, među kojima je bio i Steve Reich, znameniti skladatelj, te za sponzore, predstavnike veleposlanstava i kulturnih centara.


8. travnja u Dvercu

Izaslanstvo parlamentarne skupine prijateljstva Ukrajne

Milan Bandić, zamjenik gradonačelnice primio je izaslanstvo Ukrajinsko - hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva Vrhovne rade Ukrajine koje, na poziv predsjednika saborske parlamentarne skupine prijateljstva Ukrajina – Hrvatska prof. Borisa Graljuka, u Hrvatskoj borave od 7. do 11. travnja.

U ime Grada razgovorima su nazočili i Ladislav Prežigalo, pročelnik za gospodarstvo, Josip Janeš, pročelnik za poljoprivredu i šumarstvo, te Mario Zmajević, direktor Turističke zajednice grada.

Izaslanstvo parlamentarne skupine Ukrajine predvodio je Oleksandr Ševčenko, predsjednik grupe za suradnju s RH, a u Dvercu su bili i narodni zastupnici Leonid Hadjackij, Valerij Marinovskij i Anatolij Klimenko, te predstavnici Sabora Dorica Nikolić, Borislav Graljuk i Maja Kiš.
8. travnja

Veleposlanik Islamske Republike Iran kod gradonačelnice

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, danas, 8. travnja, u nastupni posjet Nj.E. Jafara Shamsiana, veleposlanika Islamske Republike Iran.

U razgovoru su razmatrane mogućnosti suradnje Zagreba i Teherana, a sugovornici su se složili o obostranom interesu za suradnju, to prije što već postoje određeni kontakti inicirani suradnjom parlamentarnih izaslanstava Hrvatske i Irana.

Veleposlanik je informirao gradonačelnicu o tome da će Gradsko vijeće Teherana uskoro izabrati novoga gradonačelnika, a odmah nakon toga slijede kontakti koji bi mogli rezultirati razmjenom delegacija i potpisivanjem ugovora o suradnji.

Gradonačelnica je posebno naglasila mogućnost suradnje na području kulture te predložila da se od početka uključe i gospodarske komore dvaju gradova.

Posebno zanimanje gost je pokazao za aktualne gradske projekte, posebno ekološke, te iskustva Zagreba u zaštiti spomenika kulture, gradske jezgre i urbanizma općenito.
Od 7. travnja pilot projekt “Njega u kući”

Produženo liječenje za pacijente s kroničnim respiracijskim smetnjama

Danas, na Svjetski dan zdravlja, započeo je pilot-projekt cjelodnevne zdravstvene njege i rehabilitacije u kući - “Bolnica u kući” koji bi, ako se pokaže uspješnim, mogao prerasti u standardnu zdravstvenu uslugu, uobičajenu u razvijenijim zemljama, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare dr. Tihomir Majić, načelnik u Uredu za zdravstvo,rad i socijalnu skrb.

Gradski ured u cijelosti financira projekt, a pokrenuo ga je u suradnji sa Specijalnom bolnicom za plućne bolesti i Ustanovom za zdravstvenu njegu u kući , s namjerom da boljom organizacijom, minimalnim ulaganjima i korištenjem postojećih zdravstvenih resursa liječenje određene populacije bolesnika bude kvalitetnije i ujedno jeftinije.

Naime, rezultat ovoga sustava trebalo bi biti ranije otpuštanje bolesnika koji boluju od kronično opstruktivne plućne bolesti (KOPB) i kronične respiracijske insuficijencije (KRI) iz bolnica. Već od danas o troje pacijenata skrbi tim od četiri medicinske sestre, a predviđeno je da taj tim skrbi o maksimalno sedam pacijenata. Sestre bi radile u smjenama i dnevno bi najmanje dva puta posjećivale pacijente i pružale intenzivnu medicinsku skrb. Procjenjuje se, kako je naglasio dr. Veljko Vrbanić, ravnatelj Specijalne bolnice za plućne bolesti, da bi do kraja godine kroz ovaj program moglo proći oko 150 pacijenata. Direktor ustanove za zdravstvenu njegu u kući dr Zorislav Bobuš mišljenja je da zdravstvena njega bolesnika neće zaostajati za onom u bolnici, a sa psihološke strane liječenje u krugu obitelji može biti od velike koristi.
Obavijest umirovljenicima
Isplata pomoći od 9. travnja

Isplata pomoći umirovljenicima koju Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba daje za travanj 2003. započet će, preko Hrvatske pošte, u srijedu, 9. travnja 2003.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 9. do 23. travnja 2003.

