clanak False

Veljača 2003.

19.04.2017.
 

26. veljače, 40. sjednica Gradskog poglavarstva

Više sredstava za glazbenu djelatnost i održavanje objekata kulture

U nepunih sat vremena Poglavarstvo je, dan uoči zasjedanja Skupštine, na 40. sjednici, jednoglasno apsolviralo 10 točaka dnevnog reda, među kojima i Plan sredstava za financiranje javnih potreba u kulturi u iznosu od 319,6 milijuna kuna.

Kako je u uvodnom obrazloženju sažeo Vladimir Stojsavljević, pročelnik za kulturu, ove će godine znatno više sredstava biti usmjereno u glazbenu djelatnost; povećani su iznosi za tekuće održavanje kulturnih objekata, a, na zahtjev Sindikata, povećane su plaće za 7,7%.

Inače, u skladu s programom što ga je usvojila Gradska skupština, sredstva su raspoređena za financiranje redovne djelatnosti 38 javnih gradskih ustanova u kulturi, te za brojne kulturne programe.

Za potrebe glazbene djelatnosti planira se 10 milijuna kuna iz kojih će se financirati 10 velikih, 10 srednjih i 39 malih koncerata u organizaciji javnih ustanova, a daljnjih 400 raznorodnih koncerata organizirat će nezavisni producenti. Planiranim sredstvima financirat će se i gostovanja Zagrebačke filharmonije u Grazu, Sankt Petersburgu i Vukovaru, te prezentacija mladih glazbenika u inozemstvu.

U nastavku sjednice prihvaćeni su planovi sredstava za financiranje javnih potreba u školstvu, na području učeničkog i studentskog standarda, za sufinanciranje programa u sportu Grada Zagreba, te javnih potreba u tehničkoj kulturi.

Prihvaćanjem, pak, teza za izradu izvještaja o poslovanju trgovačkih društava, s preciznim rokovima i okvirnim sadržajem poslovnih izvješća, prema očekivanju članova Poglavarstva, omogućilo bi se kvaliteteno praćenje provođenja planova.


26. veljače, press konferencija nakon sjednica skupština trgovačkih društava

Ukidanjem jamstva za Jakuševec iskazano povjerenje u rejting Grada Zagreba

Predloživši postupak ukidanja jamstva za poslove na sanaciji Jakuševca, u iznosu od 76 milijuna eura i to deset godina prije utvrđenog roka, Europska banka za obnovu i razvoj pokazala je povjerenje u rejting Grada Zagreba.

Objavio je to Ladislav Prežigalo, pročelnik za gospodarstvo i predsjednik skupština trgovačkih društava, nakon sjednice Skupštine ZGOS-a, 26. veljače.

Istoga je dana odlučeno o povećanju temeljnog kapitala Zagrebačkih veletržnica za 162 milijuna kuna potrebnih za financiranje gradnje nove veletržnice.

Skupština Zagreb filma prihvatila je prijedlog Nadzornog odbora o razrješenju dosadašnjeg direktora Damira Demonje i o imenovanju Damira Beloševića za novoga direktora.

Gradskom donacijom od 600 tisuća kuna adaptirat će se krov i prostori Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj. Prema riječima pročelnika Prežigala, Ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb osigurat će polovicu sredstava, a ostatak će podmiriti Autobusni kolodvor, Robni terminali, Zagreb parking i Gradska plinara Zagreb.


25. veljače

Izraelski veleposlanik kod gradonačelnice

Gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, danas, 25. veljače, u nastupni posjet Nj.E. Davida Granita, veleposlanika Države Izrael.

U razgovoru su razmatrane mogućnosti suradnje Zagreba, Jeruzalema i Tel Aviva na području kulture, zdravstva, sporta i obrazovanja. Visoki je gost pokazao zanimanje za aktualne gradske projekte, naglasivši da bi bilo dobro da se uspostave prijateljski odnosi između Zagreba i Jeruzalema kao glavnoga, te Tel Aviva kao najvećega grada u Izraelu.

Suradnja bi, zaključeno je na kraju, mogla najprije početi na području kulture koja bi otvorila vrata i drugim mogućnostima.


