clanak False

Listopad 2003.

19.04.2017.

3. studenoga u Dvercu

Primanje u čast 98. rođendana Dragutina Tadijanovića

- Ovoliku počast hrvatskome književniku doživaljavam kao počast hrvatskoj književnosti kojoj sam posvetio cijeli život – komentirao je, 3. studenoga u Dvercu na prijemu u čast njegova 98. rođendana bard hrvatskog pjesništva akademik i počasni građanin Zagreba Dragutin Tadijanović, pozvavši gradonačelnicu Vlastu Pavić, njene zamjenike Milana Bandića i Stipu Tojčića, te druge uzvanike na proslavu stotoga rođendana, 4. studenoga 2005., točno u 18 sati.

U povodu rođendana znamenitog pjesnika objavljeno je 19. izdanje njegove knjige Srebrna svirala koja je, rekao je, dosad izišla u nakladi od 222.465 primjeraka. Od gradonačelnice, u ime Zagreba i njegovih građana, dobio je šešir i šal iz radionice Cahun, od zamjenika veliku bocu šampanjca, a prisutni u Dvercu imali su jedinstvenu prigodu da im slavljenik potpiše novo izdanje Srebrnih svirala.

30 studenoga - 78. sjednica Gradskog poglavarstva

Imenovano vijeće za zaštitu potrošača

Utvrđivanjem liste poduzetnika za dodjelu kredita preko Zagrebačke banke, Zanatske štedno-kreditne zadruge i Privredne banke započela je današnja, 78., sjednica Poglavarstva Grada Zagreba. Na prijedlog Povjerenstva za odabir poduzetničkih projekata Gradsko je poglavarstvo utvrdilo liste s ukupno 19 poduzetnika, odnosno projekata koji će biti dostavljeni bankama na daljnju obradu.

Poglavarstvo je donijelo i zaključak kojim se imenuju članovi Vijeća za zaštitu potrošača u koje su uključeni predstavnici Grada Zagreba, Udruge za zaštitu potrošača i Povjerenstva za javne djelatnosti Gospodarsko – socijalnog vijeća Grada Zagreba. Na sjednici je, većinom glasova, donesen zaključak o imenovanju ravnatelja Javne ustanove “Maksimir” kojim se produžava mandat dosadašnjem ravnatelju Vladimiru Ivankoviću.
29. listopada

Veleposlanik Makedonije kod Gradonačelnice

Gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić primila je danas, 29. listopada, u nastupni posjet Mahija Nesimija, veleposlanika Makedonije u RH, koji joj je prenio pozdrave gradonačelnika Skopja g. Riste Penova.

U razgovorima je bilo riječi o suradnji gradova Zagreba i Skopja u sklopu koje Zagreb prenosi svoja pozitivna iskustva, među kojima projekt naplate i kontrole parkiranja.

Naglašeno je i to da će se, predstavom kazališta Komedija “Edith Piaf”, Zagreb uključiti u svečanost obilježavanja Dana grada Skopja, 11. studeoga 2003., čime se nastavlja suradnja na području kulture, a izražena je i želja za jačanjem gospodarske suradnje.


29. listopada u Vrbanima

Kamen temeljac za tri POS zgrade

Gradonačelnica Vlasta Pavić i ministar graditeljstva Radimir Čačić položili su, 29. listopada u Vrbanima kamen temeljac za gradnju triju zgrada iz programa društveno poticane stanogradnje s ukupno 142 stana čija cijena po četvornome metru, čulo se, neće premašiti 830 eura.

Riječ je o objektima na prostoru između ulica Vrbani i Lopatinečke, na kojemu je najavljena gradnja još jednog objekata, a radove će izvoditi Industrogradnja pod nadzorom i uz konzalting tvrtke DIV Inženjering.


27. listopada u Soblincu

Nova dvorana za OŠ Ivana Grandže

- Soblinec je jedan od gradskih dijelova koji svojim razvojem pokazuje iznimnu vitalnost na svim područjima i uvjerena sam da će ova moderno opremljena škola omogućiti da u njoj stasaju nove generacije mladih koji će pridonijeti razvoju i kvaliteti života ovoga dijela Zagreba – rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić, 27. listopada, na otvorenju športske dvorane i novih učionica u Osnovnoj školi Ivana Grandže u Soblincu.

