clanak False

Predstavljanje velikih ulaganja Grada Zagreba u razvoj predškolskog odgoja i obrazovanja

20.04.2023.
Predstavnici Grada Zagreba, predvođeni zamjenicom gradonačelnika Danijelom Dolenec i pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Lukom Jurošem u Dječjem vrtiću Sunčana održali su jučer sastanak s ravnateljicama i ravnateljima dječjih vrtića Grada Zagreba.

Zamjenica Dolenec i pročelnik Juroš ravnateljima su predstavili planove gradske uprave cilj kojih je osigurati dostupnost dječjih vrtića svoj djeci u Gradu Zagrebu u najkraćem mogućem roku - počevši od investicija u izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju dječjih vrtića do ulaganja u ljude i materijalne uvjete rada.

„Ulaganja u izgradnju i dogradnju vrtića ove uprave najveća su u povijesti Grada Zagreba. Međutim, ulaganja u izgradnju trebaju pratiti i ulaganja u ljude. Dječji vrtići ne bore se samo s nedostatkom kapaciteta, već i sve teže pronalaze djelatnike. Upravo zato, pripremili smo sveobuhvatni paket mjera kojim želimo podignuti interes i privlačnost zapošljavanja u dječjim vrtićima. Studij ranog i predškolskog odgoja uvrstili smo u gradske stipendije za deficitarna zanimanja, a sa sindikatima u predškolskom odgoju i obrazovanju danas smo potpisali aneks Kolektivnom ugovoru kojim se koeficijenti svih djelatnica i djelatnika u gradskim dječjim vrtićima od 1. lipnja uvećavaju za 6%“, istaknula je zamjenica Dolenec.

„Uz to, svjesni smo da je jedan od uzroka manjka privlačnosti zanimanja odgojitelja bila nesigurnost radnog mjesta, odnosno, rad na određeno, i upravo zato s tom dugogodišnjom praksom želimo prestati. U dječjim vrtićima trenutno je na određeno zaposleno 500-ak odgojitelja. U sljedećih godinu dana, gradski dječji vrtići raspisat će natječaje za 550 odgojitelja, na neodređeno, čime ćemo u potpunosti ukinuti rad odgojitelja na određeno ili ga svesti na nužni minimum. Uz sve to, sve jasličke skupine ekipirat ćemo pomoćnim radnicima za njegu, skrb i pratnju, kako bismo dodatno podignuli standard i olakšali uvjete rada“, dodala je zamjenica Dolenec, istaknuvši pritom kako vrijednost spomenutog paketa mjera povećanja plaća i novih zapošljavanja na godišnjoj razini iznosi 10 milijuna eura.

S ravnateljima vrtićima raspravljene su i dvije odluke koje se nalaze na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine idući tjedan - Odluka o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće te Odluka o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Zagreb od roditelja/skrbnika-korisnika usluga, a dogovoren je i okvirni hodogram i kalendar predstojećih upisa u dječje vrtiće za sljedeću pedagošku godinu.

Ravnatelji dječjih vrtića iskazali su zadovoljstvo predstavljenim ulaganjima te zamjenici Dolenec i Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade zahvalili na dosad pruženoj podršci i potpori.

Gradske vijesti - 2023.