clanak False

Svečana dodjela priznanja u povodu Dana Grada Zagreba

31.05.2020.
(www.zagreb.hr/HINA) U povodu Dana grada Zagreba, 31. svibnja, u nazočnosti brojnih visokih uzvanika, u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma održana je svečana dodjela priznanja Grada Zagreba na kojoj je za izniman doprinos u organiziranju obrane Vukovara i uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb, General-bojnik Blago Zadro posmrtno proglašen počasnim građaninom Grada Zagreba.  Dramskoj umjetnici, glumici, redateljici i humanitarki Mariji Sekelez uručena  je Nagrada Zagrepčanka godine, a 16-ero istaknutih pojedinaca, udruga, ustanova i udruženja dobilo je Nagradu grada Zagreba.

 
U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, izaslanice predsjednika Republike Hrvatske Melite Mulić, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora i gradskog zastupnika Gradske skupštine Grada Zagreba Kazimira Ilijaša, ministra Uprave Ivana Malenice, župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, predsjednika Skupštine Zagrebačke županije Mate Čička, muftije Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziza ef. Hasanovića, izaslanika zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, Tomislava Buntaka, predstojnika Ureda nadbiskupa zagrebačkog Duška Spasojevića, izaslanika mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića, bivšeg predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Velimira Sriće, počasnog građanina Grada Zagreba prof. dr. sc. Emilija Marina, počasnog građanina Grada Zagreba gospodina Mladena Markača, general pukovnika u mirovini, potpredsjednika i gradskih zastupnike u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, predstavnika nacionalnih zajednica, pročelnika ureda, predstavnika Zagrebačkog holdinga, vatrogasaca, policijske uprave Zagrebačke, predstavnika gospodarskih i obrtničkih komora, zdravstvenih i kulturnih institucija i predstavnike sporta, sve goste i uzvanike te predstavnike medija, nagrade su dobitnicima uručili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet.

"Naš Zagreb je prije svega otvoren i siguran grad a to je prijeko potreban uvjet bilo kakve budućnosti žive zajednice grada i jedne države. I po tome može biti primjer razvijenijim europskim metropolama s puno većom demokratskom tradicijom", rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Zahvalio se današnjim laureatima i svima koji su radili na sanaciji Zagreba nakon potresa i u borbi protiv epidemije. Izvijestio je da je danas deseti dan bez novozaraženih u gradu, a da je bolesnih još samo deset.

"Ovo je godina koju ćemo sigurno dugo pamtiti i koja će se u budućnosti spominjati po mnogobrojnim izazovima s kojima smo se suočili i s kojima se suočavamo. Ali i činjenici da je naš grad  prvi put svojoj povijesti bio glavni grad Europske unije", istaknuo je gradonačelnik Bandić. 

Baština je temelj iz kojih Zagreb može crpiti vjeru da će i ovu teškoću uspješno prebroditi, naporom svojih građana i prijatelja iz Hrvatske i svijeta, kao što je i prebrodio posljedice potresa u Šenoino doba 1880., poplave 1964. i drugih prirodnih nepogoda te ratova, rekao je. 

Ovaj grad je ne samo europski, nego poseban i naš, grad kojega treba graditi i permanentno usavršavati, rekao je gradonačelnik. 

Premijer Plenković je pohvalio gradske službe koje "nakon potresa uložile maksimalan angažman za hitne aktivnosti sanacije grada, za sigurnost grada i za pripremu za njegovu kvalitetnu, dugoročnu i održivu obnovu."

Plenković je čestitajući Dan Grada Zagreba i Blagdan Majke Božje od Kamenih vrata zaštitnice Grada rekao da je obnova  temeljna zadaća svih. Kako je rekao, Vlada želi da obnova Zagreba bude "na onoj razini koja će osigurati da neki eventualni budući potresi ne učine ovako velike štete, da obnova bude cjelovita, da prije svega obuhvati privatne kuće i stanove građana, ali i da se obnove institucije i zgrade važne za zdravstvo i školstvo koje su važne i za Hrvatsku."   

"Potres je trajao 10 sekundi, obnova će trajati najmanje 10, ali vjerojatno i više godina. Da bismo to radili moramo imati kvalitetan zakonski okvir i program mjera i moramo imati ono što je najvažnije - financijska sredstva", rekao je.