Rekonstrukcijom i dogradnjom škole, vrijednom 15,9 milijuna kuna, omogućeno je da, nakon puna dva desetljeća, učenici na nastavu više ne putuju u šest kilometara udaljenu školu u Adamovcu. Zahvaljujući radovima koji su trajali 290 dana, soblinečka škola ima sedam novih učionica, kompjutorsku učionicu, kuhinju s kompletnom opremom, blagovaonicu i prateće sanitarne prostore, odnosno, novih 1.370 četvornih metara. Ako tomu pridodamo i športsku dvoranu sa 576,14 m2, postaje jasno da škola od ove školske godine raspolaže sa četiri puta većim prostorom nego ranije.

Osim toga, uređen je okoliš, sagrađeno parkiralište, kolni i pješački prilaz, gospodarski kolni prilaz i pristup vatrogasnom vozilu, a, kako se čulo, slijede vanjski športski tereni u koje treba investirati oko dva milijuna kuna.

Uz brojne učenike, roditelje i nastavnike, na otvorenju su bili zamjenici gradonačelnice Milan Bandić i Stipe Tojčić.

Od ponedjeljka, 27. listopada u Domu zdravlja Centar

Besplatna fizikalna terapija i rehabilitacija za osobe s invaliditetom

U ponedjeljak, 27. listopada, u Domu zdravlja Centar, Runjaninova 4, počinje s radom ambulanta u kojoj će se svakodnevno obavljati besplatna fizikalna terapija i rehabilitacija za 20 korisnika - osoba s invaliditetom.

Riječ je o akciji organiziranoj u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo, Ustanove za zdravstvenu njegu u kući, Doma zdravlja Centar i Zajednice saveza osoba s invaliditetom.


24. listopada – press konferencija o situaciji u domovima umirovljenika

Poziv građanima za prijavljivanje nepravilnosti

Na press konferenciji što ju je u vezi sa situacijom u zagrebačkim domovima umirovljenika 24. listopada sazvao pročelnik za zdravstvo, rad i socijalnu skrb sa suradnicima, a u povodu aktualne problematike u Domu umirovljenika Centar, objavljena su dva broja na koja građani mogu prijavljivati sve eventualne nepravilnosti: 6101-524 i 080245542 . Prvi je broj što ga je Ured otvorio isključivo za te prijave, a drugi funkcionira u sklopu međunarodne organizacije Transparency international.

Na kraju presice, dr. Šostar je naglasio da će njegov Ured, u okviru ovlasti, poduzeti sve potrebne mjere za utvrđivanje pravog stanja stvari.

Čulo se i to da je ovoga tjedna u Londonu Zagreb dobio priznanje od Svjetske zdravstvene organizacije za realizaciju programa Zagreb zdravi grad.
22. listopada, 74. sjednica Gradskog poglavarstva

Uskoro natječaj za dodjelu Stipendije Grada Zagreba studentima

Poglavarstvo je na 75. sjednici razmotrilo i prihatilo Izvješće o stanju zaštite okoliša u Dumovcu i Sesvetskom Kraljevcu, Izvješće o dodjeli zemljišta za realizaciju POS-a, Izvješće o stanju u trgovačkom društvu PUTO, te Izvješće o sudskim sporovima u kojima Grad Zagreb zastupa Općinsko državno odvjetništvo. Materijali će biti upućeni Gradskoj skupštini u skladu s njenim zaključcima.

Kao prijedlog za Skupštinu utvrđena je Odluka o osnivanju javne ustanove Filmski centar Zagreb. Prema obrazloženju pročelnika za kulturu Vladimira Stojsavljevića, Ustanova bi bila na adresi Tuškanac 1, a bavila bi se prikazivanjem i prometom filmova, organiziranjem stručnih predavanja, tribina i seminara s područja filmske kulture, organiziranjem tečajeva, praktičnih radionica i izložaba. Privremeno, do imenovanja ravnatelja, te bi poslovae obavljao Hrvoje Hribar.

Na sjednici je zaključeno i o raspisivanju natječaja u za dodjelu 70 Stipendija Grada Zagreba studentima za akademsku godinu 2003./04.

Histrioni u bivšem kinu Apolo

Zaključkom, Poglavarstvo je odredilo prostor u kojemu će privremeno djelovati glumačka družina Histrioni. Riječ je o bivšoj kino – dvorani Apolo u Ilici 90, površine 614 četvornih metara. Istim zaključkom, privremene prostore u bivšem kinu Lika na korištenje je dobio Hrvatski institut za pokret i ples.