24. veljače u Dvercu

Potpisani ugovori o nabavci 70 niskopodnih tramvaja

Potpisivanjem Ugovora između ZET-a i CROTRAM-a za isporuku 70 niskopodnih tramvaja serije TMK 2200, 24. veljače u palači Dverce, označen je početak velike obnove voznog parka zagrebačkoga javnog prijevoznika, ali i vraćanje Zagrebu i Hrvatskoj negdašnjega značenja u proizvodnji tramvaja.

Nabavka novih tramvaja, od kojih bi se prvi na zagrebačkim prometnicama trebao naći za 25, a zadnji za 48 mjeseci, osigurana je ugovorom između ZET-a i HBOR-a o kreditu od 111.930.000,00 eura. U financiranje projekta zacrtanog prije dvije godine uključile su se i Zagrebačka i Privredna banka, dok je, u ime Zagreba, jamstvo HBOR-u potpisala gradonačelnica Vlasta Pavić.

Zahvalivši potpisnicima na angažmanu i pomoći, gradonačelnica je naglasila da je riječ o obnavljanju trećine ZET-ova tramvajskoga voznog parka:

- Novim ćemo tramvajima poboljšati kvalitetu javnoga gradskog prijevoza kao jedine alternative individualnom prometu koji zagušuje i onečišćuje grad – riječi su gradonačelnice koja ističe da će novi tramvaji, osim dobrih tehnoloških značajki, biti i suvremeno dizajnirani.

U nazočnosti Ljube Jurčića, ministra gospodarstva i visokih uzvanika iz života Grada, svaki u svome dijelu, ugovore su potpisali Julijus Pevalek, direktor ZET-a, Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a, Darinko Bago, predsjednik Uprave Končar – Inženjeringa i voditelj Konzorcija CROTRAM, te predsjednici uprava Zagrebačke i Privredne banke Franjo Luković i Božo Prka.


20. veljače u Galeriji Kristofora Stankovića

Pjesme Ladislava Prežigala i slike Davorina Tepeša

U prepunoj galeriji Kristofora Stankovića otvorena je izložba slika Davorina Tepeša i prezentiran je CD «Doći ću ti jednom» koji, uz glazbu Đele Jusića juniora, sažima tri knjige pjesama Ladislava Prežigala: «Sjena moga sna», «Mjesto za mene» i «Lutanja kroz vrijeme».

Ladislav Prežigalo, pročelnik za gospodarstvo i Davorin Tepeš, potpredsjednik Gradske skupštine tako su, po drugi puta, zajedno pokazali svoje drugo, umjetnosti sklono lice.


20. veljače, 39. sjednica Gradskog poglavarstva

Za tri godine terme u Zagrebu?

Na sadašnjoj livadi, zapadno od nedovršene Sveučilišne bolnice u naselju Blato, najkasnije 2005. godine, mogao bi se realizirati projekt termalnog kupališta koje bi, prema idejnom urbanističkom rješenju obuhvaćalo ljetno i zimsko kupalište , sportsko – rekreacijsku zonu, hotel s kongresnim centrom i parkom, apartmansko naselje, prometne i zelene površine.

Inicijativa je to što su je na 39. sjednici prihvatili članovi Poglavarstva, redom se u superlativima izjašnjavajući o projektu, to više što je mogućnost gradnje termalnoga kupališta na toj lokaciji ugrađena u prijedlog novoga GUP-a. Vrijednost investicije procjenjuje se na oko 50 milijuna eura, a projekt bi realizirao Grad u suradnji s odabranim ulagačem. S obzirom na to da je parcela koja se proteže na 278.457 četvornih metara u pretežitom vlasništvu Grada, njegova jedina obveza bilo bi ustupanje prava građenja, dok bi odabrani ulagač osigurao potrebna sredstva i «know how» za realizaciju. Kao treći partner pojavila bi se INA – Industrija nafte d.d., jer se navedeni prostor nalazi unutar granica njena eksploatacijskoga polja. Ipak, o konačnom će se modelu moći raspraviti nakon što bude izrađena investicijska studija.