Ako pomoć nije podignuta u poštanskim uredima, od 24. do 30. travnja 2003. može se podići u FINI, u Ulici grada Vukovara 70, na šalteru 18.

Nakon 30. travnja 2003. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Napominjemo da će pomoć za travanj biti isplaćena samo onim umirovljenicima koji su, zaključno sa 31. prosinca 2002., potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzevši one s opravdanim razlogom (nepokretne osobe, bolesne i sl.). Navedene se osobe mogu javiti u prostorije Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, Ulica grada Vukovara 56a, tel. 610-0923.

Od 8. do 11. travnja u Meksiku

Stipe Tojčić na seminaru o zbrinjavanju gradskog otpada

Od 8. do 11. travnja u meksičkome će se gradu Toluca održati seminar o zbrinjavanju gradskog otpada, u sklopu prvog zasjedanja treće komisije svjetske udruge Metropolis, kojem će, u ime Grada Zagreba, prisustvovati Stipe Tojčić, zamjenik gradonačelnice.

Komisija će analizirati prijedlog programa i utvrditi aktivnosti za sljedeće tri godine, a na seminaru će međunarodni stručnjaci razmotriti zajedničke probleme u zbrinjavanju gradskog otpada

Organizaciju Seminara prihvatila je Vlada države Meksiko na 6. kongresu Metropolisa u svibnju 2002. u Seulu.
Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja pod motom

"Zdrava djeca u zdravom okruženju"

U nedjelju, 6. travnja, Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva i ove godine će se aktivno uključiti u program obilježavanja Svjetskog dana zdravlja 7. travnja, pod motom "Zdrava djeca u zdravom okruženju".

Ministarstvo zdravstva i Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb zajedno s časnikom za vezu Svjetske zdravstvene organizacije u Zagrebu organiziraju stručna predavanja i prezentacije na temu zdravlje djece i okoliš/okruženje, akciju uređenja zapuštenog školskog igrališta u centru Grada te radionice i natjecanje iz sigurne vožnje biciklom za djecu.

S obzirom da je pitanje zraka u gradovima kao i pitanje stradavanja djece u prometu obuhvaćeno temom Svjetskog dana zdravlja, Gradski ured za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet odlučio je da


u nedjelju, 6. travnja, u trajanju od 7,00 - 20,00 sati,

zabrani promet motornim vozilima

u dijelu središta grada koji je omeđen slijedećim ulicama: na istoku Palmotićevom ulicom (do Boškovićeve ulice), na zapadu Gundulićevom ulicom (od ulice Andrije Hebranga do Ilice), na jugu Hebrangovom (istočno od Gundulićeve) i Boškovićevom (zapadno od Palmotićeve), te na sjeveru Ilicom (od Gundulićeve do Trga bana J. Jelačića), Trgom bana Jelačića , Jurišićevom do Palmotićeve.


Zona u kojoj se na dan 06. travnja 2003. godine zabranjuje promet definirana je u skladu sa studijom "Katastar emisija u okoliš (KEO) Grada Zagreba za stacionarne izvore onečišćenja zraka za cestovni promet".
3. travnja – 45. sjednica Gradskog poglavarstva

Nastavak rekonstrukcije maksimirskog stadiona

Na današnjoj sjednici zagrebačko Gradsko poglavarstvo usvojilo je zaključak kojim se preuzimaju prava i obveze iz ugovora na rekonstrukciji stadiona Maksimir koje je sklapao NK Dinamo š.d.d. i NK Dinamo – udruga, a odnose se na projektiranje, gradnju i konzalting, te na druge poslove vezane uz rekonstrukciju maksimirskog stadiona.

