clanak False

Sastanak „Inicijative 4 grada“ u Rijeci o priuštivom stanovanju, zelenoj tranziciji i digitalizaciji

09.06.2023.
U Rijeci je danas održan sastanak „Inicijative 4 grada“ koji je okupio gradonačelnike i delegacije Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka. Tijekom cjelodnevnog susreta, radne skupine „Inicijative 4 grada“ raspravljale su o priuštivom stanovanju, zelenoj tranziciji i digitalizaciji.
 „Inicijativu 4 grada“, kao platformu za suradnju na temama i projektima od zajedničkog interesa na dobrobit građana, pokrenuli su u ožujku gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, Tomislav Tomašević, Ivica Puljak, Marko Filipović i Ivan Radić. 

O središnjim temama riječkog susreta „Inicijative 4 grada“ danas su u Rijeci raspravljale Radna skupina za priuštivo stanovanje, Radna skupina za zelenu tranziciju i Radna skupina za digitalizaciju, razgovarajući na temelju dosadašnjih vrlo konstruktivnih sastanaka.
Naime, radne skupine u protekla tri mjeseca održale niz razgovora, na kojima su predstavljeni projekti svakog pojedinog grada te zajednički koraci prema bržem rješavanju izazova koje pred gradova stavlja svaka od tema.

Gradonačelnik Zagreba Tomašević osvrnuo se na teme zelene tranzicije, u sklopu koje se raspravljalo o energetskoj obnovi javnih zgrada, obnovi flote javnog gradskog prijevoza te načinu gospodarenja otpadom. Što se tiče energetske obnove javnih zgrada, sva četiri grada planiraju znatan investicijski ciklus te razgovaraju s Europskom investicijskom bankom o okvirnom zajmu kojim bi financirala ne samo energetska obnova, već i postavljanje solarnih panela  na javne zgrade, od vrtića i škola do domova za starije, komunalnih poduzeća i slično. "Raspravljali smo na koji način ćemo obnoviti vozni park i učiniti ga ugljično neutralnim, odnosno prilagoditi se i napraviti iskorak u ublaženju klimatskih promjena i emisiji stakleničkih plinova. Zaključak je da ćemo s nadležnim ministarstvom prometa nastaviti razgovore, ali primijeniti i različite strategije, tako da je moguće da će Osijek i Split više ići prema autobusima na električni pogon, dok će Zagreb i Rijeka, uz kombinaciju s autobusima na električni pogon, više ići prema autobusima na vodik“, kazao je gradonačelnik Tomašević.

„Teme priuštivog stanovanja, zelene tranzicije i digitalizacije su zajedničke –neki gradovi su učinili veće iskorake od drugih, ali ovo je prilika da prije svega učimo jedni od drugih i da bez obzira na naše političke razlike u razvojne projekte krećemo zajedno. Drago mi je da Inicijativa 4 grada ide dalje, da naše stručne službe komuniciraju, stvarajući time okruženje dijaloga, zajednički učeći i iz tuđih iskustava iznalazeći najbolja rješenja i nastojeći ih primijeniti ih u gradovima u kojima smo dobili povjerenje građana“, poručio je gradonačelnik Rijeke Filipović, naglašavajući kako je upravo stvaranje zakonodavnog okvira za priuštivo stanovanje tema na kojoj se intenzivno radi.

Kako je kazao gradonačelnik Splita Ivica Puljak, predstavnici četiri grada spremni su pristupiti ministarstvu i ostalim državnim institucijama s ciljem zajedničkog iznalaženja novog zakonskog okvira kao temelja za osiguravanje većeg broja stanova za priuštivi najam za građane. "Prvi model koji predlažemo je da se država, uz komercijalne i razvojne banke, uključi u financiranje jednog dijela modela gradnje velikog broja stanova za dugoročni najam. Nakon što smo zaključili da je u našim gradovima velik broj praznih stanova, drugim modelom koji predlažemo, po uzoru na Barcelonu, željeli bi ih staviti na tržište i napraviti fond koji bi bio spona između onih koji iznajmljuju i onih koji unajmljuju. Treći mehanizam, za koji bi željeli predložiti izmjene zakonske regulative, jest prenamjena neke od zona u našim gradovima za priuštivo stanovanje, kroz kojeg bi se kombiniralo obično i priuštivo stanovanje", kazao je gradonačelnik Puljak. 

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić istaknuo je osječke prednosti poput odvajanja otpada i priuštivog stanovanja, ali i slabije točke, poput digitalizacije u  kojoj će svakako primijeniti dobra iskustva ostalih gradova. „U pogledu priuštivog stanovanja Osijek je u najboljoj situaciji. Nedavno smo izgradili zgradu  sa 68 gradskih stanova za najam i usrećili 68 obitelji. Investicija je to grada Osijeka koja nas je stajala 3 milijuna eura. Najam u tim stanovima  je 4 puta jeftiniji od tržišnoga u ovom trenutku. S tim modelom nastojimo nastaviti i u budućnosti. Što se tiče gospodarenja otpadom Osijek je otišao najdalje od svih velikih gradova sa preko 50 posto odvojenog prikupljanja otpada, dok je u pogledu digitalizacije Osijek u najlošijoj situaciji. Bitno je što smo i danas razgovarali o digitalizaciji, kako bismo iz iskustva ova tri grada naučili i prevenirali pogreške s kojima su se susretali“, kazao je gradonačelnik Radić.

Poseban je naglasak stavljen i na temu gospodarenja otpadom, gdje svi gradovi nastoje što više naučiti jedni od drugih, uvažavajući činjenicu da se svaki grad suočava s različitim problemima, od gustoće naseljenosti, mogućnosti gradnje podzemnih spremnika do načina gradnje i funkcioniranja centara za gospodarenje otpadom

U sklopu riječkog susreta, za predstavnike delegacija gostujućih gradova organiziran je obilazak riječkog Art kvarta Benčić, odnosno Dječje kuće i Palače Šećere sa stalnim postavom Muzeja Grada Rijeke.

Nakon što je Inicijativa oformljena u Zagrebu i prvi radni susret održan u Rijeci, dogovoreno je da se sljedeći susret predstavnika svih gradova održi u rujnu u Splitu.
 
 


 

Gradske vijesti - 2023.