Kako je izložio Ladislav Prežigalo, pročelnik za gospodarstvo, prostor sportsko - rekreacijske zone uz termalno kupalište mogao bi se povezati i sa sportskim sadržajima na Jarunu na suprotnoj obali Save. Time bi Zagreb dobio najveći sportsko – rekreacijski centar.

Glavni pristup osigurao bi se s južne strane gdje bi se sagradila nova prometnica koja bi izlazila na Jadransku aveniju, a u sklopu realizacije razmišljalo bi se o aktivnijem uključivanju rijeke Save na kojoj bi moglo biti pristanište za prihvat manjih brodova i glisera. Idejni projekt ostavlja i mogućnost gradnje novoga mosta koji bi povezivao sadržaje novoga kompleksa s Jarunom.

Kompleks bi bio otvoren 365 dana u godini, a procjene govore da bi se investicija, koja bi omogućila zapošljavanje oko 500 ljudi, vratila u roku od osam do deset godina.

Inače, Studija o gospodarstvenom razvoju Zagreba ovaj projekt definira kao prioritet za srednjoročno razdoblje.

U nastavku sjednice imenovano je Povjerenstvo za poboljšavanje uvjeta života građana romske nacionalnosti, što je ocijenjeno početkom sustavnog rješavanja jednog od gorućih gradskih pitanja. Među ostalim, zaključeno je da će Grad pomoći u naknadi štete vlasnicima devet automobila koji su oštećeni 16. ožujka 2001. u eksploziji ispred zgrade Poglavarstva.


17. veljače na Trgu bana Jelačića

Zagreb dočekao zlatne skijaše

Stotinjak tisuća ljudi dočekalo je Janicu, Ivicu, Niku, Anu i druge predstavnike hrvatskoga ski tima na Trgu bana Jelačića, na kojem je Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba organiziralo velebni doček. U bogatom programu sudjelovali su i sami laureati predvođeni Ivicom Kostelićem i njegovim bandom.


Izvješće o kakvoći zraka na području Grada

Tijekom mjernog razdoblja, od 28. siječnja 3. veljače 2003., kakvoća zraka, s obzirom na koncentracije sumporova dioksida i ukupnih lebdećih čestica u Gradu Zagrebu, nije se značajno mijenjala u odnosu na prethodni tjedan.

Na svim mjernim postajama (središte grada, sjeverni, zapadni, južni i istočni dio grada) razine tih onečišćenja bile su relativno niske i nisu prelazile preporučenu vrijednost za 24-satni uzorak, te je zrak u Gradu Zagrebu, s obzirom na ta onečišćenja, bio čist.

Razine koncentracije crnog dima snizile su se u odnosu na one iz prethodnog tjedna i nisu prelazile preporučenu vrijednost za 24-satni uzorak.

Razine koncentracija dušikova dioksida ostale su na istoj razini kao one iz prethodnog tjedna i prelazile su preporučenu vrijednost u središtu grada te u njegovom južnom dijelu.


Utorkom poslije podne besplatni muzeji za zagrebačke umirovljenike

Potaknuti pismom umirovljene sugrađanke bake Ane, koja je zamolila gradonačelnicu Vlastu Pavić da se umirovljenicima, barem jedno popodne u mjesecu, omogući besplatan razgled zagrebačkih muzeja, ovim putem obavještavamo sve umirovljenike da im je Grad Zagreb, u dogovoru s gradskim muzejima, osigurao besplatan posjet gradskim muzejima utorkom poslije podne i to:

  • Muzej za umjetnost i obrt – od 14 do 18 sati
  • Muzej grada Zagreba – od 14 do 18 sati
  • Hrvatski školski muzej – od 10 do 17 sati
  • Tehnički muzej – od 9 do 17 sati
  • Muzej suvremene umjetnosti – utorkom besplatno za sve posjetitelje
  • Etnografski muzej – utorkom besplatno za umirovljenike, četvrtkom za sve posjetitelje
  • Arheološki muzej – od 10 do 17 sati
  • Hrvatski prirodoslovni muzej – od 10 do 17 sati
  • Muzej Prigorja – besplatno za sve posjetitelje
  • Umjetnički paviljon – ponedjeljkom za sve, utorkom za umirovljenike od 14 do 19 sati

