clanak False

Svibanj 2003.

19.04.2017.

31. svibnja, Zagreb proslavio svoj dan - na fotografijama: polaganje vijenaca na Mirogoju, procesija, svečana sjednica Poglavarstva i Gradske skupštine na kojoj su, već tradicionalno, dodijeljene Nagrade Grada Zagreba i koncert Zagrebačke filharmonije u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kojemu je, uz gradonačelnicu Vlastu Pavić i njene zamjenike, Moranu Paliković, predsjednicu Skupštine, druge predstavnike grada i države, te brojne Zagrepčane nazočio i Stjepan Mesić, predsjednik RH.


30. svibnja u zgradi Ferimporta - Vlasta Pavić, gradonačelnica Zagreba i dekan Muzičke Akademije, Frano Parać potpisali su ugovor o davanju na korištenje zgrada Ferimporta Muzičkoj akademji.


29.svibnja 54. sjednica Gradskog poglavarstva

Muzička akademija na Trgu maršala Tita

U nekadašnje zgrade Ferimporta na Trgu maršala Tita uselit će se Muzička akademija koja od svojih početaka, već 82 godine, traga za prostorom u kojem bi se trajno skrasila. Nakon što je Grad zgrade kupio od Ferimporta, na današnjoj sjednici Gradskog poglavarstva donesen je zaključak kojim se Muzičkoj akademiji zgrade daju na upravljanje i korištenje na 100 godina, a ukupnu zakupninu za to razdoblje Grad također donira Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao prilog uređenju i privođenju svrsi tih nekretnina.

Poglavarstvo je jednoglasno usvojilo i prijedlog plana upisa učenika prema programima naobrazbe za sljedeću školsku godinu a pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Zvonimir Šostar izvijestio je o akciji obilježavanja Svjetskog dana nepušenja i pozvao sugrađane pušače da toga dana ostave cigarete i priključe se zdravijem načinu života.

U nastavku sjednice, među ostalim, donesen je zaključak o izmjenama Zaključka o zonama javnih parkirališta kojim se ukida parkiralište ispred zgrade Bogoslovnog sjemeništa na Kaptolu.


28. svibnja obilježen početak manifestacije 11. svjetskog dana sporta

Promidžba sporta i rekreacije

Svjetski dan sporta Zagreb i ove se godine obilježava brojnim sportskim događanjima. Na svečanom otvorenju ispred zgrade Gradskog poglavarstva zagrebačka je gradonačelnica Vlasta Pavić pozvala sugrađane svih uzrasta da se priključe nekoj od sportskih i rekreativnih aktivnosti, da, vodeći računa o zdravom i aktivnom životu, pridonesu i uspjehu Zagreba u nadmetanju s Jeruzalemom, ovogodišnjim gradom partnerom. Cilj ove akcije u kojoj Zagreb sudjeluje od početka, već jedanaestu godinu, je uključiti što veći postotak građana u neki oblik športske ili rekreativne aktivnosti.

Prisutne učenike zagrebačkih škola, rekreativce i predstavnike sportskih udruga pozdravio je i Aleksa Kocijan, predsjednik Zagrebačkog saveza za športsku rekreaciju “Sport za sve” te Jozef Papo, potpredsjednik Židovske općine.

Manifestacija se održava na brojnim sportskim terenima u gradu u školama i raznim sportskim objektima, a završna je svečanost predviđena u SRC Trnje s prigodnim športskim i zabavnim programom koji započinje u 18,00 sati.


26. svibnja - Konferencija za novinare u Gradskom poglavarstvu
Bogat program uz Dan Grada Zagreba

Dva koncerta Zagrebačke filharmonije: na Trgu bana J. Jelačića, 28. svibnja, u 19,30 sati i u dvorani Lisinski; 31. svibnja, na sam Dan Grada, koncert poznate marokanske etno pjevačice Natache Atlas u Tvornici, 31. svibnja u, 21,00, rock koncert radija 101 na trgu Bana J. Jelačića, 30. svibnja, u 20,00 sati, te niz drugih događanja obilježit će ovogodišnji Dan Grada, istaknula je gradonačelnica Vlasta Pavić na današnjoj konferenciji za novinare. Posebno je istaknula i otvorenje novouređenog dvorišta Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja koje je popločeno originalnim kamenim pločama iz svih hrvatskih županija. Takva geološka karta Hrvatske jedinstvena je u svjetskim razmjerima istaknula je Andrea Zlatar, članica Poglavarstva zadužena za kulturu. U program,bogatiji nego prijašnjih godina, uključiti će se gradske knjižnice, muzeji, kulturni centri, gradska kazališta Trešnja i Žar ptica. Uoči Dana Grada, 30. svibnja u atriju Gradskog poglavarstva bit će otvorena izložba fotografija Toše Dapca “Zagreb tridesetih”.