Radi se o pet od ukupno 18 ugovora koliko ih je sklopio NK Croatia odnosno Dinamo. Naime, ugovori prema kojima nije bilo situiranih radova i pravno, odnosno financijski sporni ugovori ne preuzimaju se.

Inače, za sjevernu tribinu s okolišem, zapadnu tribinu s okolišem i krov treba uložiti oko 155.000.000 kuna. Za stadion je u 2003. osigurano 50.000.000 kuna.

Potpora za ZET i PUTO

U nastavku sjednice Poglavarstvo je Trgovačkom društvu "PUTO" odobrilo potporu od 2,5 milijuna kuna za financiranje troškova izvoza preostaloga uskladištenog otpada jer, zbog poznate situacije s postrojenjem za spaljivanje opasnog otpada, ne postoji druga mogućnost njegova zbrinjavanja.

Odobrena je i financijska potpora Zagrebačkom električnom tramvaju, u iznosu od 3,15 milijuna kuna za podmirivanje dospjelih obveza po kreditima namijenjenima obnovi voznoga parka.

Uskrsnica umirovljenicima

Poglavarstvo je prihvatilo prijedlog da se, u povodu uskrsnih blagdana , isplati jednokratna pomoć od 100 kuna, umirovljenicima koji koriste novčanu pomoć prema Odluci o vrstama socijalne pomoći Grada.

Prigodom razmatranja izvješća o preuzimanju javnih skloništa predočene su informacije o stanju 171 skloništa, mnoštvu nedostataka i potrebi da se nedostaci uklone i skloništa osposobe za svoju funkciju.


5. travnja - čišćenje Bundeka

Na inicijativu Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb - istok, čulo se na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice, Služba za mjesnu samoupravu organizira, u subotu 5. travnja, od 9 do 14 sati, akciju čišćenja područja oko jezera Bundek. Pozivaju se članovi ekoloških udruga, ljubitelji prirode i svi građani dobre volje da se pridruže akciji u kojoj će, među ostalima, sudjelovati gradska trgovačka društva, Hrvatske šume i pripadnici Hrvatske vojske. Akcije će se održavati svake subute, sve dok se područje ne očisti, a tada će se postaviti ograde i rampe kako bi se spriječilo novo onečišćavanje.
1.travnja 6. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća

Podrška procesu privatizacije gradskih trgovačkih društava

Dokument pod naslovom Privatizacija trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zagreba, što ga je izradio konzultant – konzorcij u sastavu: Hrvatsko društvo ekonomista, Inženjerski biro dd. i Ekonomski institut, a Gradska skupština prihvatila kao podlogu za pristupanje procesu privatizacije, danas je, na 6. sjednici, podržalo i Gospodarsko-socijalno vijeće.

U procesu privatizacije nastojat će se izbjeći sve one greške koje se vežu uz privatizaciju u Hrvatskoj, naglasili su mr. Ladislav Prežigalo, pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo i Mladen Mlinarević iz Hrvatskog društva ekonomista, dodajući da će svako trgovačko društvo imati poseban tretman i odgovarajući pristup. U prvoj se fazi predviđa priprema društava za privatizaciju i restrukturiranje, dok bi faza provedbe privatizacije uključila raspravu i odgovore na pitanja kao što su: koja poduzeća privatizirati, u kojoj mjeri to učiniti, odnosno, treba li Grad zadržati kontrolni paket i sl.

Kako se čulo, potkraj ožujka objavljen je natječaj za odabir konzultanata za prvu fazu privatizacije.

Zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić posebno je naglasio činjenicu da se ovim pristupom ništa ne prejudicira i da se osigurava transparentnost i uključenost svih zainteresiranih subjekata. Predstavnici sindikata naglasili su važnost izlaska trgovačkih društava na burzu, što bi dalo objektivnu sliku o njihovoj stvarnoj vrijednosti.

Zaključeno je, također, da se u najkraćem roku osnuje Povjerenstvo GSV-a za praćenje procesa privatizacije gradskih trgovačkih društava, te da se ta akutalna gradska tema razmotri na sjednici Gospodarsko - socijalnog vijeća barem jednom u šest mjeseci.