22. listopada u OŠ Markuševec

Gradonačelnica otvorila novu športsku dvoranu

Uz pljesak i burne pozdrave učenika, gradonačelnica Vlasta Pavić otvorila je novu, suvremeno opremljenu športsku dvoranu u Osnovnoj školi Markuševec gradnja koje je trajala nepunih godinu dana i u koju je Grad investirao 11,6 milijuna kuna.

- Nadam se da ćete istinski uživati baveći se sportom u ovoj predivnoj dvorani – obratila se gradonačelnica brojnim učenicima, među kojima je bilo i malih novinara koji su je intervjuirali za školske novine.

Inače, dvorana je sagrađena uz postojeću školu s uređenim i proširenim prilazima, terasom i vanjskim igralištem. Iako je predviđena za potrebe škole, u dvorani će se moći odvijati i drugi programi, što jamče tribine za oko 180 gledatelja.

U sklopu dvorane uređene su četiri garderobe sa dva sanitarna čvora, a u istom traktu smješteno je spremište za opremu i prostorija za nastavnike.

Radove je, po projektu tvrtke AP-92, pod nadzorom firme Konzalting izvela Tehnika d.d.

21. listopada

Gradonačelnica primila izvršnu direktoricu EUROCITIES-a

Uoči godišnje skupštine i konferencije Udruge europskih većih gradova EUROCITIES, koja se u studenom održava u Portu, gradonačelnica Vlasta Pavić primila je danas, 21. listopada, izvršnu direktoricu EUROCITIES-a Catherinu Parmentier koja joj je predstavila aktualne aktivnosti Udruge.

Zagreb će na konferenciji u Portu, dogovoreno je, sudjelovati u radu dviju grupa koje će se baviti pitanjima zbrinjavanja otpada i prometom, a na Forumu gradonačelnika koji se održava na svakoj konferenciji, gradonačelnica će predstaviti Grad Zagreb, posebno s aspekta suradnje gradova međusobno, te odnosa gradske i državne vlasti.

EUROCITIES čine punopravni i pridruženi članovi, gradovi s brojem stanovnika koji premašuje 250 tisuća. Punopravni članovi su gradovi iz zemalja Europske unije, a pridruženi su gradovi izvan zemalja Europske unije s demokratski izabranim vlastima.

Grad Zagreb je pridruženi član EUROCITIES-a od lipnja 2002.

21. listopada u Dvercu

Delegacija grada Toyame u Zagrebu

Predsjednica Gradske skupštine Morana Paliković Gruden primila je, 21. listopada u Dvercu, delegaciju grada Toyame predvođenu gradonačelnikom g. Masashijem Morijem.

Gradonačelnik Mori naglasio je da je grad Toyama bio domaćin Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u vrijeme odigravanja Svjetskoga nogometnog prvenstva u Koreji i Japanu, kojom je prigodom naša reprezentacija naišla na iznimno topao i gostoljubiv prijem.

Razgovorima o mogućnostima suradnje i aktualnim gradskim projektima prisustvovali su i Ladislav Prežigalo, pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo, Nenad Crnić, pročelnik Gradskog ureda za izgradnju grada i Ivica Fanjek, zamjenik pročelnika Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša.
20. listopada u Budimpešti

Sporazum o prijateljstvu između Zagreba i Budimpešte

Gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić i gradonačelnik Budimpešte Gabor Demszky potpisali su, danas u Budimpešti, Sporazum o prijateljstvu između dvaju gradova.

Time su još jednom potvrđeni Sporazumi o suradnji sklopljeni u lipnju 1994. i u svibnju 2001., te su odnosi glavnih gradova Hrvatske i Mađarske dignuti na razinu gradova prijatelja.

17. listopada u Ljubljani

Gradonačelnice Zagreba, Ljubljane i Beograda potpisale Pismo namjere o jačanju suradnje

Na poziv gradonačelnice grada Ljubljane, u petak, 17. listopada, u Ljubljani su se susrele gradonačelnice i predsjednice Skupština glavnih gradova Hrvatske, Slovenije i Srbije: Vlasta Pavić, Morana Paliković – Gruden, Danica Simšič i Radmila Hrustanović, u kojoj su prigodi potpisale Pismo namjere o jačanju suradnje između triju glavnih gradova.