Svečana sjednica Gradske skupštine i Gradskog poglavarstva održat će se 31. svibnja u 14 sati, nakon tradicionalne procesije koja i ove godine završava polaganjem cvijeća pred sliku Majke Božje od Kamenitih vrata – zaštitnice grada Zagreba.


20. svibnja, Dan maturanata

Četiri tisuće maturanata na Trgu bana Jelačića

Oko četiri tisuće maturanata okupilo se, 20. svibnja, na Trgu bana Jelačića na proslavi dana u kojemu simbolično ulaze u svijet odraslih. U organizaciji Grada, predvođeni zamjenikom gradonačenice Milanom Bandićem, pješice su krenuli put Jaruna gdje je predviđena velika fešta s bogatim programom koja će potrajati do 23 sata.


21. svibnja, 52. sjednica Gradskog poglavarstva

Natječaj za pročelnika i zamjenika u Zavodu za planiranje razvoja i zaštitu okoliša

Dan uoči 22. sjednice Gradske skupštine Poglavarstvo je donijelo zaključak o raspisivanju natječaja za izbor pročelnika i zamjenika pročelnika u Gradskom zavodu za planiranje razvoja i zaštitu okoliša. Natječaj će biti objavljen u dnevnom tisku, a od kandidata se traži VSS – Arhitektonski fakultet, položen stručni ispit i najmanje pet godina radnog staža u struci.

Jednoglasno su osnovana i imenovana dva stručna povjerenstva u vezi s gradnjom sjeverne tribine maksimirskog stadiona. Istodobno, Miljenko Mesić, bivši pročelnik Zavoda za planiranje razvoja i zaštitu okoliša, razriješen je dužnosti voditelja Stručnog povjerenstva za pripremu i provođenje postupka nabave, izrade i pripreme grafičkih prikaza, snimanje i prezentaciju u proceduri donošenja prostornih planova, a na njegovo je mjesto imenovan Ivica Fanjek.

Inače, sjednica je počela u znaku Dana jagoda koji traju do 16. lipnja. Josip Janeš, pročelnik za poljoprivredu i šumarstvo, u pratnji djevojaka u narodnim nošnjama s košaricama punim jagoda, izvijestio je članove Poglavarstva o toj manifestaciji koja se ove godine provodi peti put zaredom.Od 22. do 25. svibnja

Gradonačelnica u St. Petersburgu

U povodu obilježavanja 300. obljetnice St. Petersburga, na poziv gradonačelnika Vladimira Jakovljeva, gradonačelnica Vlasta Pavić i članica Poglavarstva za područje kulture Andrea Zlatar, boravit će u St. Petersburgu od 22. do 25. svibnja na Međunarodnoj konferenciji gradova prijatelja organiziranoj pod nazivom «Očuvanje kulturno - povijesnoga naslijeđa gradova».

U sklopu obilježavanja jubilarne obljetnice St. Petersburga, 22. svibnja u Dvorani Smolny, kao poklon Grada Zagreba održat će se koncert Zagrebačke filharmonije.

Zagreb i St. Petersburg potpisali su sporazum o prijateljstvu prije 35 godina (1968.)
20. svibnja na Tribini Grada - završni sastanak o Danu maturanata

Velika fešta na Jarunu

Dan maturanata, 23. svibnja, ove bi godine, u organizaciji Grada, trebao biti drugačiji nego što smo navikli u proteklim godinama. Nagoviješteno je to 20. svibnja, u prostorima Tribine Grada Zagreba, na završnom sastanku o organizaciji i programu, na kojemu su, osim zamjenika gradonačelnice Milana Bandića, predstavnika mjerodavnih ureda i Jaruna, te Policijske uprave Zagrebačke, nazočili maturanti i njihovi profesori.

Tako je dogovoreno da program počinje u podne na Trgu bana Jelačića, odakle će oko 13 sati, Ilicom, Frankopanskom i Savskom, Hrgovićima do Hrvatskog sokola, vesela povorka krenuti prema Jarunu. Sedam kilometara pješačit će se do ulaza na Jarun, gdje slijedi osvježenje i još kilometar i pol do šatora kod Velikog jezera u kojem će velika fešta potrajati do 23 sata.

