clanak False

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama - Predstavljeni psihoedukativni priručnici za žene žrtve nasilja u obitelji

22.09.2023.
U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, jučer su u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića predstavljeni psihoedukativni priručnici za žene žrtve nasilja u obitelji. Događanje se održalo u organizaciji Grada Zagreba te Doma za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji “Duga - Zagreb”.
 
Skup je pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec, koja je podsjetila kako Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježavamo u spomen na tragični čin ubojstva tri žene i ranjavanje jedne, tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999.
 
„Podržavamo najavljene nove mjere na državnoj razini za suzbijanje nasilja nad ženama i djecom, kojima se uvodi i novo kazneno djelo - teško ubojstvo žene. Upravo je iz naše političke platforme godinama zagovarana ta ideja“ naglasila je zamjenica te dodala kako ova Gradska uprava predano ulaže velike napore u borbu protiv nasilja nad ženama i posebnu pozornost posvećuje poštivanju ženskih ljudskih prava i temeljnih sloboda.
„Gradska skupština Grada Zagreba je u siječnju ove godine usvojila novu Zagrebačku strategiju zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje 2023. do 2025., koja uz dosadašnje programe prevencije i razvijenu mrežu socijalnih usluga - skloništa i savjetovališta, poseban naglasak stavlja na mjere i aktivnosti koje se odnose na najranjivije društvene skupine, kao što su osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi te na ekonomsko osnaživanje žena koje izlaze iz kruga nasilja. Mjerama stambenog zbrinjavanja po izlasku iz skloništa, programima pripreme za zapošljavanje i samozapošljavanje direktno dajemo podršku lakšoj integraciji žrtava u društvo nakon proživljenog nasilja.
Također, zadnjim izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi omogućeno je da žrtve nasilja u obitelji putem nadležnog gradskog ureda budu smještene u skloništa na području grada Zagreba i da ostvare pravo na besplatnu mjesečnu pokaznu kartu ZET-a.
Uvjerena sam da upravo ovim priručnicima pridonosimo promjeni stavova i edukaciji novih generacija, a posebice onih koji su, bez svoje krivnje, živjeli u obiteljima u kojima su bili svjedoci nasilničkog ponašanja, jer uz žene, djeca su najveće žrtve i društvo na njih nikako ne smije zaboraviti.“
 
Zamjenica Dolenec zahvalila je vrijednim i predanim stručnjakinjama i stručnjacima koji u svom svakodnevnom radu i aktivnostima razvijaju sustav pomoći i podrške žrtvama. „Grad Zagreb će i nadalje biti vjeran partner u stvaranju zajedničkog cilja, a to je solidarno društvo bez nasilja“ zaključila je.
 
Priručnike su detaljno predstavile ravnateljica Doma „Duga-Zagreb“ dr.sc. Željka Barić i autorica priručnika Senka Damjanović, dipl.psihologinja koje su objasnile kako psihoedukativni priručnici obrađuju četiri  teme: 1. Biti žrtva nasilja u obitelji, 2. Psihološki profil počinitelja nasilja u obitelji, 3. Vodič za roditelje u sigurnoj kući i 4. Prijenos nasilja kroz generacije. Priručnici otvoreno progovaraju o teškim emocijama s kojima se žrtve nasilja susreću, pomažu im da se nose sa novom svakodnevicom, govore o dinamici i fazama nasilnih odnosa, pune su osnažujućih riječi koje im poručuju da se zauzmu za sebe, pružaju toplu podršku bez osude. Priručnici imaju još jednu dimenziju, a to je odnos prema djeci, o rizicima odrastanja u nasilnom domu i prekidanju naučenih uvjerenja.
 
Problem nasilja nad ženama još uvijek u prevelikom broju slučajeva završava tragično te je tako u zadnjih 20 godina u Hrvatskoj ubijeno 400 žena, dok je u 2022. od 27 slučajeva ubojstava bilo čak 13 ubijenih žena. 12 njih je ubijeno od strane bliske osobe, dok je polovica ubojstava počinjena od strane sadašnjih ili bivših intimnih partnera.
 
Više informacija o gradskom skloništu Duga možete pronaći na POVEZNICI, a u nastavku se nalaze i predstavljeni priručnici.

1. Biti žrtva nasilja u obitelji
2. Psihološki profil počinitelja nasilja u obitelji
3. Vodič za roditelje u sigurnoj kući
4. Prijenos nasilja kroz generacije

Gradske vijesti - 2023.