Teme susreta predstavnica žena u gradskim vlastima bile su: položaj žena u društvu, poboljšanje kvalitete njihova života, te ulogu lokalnih zajednica i nevladinih organizacija u zaštiti i otklanjanju nasilja u obitelji, a posebna pažnja posvećena je programima za mlade.

Ta su pitanja razmatrana i u okviru Mreže gradonačelnica Pakta stabilnosti i na nedavno održanoj konferenciji u Beogradu na temu Gradovi i regionalna suradnja u jugoistočnoj Europi.

Prema očekivanju sudionica, susret u Ljubljani trebao bi doprinjeti regionalnom povezivanju i europskim integracijskim procesima.


17. listopada – u povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva

Gradski oci posjetili beskućnike

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić i pročelnik za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimir Šostar, posjetili su, 17. listopada, beskućnike u prenoćištu u Heinzelovoj ulici.

Kako se čulo, gradi se novo prenoćište u Mičevcu, u tijeku je akcija besplatnih liječničkih pregleda, a, u organizaciji Grada, svaki beskućnik ima i potpuno zdravstveno osiguranje.


Od 17. listopada do 15. studenog - Dani jabuka na Starčevićevu trgu

16. studenoga 2003. - 74. sjednica Gradskog poglavarstva
Više novca za gradske četvrti

Maksimirski perivoj, jedinstveni objekt našega parkovnog naslijeđa, osnovan potkraj 18. stoljeća dobio je danas na sjednici Gradskog poglavarstva Pravilnik o mjerama zaštite spomenika parkovne arhitekture parka Maksimir. Njime se detaljno uređuju pojedina pitanja zaštite, očuvanja, održavanja, korištenja, promicanja i obnove Parka Maksimir, što će uvelike olakšati i rad Javne ustanove Maksimir.

Većinom glasova Gradsko je poglavarstvo prihvatilo Informaciju o gradnji benzinske crpke u Horvaćanskoj i zaključak kojim Grad nudi zamjensku lokaciju investitoru - tvrtki Marimpex d.o.o.- i to na Slavonskoj aveniji kod zgrade HTV-a. U nastavku sjednice, na prijedlog Povjerenstva za prodaju nekretnina u gradskom vlasništvu, Poglavarstvo je, također većinom glasova, poništilo natječaj za prodaju građevinskog zemljišta u Podbrežju zbog toga što je početna cijena zemljišta preniska. Na isti je način prihvaćen i Prijedlog odluke o dječjem dodatku, koji bi se isplaćivao mjesečno, za djecu rođenu nakon 1. siječnja 2004. do navršene treće godine: za prvo dijete 100 kuna, za drugo, 300 i za treće i svako slijedeće po 600 kuna.

Poglavarstvo je donijelo i Prijedlog odluke o financiranju mjesne samouprave prema kojoj bi vijeća gradskih četvrti od slijedeće godine trebala raspolagati sa 2,5% od ukupno ostvarenih proračunskih prihoda u protekloj godini, što je povećanje od 38,9%. Tako bi mjesna samouprava, ako gradska skupština prihvati prijedlog poglavarstva, iduće godine raspolagala sa 110 milijuna kuna.
15. listopada, press konferencija nakon Kooperacijske sjednice Zagreba i Beča

Proširenje suradnje na promet i urbanizam

Gradski projekti, GUP, odnos rijeke i grada, infrastruktura, planiranje i izgradnja javnih garaža, sustav podzemne željeznice, mreža biciklističkih staza, industrijska arhitektura, urbanizam i kultura, teme su 3. Kooperacijske sjednice održane 14. i 15. listopada u Zagrebu u okviru suradnje gradova Zagreba i Beča. Objavio je to zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić nakon završetka dvodnevnog susreta zagrebačkih i bečkih stručnjaka koji će se ubuduće redovito sastajati, a na 4. sjednici, u Beču, predložiti konkretne zajedničke projekte.

Dosad su Beč i Zagreb najviše surađivali na ekološkim projektima – rekao je voditelj skupine za visokogradnju pri Magistratskoj direkciji za izgradnju Beča Wilhelm Wimmer, dodavši da se u glavnome gradu Austrije upravo realizira projekt centralnog pročistača, a iskustva mogu biti korisna glavnome gradu Hrvatske.