Najavljeni su nastupiti Karme, Prljavaca, Ivane Kindl, Crvene jabuke, Jure Stublića, Stoke i Baruna, a program će voditi Tarik, Rene, Edo Vujić i Anita Majić.

Maturanti su pozvani da donesu brašno i rižu, ali ne za posipanje prolaznika, nego kao poklon Caritasu.


19. svibnja

Zagreb se uključio u akciju I ja mogu razminirati jedan četvorni metar Hrvatske

Potpisivanjem Ugovora o doniranju sredstava za razminiranje između Grada Zagreba i Hrvatskog centra za razminiranje, te Ugovora o prikupljanju donacija za razminiranje područja Pokupsko – Hotnja, Zagreb se, 19. svibnja, aktivno uključio u akciju I ja mogu razminirati jedan četvorni metar Hrvatske.

- Zagreb donira 60 tisuća kuna, a još milijun kuna će prikupiti prodajom kupona – rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić dodavši da je akcija izraz solidarnosti i spremnosti na pomoć kada je to najpotrebnije.

U svrhu promoviranja akcije, članovi Poglavarstva i gradski zastupnici prodavati će donatorske kupone po cijeni od 10 kuna, čime će se prikupiti spomenutih milijun kuna, a u prigodi potpisivanja, prodano je prvih 11 kupona.


19. svibnja na Trgu bana Jelačića

Otvoreni Dani zagrebačkih jagoda

Uz nastup kulturno umjetničkih društava Horvati i Rogisti LD – Brezovica, zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić otvorio je, 19. svibnja, na Trgu bana Jelačića Dane zagrebačkih jagoda.

Kako se čulo, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo u suradnji s Udrugom uzgajatelja jagoda Grada Zagreba petu godinu zaredom organizira manifestaciju seljačke tržnice s prigodnom prodajom svježih jagoda izraslih na području našega grada.

Jagode će se moći kušati od 19. svibnja do 19. lipnja na Trgu Petra Preradovića i Starčevićevu trgu, u Margaretskoj i Preobraženskoj ulici, te na okretištima tramvaja u Savskoj, Dubravi i na Črnomercu.


Obavijest iz Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

20. svibnja – Dan zdravih gradova

U povodu obilježavanja 15 godina uspješnog djelovanja pokreta Zdravi grad u Hrvatskoj, predsjedništvo Hrvatske mreže zdravih gradova pokrenulo je inicijativu da se 20. svibnja tradicionalno obilježava kao Dan Zdravih gradova.

Osnovna je ideja da gradovi, članovi Hrvatske mreže zdravih gradova, pošalju poruku kako svaki grad može postati zdravim grad ako je predan ideji zdravlja.

Podsjetimo, Grad Zagreb je 1987. postao projektnim gradom Regionalnog ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije, projekta Zdravi grad koji se temelji na strategiji Zdravlje za sve.

S obzirom na aktualnost i vrijednost programa koje provodi i podržava Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb u okviru pokreta Zdravi grad , pozivamo sve zainteresirane da obiđu prigodno priređen izložbeni prostor u paviljonu 11A Zagrebačkog velesajma u okviru Sajma Medicina i tehnika od 21. do 24. svibnja.18. svibnja u Dvercu

Stipe Tojčić primio sudionike TERENa i CARNet konferencije

Zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić primio je, u nedjelju, 18. svibnja, u palači Dverce, sudionike Međunarodne konferencije Join TERENA Networking Conference 2003 and the CARNet User?s Conference 2003. koja se, od 19. do 22. svibnja održava u Zagrebu.

Konferenciju organiziraju TERENA – udruga europskih akademskih računalnih mreža i CARNet.
17. svibnja u dvorištu škole Augusta Šenoe

Gradonačelnica otvorila natjecanje školskih prometnih jedinica

Gradonačelnica Vlasta Pavić otvorila je najtecanje školskih prometnih jedinica koje se, u sklopu Akcije Sigurno u prometu 2003. održalo po šesti put i u kojemu je sudjelovalo 33 osnovnih škola.