14. veljače, 37. sjednica Poglavarstva

Stanovnici Jakuševca više neće plaćati sakupljanje i odvoz otpada

Stanovnici Jakuševca više neće plaćati uslugu sakupljanja i odvoza komunalnog otpada. Zaključak je to sa 37. sjednice Poglavarstva na kojoj je dana prethodna suglasnost Čistoći da poduzme potrebne aktivnosti u tom smislu.

Prema riječima Ladislava Prežigala, pročelnika za gospodarstvo, građani s područja Jakuševca dosad su plaćali 10 posto od važeće cijene za pripadajuću kategoriju korisnika i dinamiku odvoza.

Prihvaćen projektni program uređivanja Kvatrića

Zaključkom, pak, o prihvaćanju projektnog programa za rekonstrukciju i uređivanje Kvaternikova trga Poglavarstvo je definiralo da će se Kvatrić s podzemnom garažom i kontaktnom zonom prilaznih glavnih ulica (Maksimirska, Domjanićeva, Vlaška, Šubićeva i Heinzelova, od Kvaternikova trga do Martićeve), izvesti u skladu s prvonagrađenim idejnim rješenjem autora Miroslava Genga.

Pozitivan trend u poslovanju trgovačkih društava

Pred Poglavarstvom se našlo i Izvješće o razultatima poslovanja trgovačkih društava u prvih devet mjeseci prošle godine, prema kojemu je globalno nastavljena pozitivna tendencija. Ukupni prihodi rasli su brže od rashoda, povećana je vrijednost ostvarene dobiti, a gubici su rasli sporije:

- Ukupno 23 trgovačka društva, s prosječno 12.437 zaposlenika, ostvarila su 2,2 milijarde kuna ukupnih prihoda što je za 6,7% više nego u prvih devet mjeseci 2001. Istodobno, rashodi društava iznosili su 2,1 milijardu kuna i bili su veći za 5,9% - izložio je Ladislav Prežigalo, pročelnik za gospodarstvo, naglasivši da se gubici i dalje bilježe u skupini društava komunalnih djelatnosti.

Na sjednici je naglašena nužnost ugrađivanja mjera racionalicije u planove poslovanja svih društava, a preporuča se daljnja opća štednja i racionalizacija poslovanja za čiju su provedbu odgovorni direktori i nadzorni odbori.

Stručno povjerenstvo za pripremu odluka o zaštiti izvorišta na gradskom području, što ga je, kao prijedlog za Gradsku skupštinu prihvatilo Poglavarstvo, trebalo bi pripremiti odluke o zaštiti izvorišta do kraja 2005., te ih uputiti na prethono mišljenje Hrvatskim vodama. Odluku o zaštiti izvorišta donijet će Skupština.

U nastavku sjednice Poglavarstvo je dalo pozitivno mišljenje na Plan upravljanja lokalnim vodama za ovu godinu, što ga je donijelo Upravno vijeće Hrvatskih voda. Pozitivno je mišljenje dano i Prijedlogu odluke o stopama i visini slivne naknade za 2003. i 2004., po kojoj se iznosi ne bi mijenjali, ali bi se, zbog prošlogodišnje korekcije cijene, povećao opseg radova na tehničkom i gospodarskom održavanju vodotoka, vodnog dobra i vodnih građevina.


13. siječnja – press - konferencija u Gradskom poglavarstvu

Muzička akademija na Trgu maršala Tita?

Nakon 82 godine podstanarstva na šest lokacija u glavnome gradu Hrvatske, Muzička bi se akademija trebala skrasiti na Trgu maršala Tita u staroj zgradi Ferimporta.

Najava je to s press - konferencije koju je sazvao zamjenik gradonačelnice Milan Bandić u društvu s Franom Paraćem, dekanom Muzičke akademije, Slavkom Kojićem, pročelnikom za financije i Vidojem Bulumom, tajnikom Poglavarstva Grada Zagreba.