Beč se ponudio, a Zagreb prihvatio da obavi reviziju Studije utjecaja na okoliš buduće zagrebačke spalionice komunalnog otpada u čemu, također, imaju višegodišnje iskustvo.15. listopada u Poglavarstvu

Potpisivanjem ugovora s EBRD-om oslobođen kreditni potencijal za nove investicije

U srijedu, 15. listopada, u Gradskom su poglavarstvu potpisana dva ugovora s EBRD-om: o davanju podrške i o suglasnosti za refinanciranje kredita trgovačkom društvu ZGOS, koje su potpisali gradonačelnica Vlasta Pavić, predstavnik EBRD-a iz Londona Henry Russel i direktor ZGOS-a Zdravko Vac.

Kako je naglašeno, troškovi ukupnog projekta smanjeni su za 33 milijuna eura, što predstavlja glavnicu refinanciranog zajma. Pritom valja naglasiti da podrška Zagreba ne predstavlja jamstvo, što znači da se oslobađa kreditni potencijal koji se može usmjeriti u druge kapitalne investicije.
15. listopada

Gradonačelnica otvorila novi dio vrtića u Novom Brestju

- Ove godine dogradili smo vrtić u Brestju, a u sljedećim godinama nastojati ćemo zadovoljiti sve potrebe s ovog područja – rekla je gradonačelnica, 15. listopada, u prigodi otvaranja novog dijela dječjeg vrtića Sesvete – Novo Brestje u kojemu je zbrinuto 303 djece, a 69 ih je na listi čekanja.

U postojećoj vrtićkoj zgradi funkcioniralo je sedam vrtićkih grupa s priručnom kuhinjom. Dogradnjom u koju je Grad investirao 451.880 kuna omogućeno je formiranje četiriju novih grupa s pripadajućim garderobama, i suvremeno opremljenom kuhinjom.

14. listopada u Gradskom poglavarstvu

Predstavljen idejni projekt uređenja spomen parka na Mirogoju

S prvim proljetnim danima sljedeće godine, na Mirogoju bi mogla početi gradnja imaginarnog hrama, djela Dušana Džamonje prvonagrađenoga na Natječaju za izradu projekta uređenja Spomen – parka sa spomenikom Glas hrvatske žrtve – Zid boli.

Čulo se to, 14. listopada, na prezentaciji nagrađenih radova u Gradskom poglavarstvu gdje je najavljen i Natječaj za izgradnju spomenika i uređenje memorijalnog parka za što je u gradskom budžetu osigurano dva milijuna kuna.


13. listopada, sjednice skupština u trgovačkim društvima

ZET pred raspisivanjem međunarodnog natječaja za automatski sustav naplate

Teme sjednica u skupštinama 11 trgovačkih društava održanih 13. listopada najkraće se mogu opisati rječjima: rebalans i problematika naplate. Na uobičajenoj press - konferenciji nakon sjednica, novinare je najviše zanimala informacija što ju je pripremio ZET, a odnosi se na utrošak 355 milijuna kuna s koliko je sufinanciran javni gradski prijevoz.

Među ostalim, čulo se i to da je ZET pred raspisivanjem međunarodnog natječaja za uvođenje automatskog sustava naplate prijevoza procijenjene vrijednosti 10 milijuna eura koji obuhvaća: ugradnju mobilnih uređaja za prodaju pojedinačnih karata; ugradnju uređaja za prodaju pojedinačnih karata na značajnija tramvajska stajališta; ugradnju uređaja za poništavanje karata kupljenih na uređajima za prodaju karata na tramvajskim stajalištima i opremanje prodavaonica karata ZET-a aparaturom za izdavanje i valoriziranje mjesečnih i godišnjih karata.

11. listopada

Otvorenje vodospreme i SRC-a u Remetama

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić otvorio je, 11. listopada, vodospremu Črešnjevec i sportsko – rekreacijski centar Remete. Dva objekta važna za gradsku četvrt Maksimir u kombinaciji predstavljaju svojevrsni presedan. Kako se čulo na otvorenju, ovo je prvi slučaj da se uz vodospremu grade dodatni sadržaji. Prema očekivanju vodstva trgovačkog društva Vodoopskrba i odvodnja koje je u taj projekt investiralo oko 12,8 milijuna kuna, na taj će se način njihova djelatnost približiti građanima.
10. listopada

Zagreb i Bruxelles potpisali Deklaraciju o suradnji

Nakon službenih razgovora, gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić i gradonačelnik Bruxellesa Freddy Thielmans potpisali su, danas u palači Dverce, Deklaraciju o suradnji dvaju gradova. Gradovi će se zalagati na unapređenju suradnje na područjima od zajedničkog interesa, pridržavajući se zakonodavstava Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije. Razmjenjivati će informacije i iskustva na područjima lokalne uprave, obrazovanja, sporta, zdravstva, socijalne skrbi, komunalnih djelatnosti, međunarodnih odnosa i drugih područja od interesa za oba grada, a prvi koraci najavljeni su u kulturnoj djelatnosti.