Akciju Sigurno u prometu 2003 . provodi Odjel za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zagrebačke u suradnji s gradskim poglavarstvom Grada Zagreba, te poglavarstvima Dugog Sela, Velike Gorice, Zaprešića i Samobora s ciljem povećanja prometne kulture, edukacije djece, odnosno njihovog osposobljavanja za sigurno i samostalno sudjelovanje u prometu.

16. svibnja u Dvercu

Primanje u povodu Prvoga međunarodnog simpozija kliničke citologije Jasna Ivić

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić primio je, 16. svibnja, u palači Dverce, sudionike Prvog međunarodnog simpozija kliničke citologije Jasna Ivić – Ginekološka citologija u Hrvatskoj – 50 godina poslije, a koji se održava u Zagrebu.

Ovim se skupom istodobno obilježavaju i dvije obljetnice: 50 godina Zavoda za ginekološku citologiju Klinike za ženske bolesti i porode KBC i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prvoga citološkog laboratorija na tom području, osnovanog 1953. i 50 godina ginekološke citologije u Hrvatskoj.16. svibnja, gradonačelnica obišla maksimirski stadion

Ovog ljeta nastavak rekonstrukcije

- Nisam očekivala ovakvu štetu. Ljudi često pitaju zar nemamo prečih investicija od stadiona . Međutim, odluka postoji, počela se provoditi, uloženo je mnogo novca i sad gradnja treba ići dalje – komentirala je gradonačelnica Vlasta Pavić u prigodi obilaska maksimirskoga stadiona kojim su je, zajedno sa zamjenikom Stipom Tojčićem, članovima Poglavarstva i Povjerenstva za nastavak izgradnje stadiona, proveli prvi ljudi Dinama, predvođeni predsjednikom Mirkom Barišićem i izvršnim dopredsjednikom Zdravkom Mamićem.

Kako se čulo, dosad je u rekonstrukciju i dogradnju stadiona investirano 362,5 milijuna kuna, za dovršetak treba izdvojiti još 225 milijuna kuna, od čega 155 milijuna u prvoj, a 70 milijuna kuna u drugoj fazi gradnje.

Prva faza koja obuhvaća sjevernu tribinu, zapadnu tribinu s krovom, okoliš, poslovne i druge prostore vezane uz stadion trebala bi početi još ovog ljeta, a ako sve bude teklo prema planu, radovi bi mogli biti gotovi potkraj 2004. Za ovu godinu u Proračunu je osigurano 50 milijuna kuna.

U sklopu druge faze rekonstruirao bi se nogometni teren s atletskim borilištem i sagradila podzemna garaža s oko 680 parkirališnih mjesta.


15. svibnja u Dvercu

Stipe Tojčić primio sudionike Generalne skupštine Europske federacije veterinara

Stipe Tojčić, zamjenik gradonačelnice primio je u gradskoj palači Dverce sudionike Generalne skupštine Europske federacije veterinara koja se u Zagrebu održava od 15. do 17. svibnja.

Zadnjega dana skupštine obilježit že se 110. obljetnica Hrvatskoga veterinarskog društva.

15. svibnja, 51. sjednica Gradskog poglavarstva

Natječaj za gradske stanove još ove godine

S obzirom da će tijekom ove godine biti raspisan natječaj za dodjelu stanova u najam, Poglavarstvo je na 51. sjednici izmijenilo i dopunilo postojeći Pravilnik, i to prvenstveno u pogledu prava na dodjelu stana u najam, mjerila za bodovanje, postupak utvrđivanja liste i veličinu stana koja se smatra odgovarajućom za određeno domaćinstvo. Kako je obrazloženo, izmjenama se naglašavaju socijalni elementi.

Zgrade Ferimporta u vlasništvu Grada

Jednoglasno, prihvaćen je Zaključak o kupnji dviju zgrada Ferimporta: na Trgu maršala Tita 12 i u Prilazu Gjure Deželića 3, i to po cijeni od 30 milijuna kuna koliko je Grad ponudio na javnome natječaju. Na press konferenciji održanoj nakon sjednice, gradonačelnica Vlasta Pavić je naglasila da će konačnu odluku o namjeni tih zgrada donijeti Poglavarstvo, te da je sada, nakon što se izjasnila i struka lakše donijeti odluku.

Rezulatat pak, anketiranja stanovništva s područja Pešćenice, jest prihvaćanje amandmana prema kojemu će Dom umirovljenika Park usluge prehrane pružati i drugim starijim osobama, a ne samo njegovim korisnicima.