Kako je pojašnjeno, Poglavarstvo je na 36. sjednici definiralo interes za kupnju dviju zgrada Ferimporta na koju Grad ima pravo prvokupa, a Vijeće Akademije je na jučerašnjoj sjednici prihvatilo inicijativu o dodjeli zgrade na Trgu maršala Tita u sklopu Prostornog plana razvoja Akademije.

Prema riječima tajnika Poglavarstva, ponude pristigle na natječaj za kupnju, objavljen 27. siječnja, otvarat će se danas, a Grad će – objavio je zamjenik gradonačelnice – iskoristiti svoje pravo prvokupa.

Inače, Grad je za kupnju ponudio 30 milijuna kuna, što je 40% manje od procijenjene vrijednosti zemljišta i zgrada, a za uređivanje i redizajn objekta očekuje se pomoć Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i tehnologije.


11. veljače

Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Islamske Republike Irana u Dvercu

U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj, izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Islamske Republike Irana sastalo se, 11. veljače, u gradskoj palači Dverce s Milanom Bandićem, zamjenikom gradonačelnice Zagreba.

U jednosatnom razgovoru bilo je riječi o mogućoj suradnji na kulturnom i športskom planu, a gosti su posebno zanimanje pokazali za funkcioniranje zagrebačke izvršne i zakonodavne vlasti.

Na kraju je upućen poziv predstavnicima Zagreba da posjete Teheran.

Osim članova visokoga izaslanstva, razgovorima je prisustvovao Nj.E. Jafar Shamsian, veleposlanik Irana u RH, a Zagreb su, osim zamjenika gradonačelnice, predstavljali Morana Gruden Paliković, predsjednica Skupštine Grada Zagreba i njeni zamjenici Vladimir Velnić i Davorin Tepeš.


11. veljače u gradskoj palači Dverce

Milan Bandić primio Bernarda Luketicha

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić primio je gospodina Bernarda Luketicha u prigodi obilježavanja 25. godina obnašanja dužnosti glavnog predsjednika Hrvatske bratske zajednice.

Teme razgovora bile su daljnja suradnja Zagreba i Hrvatske bratske zajednice, ideja o gradnji spomenika «hrvatskom iseljeniku» i Festival folklora koji bi u srpnju sljedeće godine privukao dvije tisuće mladih iz Amerike.

HBZ je najveća hrvatska iseljenička organizacija s gotovo 100 tisuća članova i nekoliko odsjeka diljem SAD-a i Kanade. Osnovana je 1894., a od 2000. u Zagrebu djeluje Odsjek «Hrvatska 2000.» što ga vodi Zlatko John Čaldarević.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić prošloga je tjedna odlikovao gospodina Luketicha za promociju RH u SAD-u, a ministar vanjskih poslova Tonino Picula uručio mu je hrvatsku putovnicu te je tako i službeno postao hrvatskim državljaninom.

Gospodin Luketich je rođen 1931. u SAD-u, čije vlasti HBZ smatraju najutjecajnijom hrvatskom organizacijom u svijetu.

Sastanku su nazočili Edward Pazo, tajnik HBZ, Boris Maruna, predsjednik Hrvatske matice iseljenika, Davor Jelavić, pročelnik za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet i Dragutin Palašek, pomoćnik pročelnika za kulturu.


Od 10. do 13. veljače

Izaslanstvo Zagreba u Moskvi

Na poziv Jurija Lužkova gradonačelnika Moskve izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnicom Vlastom Pavić, u sastavu: zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić, pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo i članica Poglavarstva za kulturu Andreja Zlatar, boravit će, od 10. do 13. veljače, u glavnome gradu Rusije.