9. listopada, 73. sjednica Gradskog poglavarstva

Osnovano Povjerenstvo za utvrđivanje prioriteta u izradi detaljnih planova

Kao prijedlog za Gradsku skupštinu, Poglavarstvo je na 73. sjednici prihvatilo rebalans Proračuna za 2003. po kojemu se prihodi i primici povećavaju za 303.315.000 kuna, pa iznosi 4.768.315.772,00 kuna,

Prema riječima Slavka Kojića, pročelnika za financije, izmjene i dopune Proračuna rezultat su, među ostalim, dobrog ostvarivanja pojedinih prihoda i procjene da će se do kraja godine ostvariti u iznosima većim od planiranih; usklađivanja planiranih prihoda i rashoda s odlukama o minimalnom standardu za decentralizirane funkcije i raspoređivanja viška prihoda prema Godišnjem obračunu za 2002.

Na sjednici je osnovano Povjerenstvo koje će utvrđivati prioritete u izradi detaljnih planova uređenja i prosljeđivati ih Gradskom poglavarstvu na razmatranje i odlučivanje.

Na prijedlog Ureda za gospodarstvo, Savezu inovatora Zagreba odobrena je potpora od 20 tisuća kuna za potrebe izdavanja Zbornika najuspješnijih zagrebačkih inovacija za razdoblje 2001. – 2003.

Bez glasa protiv utvrđeni su prijedlozi odluka o donošenju detaljnih planova za područje Savska – Vukovarska i Vrbik – uz Ulicu Ivana Lučića, te se od 18. listopada do 17. studenoga upućuju na javnu raspravu. U vrijeme trajanja javne rasprave, prijedlozi će biti izloženi u područnom uredu Trešnjvka, odnosno, Trnje.
8. listopada, Dan neovisnosti

Izaslanstvo Zagreba položilo vijence

U povodu Dana neovisnosti, gradonačelnica Vlasta Pavić, dogradonačelnik Milan Bandić i Morana Paliković Gruden, predsjednica Skupštine Grada Zagreba, položili su vijenac uz glavni križ u Aleji branitelja Domovinskog rata.
Od 9. listopada

Isplata pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec listopad 2003., započet će preko Hrvatske pošte u četvrtak, 9. listopada 2003.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 9. do 22. listopada 2003.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 8/03.), pravo na novčanu pomoć, od 1. listopada 2003., ostvaruju i oni umirovljenici koji su mirovinu ostvarili izvan Republike Hrvatske, prebivalište imaju u Gradu Zagrebu i visina mirovine i mirovine i ukupnog prihoda jednak je ili manji od 1.210,00 kn, a predali su zahtjev, te potpisali Izjavu o ukupnim prihodima Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Početak i način isplate isti je kao i za umirovljenike čija je mirovina ostvarena u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko pomoć nije podignuta u poštanskim uredima, od 23. do 31. listopada 2003. može se podići u FINI, u Ulici Grada Vukovara 70, na šalteru 18.

Nakon 31. listopada 2003. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Napomena: pomoć za mjesec listopad biti isplaćena samo onim umirovljenicima koji su, zaključno s 31.12.2002. godine, potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzev opravdanog razloga (nepokretne osobe, bolesne i sl.). Navedene osobe mogu se javiti u prostorije Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb na adresi Ulica grada Vukovara 56a, tel. 610-0923.

7. listopada

Otvoren novi dio Centra za rehabilitaciju Zagreb

Godinu dana nakon polaganja kamena temeljca, u nazočnosti visokih uzvanika iz života Grada i Države, gradonačelnica Vlasta Pavić i ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, u društvu sa štićenicima, otvorili su novi dio Centra za rehabilitaciju Zagreb , namijenjenom stanovanju i terapiji odraslih osoba s teškom mentalnom retardacijom.