31. svibnja, Dan Grada Zagreba

Za brojna događanja u povodu 31. svibnja, Dana Grada Zagreba, iz tekuće je pričuve odobrena isplata 650 tisuća kuna. Koncert Zagrebačke filharmonije u dvorani Lisinski bit će kruna obilježavanja rođendana glavnoga grada Hrvatske, a bogati program, među ostalim, uključuje otvorenje dvorišta Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, koncert Natashe Atlas u Tvornici, koncert Zagrebačke filharmonije na Trgu bana Jelačića, gdje će se održati i koncert Radia 101.

Za dovršetak rekonstrukcije i dogradnje Centra za rehabilitaciju Zagreb, koja bi trebala biti dovršena 1. rujna, nužno je osigurati dodatnih 5,7 milijuna kuna. Temeljem Sporazuma zaključenog između Grada Zagreba i Ministarstva rada i socijalne skrbi, radovi će se financirati u jednakim dijelovima, tako da je Poglavarstvo odobrilo isplatu od 2,9 milijuna kuna potrebnih za obnovu kuhinje, uređenje krova, pokrivanje terase na prvome katu, za priključak na vrelovod, te za kupnju namještaja, specijalne opreme, inventara i sl.

U nastavku sjednice, Zagrebačkom električnom tramvaju odobrena je isplata 4,3 milijuna kuna za realizaciju projekta obnove i modernizacije tramvajskoga voznog parka. Riječ je o proizvodnji 70 niskopodnih tramvaja koja će moći krenuti nakon što se ta sredstva doznače Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj.
Od 12. do 23. svibnja - VII. dani dječjih vrtića Grada Zagreba

Najmlađi - najvažniji

Pod motom Najmlađi – najvažniji , obilježavaju se, od 12. do 23. svibnja, VII. dani dječjih vrtića Grada Zagreba koje je, uz prigodni program u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, otvorio zamjenik gradonačelnice Milan Bandić.

Savjetovanje Najmlađi – najvažniji glavni je događaj predviđen za 13. svibnja, a do završnog koncerta u Koncertnoj dvorani svakoga su dana organizirana otvorena vrata vrtića, razne radionice i likovne izložbe naših najmlađih sugrađana.

Dani dječjih vrtića odvijaju se pod pokroviteljstvom Gradskog poglavarstva i u organizaciji Gradskog ureda za obrazovanje i šport, u suradnji sa Zavodom za unapređivanje školstva Ministarstva prosvjete i športa.Od srijede, 14. svibnja

30 novih autobusa na zagrebačkim prometnicama

Od srijede, 14. svibnja, Zagrebom će prometovati 30 novih niskopodnih autobusa koje su, 10. svibnja, na južnom parkiralištu stadiona Maksimir, razgledali predstavnici Grada predvođeni gradonačelnicom Vlastom Pavić i njenim zamjenicima Milanom Bandićem i Stipom Tojčićem.

Kako se čulo, riječ je o obnovi voznog parka ZET-a u sklopu koje novi autobusi marke MAN i MERCEDES zamjenjuju vozila stara 15 do 20 godina, a prema planu poslovanja Zagrebačkoga električnog tramvaja svake bi se godine zamijenilo tridesetak vozila.

- Investicijom od 6,3 milijuna eura Grad nastavlja modernizaciju sustava prijevoza putnika u javnom prometu, rekla je gradonačelnica, dodavši da će nova vozila omogućiti i otvaranje novih autobusnih linija kao što su one prema Zelengaju, Kajzerici i Laništu.

Prema riječima Julijusa Pevaleka, direktora ZET-a, novi autobusi predstavljaju značajno pomlađivanje autobusnog voznog parka. U konačnici, time će se omogućiti povećanje broja polazaka na opterećenim linijama, veća pouzdanost i redovitost prijevoza.

Novi su autobusi najnovija generacija vozila za prijevoz putnika, a, zahvaljujući motoru EURO 3 generacije, emitiraju minimalne količine štetnih sastojaka u atmosferu i proizvode minimalnu buku.

Autobusi marke MAN prevozit će putnike na zapadnom području grada, dok će se u mercedesima voziti stanovnici istočnih dijelova Zagreba.Od 9. do 11 svibnja - Zagrebački dani kraljevine

Stara trta u znak prijateljstva gradova Maribora i Zagreba

Uz bogati program, kušanje, prodaju i predstavljanje vina, a sve uz tradicionalne suvenire kao što su licitari, paprenjaci ili pušleki, Zagreb je, od 9. do 11. svibnja, bio u znaku Zagrebačkih dana kraljevine, autohtone vinogradarske sorte koja je nekoć rasla u samome središtu glavnoga grada Hrvatske.