U sklopu bogatog programa, delegacija Zagreba susresti će se s gradonačelnikom Moskve; u Komitetu za vanjske ekonomske aktivnosti Moskve razgovarat će o mogućoj ekonomskoj suradnji; razgledati će izložbu o urbanizmu; posjetiti Državnu galeriju Tretjakovski i muzičko kazalište Stanislavski – Nemirovič – Dančenko i obići najvažnije građevinske radove u glavnome gradu Rusije.
6. veljače, 36. sjednica Gradskog poglavarstva

Prihvaćena Zagrebačka strategija jedinstvene politike za osobe s invaliditetom

Nepunih mjesec dana otkako je Vlada RH donijela Nacionalnu strategiju jedinstvene politike za osobe s invaliditetom, od 2003. do 2006., Poglavarstvo je prihvatilo Zagrebačku strategiju o kojoj će zadnju riječ reći gradski zastupnici.

Prema riječima Zvonimira Šostara, pročelnika za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, ciljevi strategije su promicanje i osiguravanje prava osoba s invaliditetom, stvaranje uvjeta za djelotvorno rješavanje problema, koordinirano djelovanje i učinkovito informiranje na svim razinama. I u konačnici, uz senzibilizaciju društva, osiguralo bi se aktivno sudjelovanje invalida u životu zajednice.

Zagrebačka strategija navodi mjere s nositeljima i rokovima provedbe razvrstane prema područjima značajnima za osobe s invaliditetom: Obitelj i civilno društvo, Zdravlje, Šport i rekreacija, Obrazovanje, Profesionalna rehabilitacija, Zapošljavanje i rad, Stanovanje, Mobilnost i pristupačnost, Socijalna pomoć i skrb, Mirovinsko osiguranje, Koordinacija i informiranje.

Sve mjere što ih sadrži Strategija trebale bi se realizirati u četiri godine.

Poglavarstvo je razmotrilo i prihvatilo Izvješće o radu Povjerenstva za provedbu postupka javnog prikupljanja ponuda za koncesije za obavljanje pogrebnih poslova, te utvrdilo Prijedlog o davanju 26 koncesija.

Kako je obrazložio Davor Jelavić, pročelnik za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet, na javni natječaj raspisan za 32 koncesionara javila su se 44 ponuđača, od kojih je 26 ispunilo sve uvjete. Za ostalih šest raspisat će se novi natječaj.

Poglavarstvo je jednoglasno podržalo tužbu trgovačkog društva PUTO koja se odnosi na rok što mu ga je Ministarstvo okoliša dalo za sanaciju opožarenoga dijela postrojenja. Pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo je naglasio da rok od 15 dana nije bio dovoljan za poduzimanje svih potrebnih radnji, za što je – ocjenjuje – trebalo najmanje dva mjeseca.

Potrebe za dječjim vrtićima u stalnom porastu

U nastavku sjednice prihvaćeno je izvješće o upisu djece u dječje vrtiće za pedagošku godinu 2002/03., u kojemu stoji da su potrebe za smještajem djece, uključivo i one jasličke dobi, u stalnom porastu. Zato je nužno i dalje pronalaziti privremena rješenja za osnivanje novih odgojnih skupina u gradskim vrtićima, te ubrzati planirane gradnje i rekonstrukcije namjenskih objekata.

Također se konstatira da je dio potreba za smještajem djece riješen povećanim brojem privatnih vrtića što ih, također sufinancira Grad, pa je potrebno i dalje poticati proširivanje djelatnosti postojećih i osnivanje novih dječjih vrtića.

Mladen Mustač novi pročelnik GZAOP-a

Na temelju javnog natječaja, za pročelnika Gradskog zavoda za automatsku obradu podataka izabran je Mladen Mustač, dipl.ing. elektrotehnike, koji će, nakon što rješenje o prijamu bude konačno, dužnost pročelnika obavljati četiri godine.
5. veljače u gradskoj palači Dverce

Primanje za Davis cup reprezentaciju

- Čast nam je ugostiti reprezentaciju SAD-a. Iako ćemo navijati i za nju, pobjedu priželjkujem našim zvijezdama – rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić i predsjednica organizacijskog odbora Davis cup-a, pozdravivši u Dvercima sudionike velikog teniskog spektakla tri dana prije susreta Hrvatske i SAD-a.
4. veljače na Tribini grada Zagreba

Predstavljen projekt Nacionalne mreže gradonačelnica

U suradnji s Poglavarstvom Grada Zagreba, Centar za ravnopravnost spolova promovirao je u prostorima Tribine Grada projekt «Nacionalne mreže gradonačelnica» koji će se realizirati u okviru projekta «Mreža Gradonačelnica» što ga provodi Radna skupina za ravnopravnost spolova Pakta o stabilnosti na području jugoistočne Europe.