- Ova investicija potvrđuje opredjeljenje Grada da posvećuje osobitu pozornost osiguravanju uvjeta za kvalitetno življenje osoba s posebnim potrebama – rekla je gradonačelnica, zaželjevši ugodan boravak štićenicima te olakšanje i zadovoljstvo roditeljima.

Spomenuvši svakodnevne probleme roditelja djece s posebnim potrebama, ministar Vidović je najavio otvaranje sličnih ustanova u Vinkovcima i Komarevu.

Ravnateljica Centra Vesna Muraja zahvalila je svim sudionicima u realizaciji projekta i podijelila zahvale gradonačelnici Vlasti Pavić, ministru Davorku Vidoviću, zamjeniku gradonačelnice Milanu Bandiću i drugima, među kojima bivšoj gradonačelnici Marini Matulović Dropulić, Mladenu Vedrišu i djelatnicima mjerodavnih gradskih ureda.

Inače, riječ je o samostojećem objektu koji je s postojećim povezan spojnim mostom u kojemu će se smjestiti 42 korisnika.

Investiciju od oko 17 milijuna kuna, u omjeru 50:50%, podmirili su Grad Zagreb i Ministarstvo rada i socijalne skrbi.


6. listopada, press konferencija gradonačelnice Vlaste Pavić

Podrška izmjeni Kaznenog zakona

Nakon sastanka s predstavnicima sindikata vozača i prometnih djelatnika ZET-a, na konferenciji za novinare, gradonačelnica Vlasta Pavić ponovila je podršku ZET-u u nastojanju da se napadi na vozače više ne tretiraju kao prekršaj, nego kao kazneno djelo.

Objavivši podatak da je potkraj prošle godine uprava ZET-a na adresu Vlade RH uputila prijedlog za izmjenom Kaznenog zakona RH, na što još nije stigao odgovor, gradonačelnica je najavila novu inicijativu, ovaj puta od strane Grada, odnosno Skupštine trgovačkog društva.

Čulo se i o projektu nabavke 70 novih niskopodnih tramvaja, te o obnovi postojećih, u sklopu koje investicije se planira uvođenje video nadzora, novog sustava veza i naplate karata čime bi se značajno pojačala sigurnost vozača.

6. listopada u Dvercu

Stipe Tojčić primio sudionike 10. godišnjice IUT-a

Zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić primio je, u palači Dverce, sdionike obilježavanja 10. godišnjice prvog sastanka IUT-a (International Union of Tenants), što je, od 3. do 6. listopada, održan u Zagrebu.

Susret je organiziran u sklopu obilježavanja 6. listopada, Svjetskog dana stanovanja (Habitat day), a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, proslavu jubileja organizirala je Udruga stanara Hrvatske.

2. listopada - u palači Dverce

Susret slovačkog predsjednika s gradskim dužnosnicima

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, u društvu predsjednice Gradske skupštine Morane Paliković Gruden, zamjenika gradonačelnice Stipe Tojčića i članova Gradskog poglavarstva, primio je u palači Dverce predsjednika Republike Slovačke Rudolfa Schustera koji, na čelu Slovačkog izaslanstva, boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Ističući brojne dodirne točke dviju zemalja i, iznimno, dvaju glavnih gradova , sugovornici su naglasili obostrano zanimanje za daljnjom suradnjom, a, kako je naglasio Milan Bandić, kontakti Zagreba i Bratislave nisu od jučer i imaju vrlo dobru perspektivu. Nakon razgovora gosti su imali prigodu obići Katedralu i još neke zagrebačke znamenitosti.
2. listopada - 72. sjednica Gradskog poglavarstva

Detaljni planovi uređenja za lokacije predviđene za POS upućeni na javnu raspravu

Detaljni planovi uređenja stambenog naselja na lokaciji vojarne Špansko – Oranice i naselja na lokaciji Sopnica- Jelkovec u Sesvetama upućeni su na javnu raspravu, odlučilo je danas Gradsko poglavarstvo Utvrđen je također i program za izradu još dvaju detaljnih planova; za lokaciju Savska – Vukovarska i Vrbik, uz ulicu Ivana Lučića. Javna je rasprava predviđena do 10. studenoga 2003. U nastavku sjednice Poglavarstvo je donijelo zaključak o osnivanju Vijeća potrošača kao savjetodavnog tijela koje će davati mišljenje u slučajevima kada na dnevnom redu Poglavarstva budu prijedlozi akata za Gradsku skupštinu koji se odnose na obveze i prava potrošača javnih usluga is područja opskrbe pitkom vodom, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, opskrbe plinom, opskrbe toplinskom energijom, prijevoza putnika u javnom gradskom prometu i održavanju čistoće. Vijeće će činiti po tri predstavnika Grada Zagreba, Povjerenstva za javne djelatnosti Gospodarsko socijalnog vijeća i udruga za zaštitu potrošača.

