clanak False

Otvoren područni objekt Dječjeg vrtića Sesvete u Kašini

22.05.2023.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet, skupa s djelatnicima i ravnateljicom Nadom Mladiček, otvorili su danas područni objekt Dječjeg vrtića Sesvete u Kašini. Gradonačelnik Tomašević iskazao je zadovoljstvo otvorenjem prvog vrtića završenog u mandatu ove gradske uprave, od oko 20 koji se planiraju završiti do kraja mandata.

„Izgradnja ovog modernog montažnog objekta tekla je puno brže od klasičnog objekta tako da su izvođači završili sa svim radovima u rekordnom roku,” kazao je gradonačelnik. Dodao je da će se još tri vrtića završiti do početka sljedeće pedagoške godine, u Odranskom Obrežu, Ivanjoj Reci i Sesvetskoj Selnici.

„Mladim obiteljima koje žive na ovom području će ovaj vrtić olakšati živote, a time će, nadamo se, mladi ljudi ostajati u Kašini i okolnim mjestima“, rekla je ravnateljica Mladiček, zahvalivši pritom gradonačelniku i njegovim suradnicima te izvođačima radova na uloženom trudu. Objasnila je da novi vrtić uključuje prostor za djelatnike, gospodarske prostore, blagovaonicu i prateće prostore.

Vrtić u Kašini djelovat će kao područni objekt DV Sesvete za četiri odgojne skupine, od čega dvije jasličke, za ukupno 70-ak djece. Površina objekta iznosi 932,48 m². Investicija iznosi 2,44 milijuna eura.

Vrtići za sve

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je da će upisi u vrtiće trajati od 24. svibnja do 5. lipnja. „Cilj koji smo postavili, da osiguramo univerzalnu dostupnost vrtića neće biti ostvaren ove jeseni jer će još uvijek biti veći broj zahtjeva od mogućnosti upisa. Već slijedeće godine bismo trebali imati puno povoljniju situaciju, a kroz dvije godine procjenjujemo da će u zagrebačkim vrtićima biti mjesta za svako dijete“, rekla je.

Zamjenica Dolenec je ovom prilikom predstavila paket 'Vrtići za sve', koji obuhvaća šest mjera, među kojima izgradnju, dogradnju i prenamjenu novih vrtića, povećanje materijalnih prava za zaposlene, pomoćne radnike u jasličkim skupinama te povećanje subvencija privatnim i vjerskim vrtićima i obrtima dadilja. Najavila je da će Zagreb u idućih godinu dana raspisati 550 natječaja za stalna radna mjesta u vrtićima, čime se želi omogućiti stalni radni odnos zaposlenicima koji su do sada imali ugovore na određeno vrijeme.

Istaknula je da će se izmjenom programa javnih potreba omogućiti povećanje subvencije privatnim i vjerskim vrtićima za 20 eura po djetetu, s time da se od tih vrtića traži da ne dižu cijene.

Također, Grad će u sklopu mjera osigurati u svakoj jasličkoj skupini uvođenje pomoćnih radnika za njegu, skrb i pratnju. Podsjetila je i na kolektivni ugovor kojim je osnovica povećana za 4.5% i prvi put uvedeno pravo toplog obroka u maksimalnom neoporezivom iznosu. Dodatkom ugovoru iz travnja ugovoreno je povećanje plaće za djelatnike u vrtićima za još 6%.

Gradske vijesti - 2023.