clanak False

Nova zgrada Muzičke akademije

07.07.2020.
Nova zgrada Muzičke akademije, izgrađena prema projektu arhitekta Milana Šosteriča iz 2004., na 12 tisuća četvornih metara raspoređenih na dvije podzemne i osam nadzemnih etaža, konačno je dovela pod jedan krov sve odsjeke Akademije dotad raspoređene na četiri gradske lokacije.

Zgrada je opremljena najnovijim tehnološkim rješenjima, uključujući posebne sustave izolacije i sprječavanja širenja vibracija. Brojne prostorije za nastavu, individualne vježbaonice, biblioteka i čitaonica, mala dvorana i velika vijećnica u jednome, multimedijski studio, te još niz sadržaja poput kafića, apartmana za goste Akademije i dvoetažne podrumske garaže.

Prva faza rekonstrukcije i dogradnje započela je potpisivanjem ugovora o izgradnji Muzičke akademije na Trgu Republike Hrvatske, 2009. godine, a svečano je otvorena u rujnu 2014. godine.

Financijska sredstva za projekt vrijedan ukupno 210 milijuna kuna zajednički su osigurali Grad Zagreb, Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u ime Republike Hrvatske.

Nakon gotovo stotinu godina podstanarstva, Muzička akademija dobila je vlastiti životni prostor u blizini drugih znanstvenih i kulturnih institucija, a Zagreb je dobio novi simbol i prepoznatljivu vizuru.