Bio je to prvi sastanak nacionalne mreže na kojemu je sedam od ukupno trinaest hrvatskih gradonačelnica razmatralo teme od zajedničkog interesa. Nakon predstavljanja projekta i press - konferencije, sudionice skupa razmatrale su lokalnu samoupravu kao značajnu aktivnost vijeća Europe, a, među ostalim, predstavljen je projekt razvoja ženskih poduzetničkih i poslovnih vještina, te suzbijanje nasilja nad ženama.

Kako se čulo, projekt će se realizirati u dvije faze. U prvoj – uvodnoj, poticat će se suradnja između gradonačelnica unutar lokalnih organa uprave i mreža gradonačelnica u pripremi malih projekata, s ciljem unapređivanja kvalitete života žena i djece u lokalnim zajednicama. U sklopu iste faze poticat će se regionalna i međunarodna razmjena iskustava u sličnim projektima.

U drugoj, implementacijskoj fazi, odabrat će se 50 inicijalnih projektnih prijedloga koji će biti predstavljeni na odgovarajućoj konferenciji.
3. veljače

Veličanstveni doček hrvatskih rukometaša na Trgu bana Jelačića


3. veljače u Remetama

Otvorena nova zgrada Osnovne škole Vladimira Nazora

Ponedjeljak, 3. veljače ostat će zapamćen u Remetama po tome što učenici viših razreda Osnovne škole Vladimira Nazora više neće svakodnevno na nastavu putovati na Jordanovac.

U nazočnosti učenika, profesora i žitelja Remeta, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić otvorio je novu zgradu - dogradnju postojeće, s učionicama i kabinetima, moderno opremljen objekt koji će omogućiti suvremenije i kvalitetnije provođenje nastave i izvanškolskih aktivnosti.

Time je dovršena prva etapa gradnje, a, u studenom prošle godine, počela je i gradnja dvorane za tjelesni odgoj s pratećim sadržajima dovršetak koje je predviđen do početka sljedeće školske godine.

Ukupna vrijednost projekta u kojem se posebna pažnja posvećuje potrebama hendikepiranih osoba procijenjena je na nešto više od 15 milijuna kuna.
3. veljače, 5. sjednica Gospodarsko – socijalnog vijeća

Nakon niza godina stangacije – trend smanjenja nezaposlenosti

Nakon niza godina stagnacije, prošle je godine nezaposlenost u Zagrebu pala za 1,2 % u odnosu na 2001.Rezultat je to realizacije proračunskih ciljeva i kapitalnih investicija koje su urodile željenim plodovima.

Bio bi to najkraći rezime sa 5. sjednice Gospodarsko – socijalng vijeća koje je kao glavnu točku razmatralo stanje nezaposlenosti u Gradu Zagrebu.

Na sjednici je zaključeno da treba izraditi program mjera za borbu protiv sive ekonomije i poticati razvoj deficitarnih zanimanja, među kojima prednjače majstori raznih profila.


Priopćenje iz Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

Isplata pomoći umirovljenicima - od 5. veljače

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo za mjesec veljaču 2003., započet će preko Hrvatske pošte u srijedu, 5. veljače 2003.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 5. do 18. veljače, a od 19. do 28. veljače u FINI, u Ulici Grada Vukovara 70, na šalteru 18.

Nakon 28. veljače pomoć za navedeni mjesec više se neće isplaćivati..

Napomena: pomoć za mjesec veljaču dobit će samo oni umirovljenici koji su, zaključno s 31.12.2002., potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzev opravdanog razloga (nepokretne osobe, bolesne i sl.).

Navedene osobe mogu se javiti u prostorije Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb na adresi Ulica grada Vukovara 56a, tel. 610-0923.