Kraljevina se danas uzgaja u Zagrebačkoj županiji, pa je desetak proizvođača u tri dana manifestacije predstaviti to autohtono vino.

Svojevrsna kruna obilježavanja prvih dana kraljevine u Zagrebu bila je svečanost predaje poklona grada Maribora gradu Zagrebu. U znak prijateljstva dvaju gradova, gradonačelnik Maribora Boris Sović darovao je zamjeniku gradonačelnice Zagreba Stipi Tojčiću primjerak vinove loze Modra kavčina , popularno nazvanu Stara trta, koja po nekim istraživanjima predstavlja najstariji primjerak vinove loze na svijetu.
Od 8. svibnja

Isplata pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec svibanj 2003., započet će preko Hrvatske pošte u četvrtak, 8. svibnja 2003.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 8. do 21. svibnja 2003.

Ukoliko pomoć nije podignuta u poštanskim uredima, od 22. do 31. svibnja 2003. može se podići u FINI, u Ulici Grada Vukovara 70, na šalteru 18.

Nakon 31. svibnja 2003. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Napominjemo da će pomoć za mjesec svibanj biti isplaćena samo onim umirovljenicima koji su, zaključno s 31.12.2002. godine, potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzev opravdanog razloga (nepokretne osobe, bolesne i sl.). Navedene osobe mogu se javiti u prostorije Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb na adresi Ulica grada Vukovara 56a, tel. 610-0923.
7. svibnja

Gradski vodič na Brailleovu pismu

U skladu sa Zagrebačkom strategijom jedinstvene politike za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2003. do 2006., u prostorima Udruge slijepih grada Zagreba, promoviran je Vodič kroz Zagreb na Brailleovu pismu. Posebno izdanje Vodiča namijenjeno slijepim i slabovidnim sugrađanima tiskan je u 200 primjeraka, a kako je najavio Zvonimir Šostar, pročelnik za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, u sljedeće dvije godine trebali bi se realizirati svi projekti zacrtani u Strategiji.

Osim članova Udruge slijepih i njena predsjednika Milutina Šakića, promociji je nazočio zamjenik gradonačelnice Milan Bandić.
6. svibnja – sastanak s biciklističkim udrugama i savezima

Milijun kuna za nove biciklističke staze

Na sastanku s predstavnicima biciklističkih udruga i saveza, organiziranom u Gradskom poglavarstvu na inicijativu Gradskog ureda za prostorno uređenje, stambene i komunalne poslove i promet, analiziralo se učinjeno u protekloj godini te dogovarala realizacija poslova na unapređivanju biciklističkog prometa, prilagođavanju prometnica i gradnji biciklističkih staza i biciklističkih traka u 2003. Na inicijativu Milana Bandića, zamjenika gradonačelnice, Zagrebačke će ceste, koje su izvodile radove, svim udrugama dostaviti troškovnike već izvedenih radova kako bi se izbjegle paušalne optužbe o previsokim cijenama za obavljene poslove.

Najavljeno je da bi, za otprilike tjedan dana, Stručno povjerenstvo za nabavu radova, uređenje i izgradnju biciklističkih staza i traka moglo raspisati natječaj za izvođača radova u ovoj godini. Za te je namjene predviđeno milijun kuna, a prioriteti i trase određuju se prema zajedničkom prijedlogu svih udruga. Tako se ove godine, osim postavljanja signalizacije uz već postojeće staze, predviđa uređivanje biciklističkih staza ili traka na potezu Ljubljanska, Nova Branimirova i u Ulici Republike Njemačke .

Dogovoreno je, također, da se prigodom novih rekonstrukcija prometnica i križanja vodi računa i o potrebama biciklističkog prometa.
Od 5. do 8. svibnja
Izaslanstvo Zagreba u službenom posjetu Skopju

Na poziv Riste Penova, gradonačelnika Skopja, gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić i izaslanstvo Grada u sastavu: Vladimir Stojsavljević, pročelnik Gradskog ureda za kulturu, Nela Jurić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo i Mate Kraljević, direktor TD Zagrebparking, otputovali su, 5. svibnja u trodnevni posjet glavnome gradu Makedonije.