U nastavku sjednice Poglavarstvo je, na temelju objavljenog natječaja, za pročelnika Gradskog zavoda za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša izabralo Anku Mrak- Taritaš, a za njenog zamjenika Ivicu Fanjeka.
1.listopada 2003 - Potpisivanje Ugovora između Grada i triju specijaliziranih termalnih lječilišta

Besplatno liječenje i terapija za invalide Domovinskog rata

Ugovorom što su ga danas u Gradskom poglavarstvu potpisali dr. Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i ravnatelji triju specijaliziranih termalnih lječilišta Krapinske Toplice, Naftalan-Ivanić Grad i Top terme Topusko operacionalizirana je Odluka Skupštine Grada Zagreba kojom se ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata omogućuju dvotjedno besplatno bolničko liječenje ili fizikalna rehabilitacija.

U program koji invalidi mogu koristiti jednom u tri godine uključen je i rekreativno-kulturni sadržaj. Grupe će se sastojati od 22 ljudi, što znači 528 invalida godišne. Prva grupa, nakon provjere stručnog povjerenstva, kreće na rehabilitaciju 11. i 12. listopada ove godine.

Ovom odlukom Grad Zagreb, prvi u Republici Hrvatskoj, poboljšava zdravstvenu skrb o najtežim stradalnicima Domovinskog rata i to na način da se zakonska prava HRVI-ja iz Domovinskog rata s područja Zagreba proširuju na sve HRVI-je iz Domovinskog rata.

Ističući naš dug prema ovoj kategoriji naših sugrađana, Milan Bandić, zamjenik Gradonačelnice Grada Zagreba, naglasio je da će sredstva predviđena za ovaj projekt biti moguće povećati ako zanimanje invalida bude veće od očekivanoga.
Priopćenje iz Ureda gradonačelnice

Posljednji napadi na ZET-ove vozače jasno ukazuju na prijeku potrebu urgentnoga poduzimanja svih potrebnih mjera za njihovu učinkovitu zaštitu, nesmetano obavljanje njihovoga rada, ali isto tako i za osiguranje pune fizičke sigurnosti i ljudskoga digniteta djelatnika ZET-a.

Gradonačelnica je upoznata sa mjerama koje se unutar ZET-a poduzimaju na povećanju te zaštite kao što su uvođenje video nadzora, novog sustava veza i naplate karata u kojemu vozači više ne bi obavljali nadzor ili prodaju putničkih karata. Međutim, pored tih oblika zaštite koje se poduzimaju unutar ZET-a, Gradonačelnica daje punu podršku Sindikatu vozača i prometnih radnika ZET-a u njihovim opravdanim zahtjevima da se napadi na vozače više ne tretiraju kao prekršaj, nego kao kazneno djelo. Stoga će dati potporu za inicijativu promjene postojeće zakonske regulative, kako bi ubuduće počinitelji napada na djelatnike ZET-a na njihovom radnom mjestu, umjesto prekršajnoga postupka podlijegali kaznenom gonjenju.


1. listopada - Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb posebnu brigu pruža osobama starije životne dobi. Nizom svojih mjera pomaže i olakšava život sugrađana koji žive u domovima za starije i nemoćne i onima koji žive u vlastitom domu.

U povodu 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb organizira prigodno darivanje starijih građana Grada Zagreba.

U srijedu, 1. listopada 2003., u 10,00 sati, u Matici umirovljenika Hrvatske, Preradovićeva 33, bit će središnji događaj darivanja starijih osoba, nakon čega će se obići svi domovi za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba te darivati njihovi korisnici.

Istoga dana, u 19,00 sati, u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, također u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb bit će održan prigodni koncert pod nazivom «Grad Zagreb za treću životnu dob».

Za detaljne informacije o rasporedu obilaska pojedinih domova za starije i nemoćne osobe možete se obratiti gđi Romani Galić, tel. 610-1249 ili 091/610-1249 i Zorani Uzelac, tel. 610-1244 ili 098/591-904.