Izvijestio je da je priprema za zahtjev prema Europskom fondu solidarnosti na samom kraju. Putem tog fonda ćemo dobiti znatna sredstva za obnovu, rekao je, i dodao da ona ipak neće biti dovoljna.  Grad će obnavljati vlastitim sredstvima, ali i drugim izvorima međunarodnog financiranja, poput dogovorenog zajma sa Svjetskom bankom u iznosu od 200 milijuna dolara, kazao je. 

Podsjetio i na pandemiju koronavirusom koja je promijenila način života u cijelom svijetu. Vlada će s gradskim službama pronaći načina da se i u takvoj krizi olakša financijsko funkcioniranje Zagreba "jer da bi Hrvatska išla naprijed, Zagreb mora biti najsnažniji". 

 

Blago Zadro - počasni građanin Zagreba


General-bojnik Blago Zadro posmrtno je proglašen počasnim građaninom Grada Zagreba za izniman doprinos u organiziranju obrane Vukovara i uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb. Povelju je preuzela njegova supruga Katica Zadro. 

Zadro je bio zapovjednik obrane Borova Naselja i zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade. Pod njegovim je vodstvom na Trpinjskoj cesti zaustavljena oklopna sila JNA i uništeni deseci neprijateljskih tenkova i transportera. Poginuo je 16. listopada 1991. blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge. Ubijen je rafalom iz puškostrojnice tijekom borbene akcije. Posmrtno je promaknut u čin general-bojnika.

Marija Sekelez proglašena "Zagrepčankom godine"


Nagrada "Zagrepčanka godine" uručena je dramskoj umjetnici i humanitarki Mariji Sekelez, koja je svojim radom pridonijela afirmaciji žena u kulturi i društvu.

Nagrade Grada Zagreba dodijeljene su potpredsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Davoru Miličiću, redateljici Dani Budisavljević, ravnatelju KBC Zagreb Anti Ćorušiću, profesoru na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Krešimiru Ćosiću, Hrvatskom baroknom ansamblu, ravnateljici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije  Jeleni Lončar, Obrtničkoj komori Zagreb, predsjedniku Hrvatske komore dentalne medicine Hrvoju Pezi, radnoj skupini od 67 znanstvenika i stručnjaka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC Zagreb koji su uspješno razdvojili sijamske blizanke.

Nagrada je dodijeljena i vozaču u Podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga Josipu Smiljčiću, ravnatelju Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zlatku Stiću, atletičarki Lauri Štefanac, profesoru emeritusu Stanislavu Tedeschiju, akademiku i književniku Goranu Tribusonu,  predsjedniku Kluba veterana 148. brigade HV-a Milanu Zanoškiju te akademiku Zvonku Kusiću.
 

Zaslužnima su danas podijeljene i Medalje Grada Zagreba


Za iznimne rezultate u radu i doprinos u suzbijanju širenja epidemije koronavirusa  Medalje Grada Zagreba dodijeljene su: Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba, Domovima zdravlja Zagreb Istok, Zagreb Zapad, Zagreb Centar, Kliničkoj bolnici Sveti Duh i Gradskoj ljekarni Zagreb.

Medalje Grada Zagreba uručene su također: Gradskom društvu Crveni križ Zagreb, Ustanovi Dobri dom Grada Zagreba te domovima za starije osobe Grada Zagreba: Centar, Dubrava-Zagreb, Ksaver, Maksimir, Medveščak, Park, Pešćenica, Sveta Ana Zagreb, Sveti Josip Zagreb, Trešnjevka i Trnje.

Za nemjerljiv doprinos u spašavanju života građana i imovine nakon potresa Medalje su dobili: Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, Javno vatrogasna postrojba Grada Zagreba, pripadnici upravljačkih skupina postrojbi civilne zaštite opće namjene Grada Zagreba Valentin Rajković i Ivica Kuprešak te Policijska uprava Zagrebačka.

Medalju Gradu Zagreba dobili su i djelatnici Čistoće Vjekosav Javorić i Suad Hećimović, djelatnici Zrinjevca Stanko Dugi i Tomislav Vitković, djelatnik Zagrebačkih cesta Dario Turković, Zagrebparkinga Branko Frančević, vozači ZET-a  Josip Poljak i Miljenko Bašic. Medalje su uručene i Službi za sigurnost Zagrebačkog holdinga, Službi za premještanje vozila Zagrebparkinga, Holding centru Zagrebačkog holdinga, voditeljici Odjela za prostorne informacije i istraživanja Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba Nives Škreblin, šefu zagrebačkog komunalnog i prometnog redarstva Željku Reniću te komunalnim redarima Stjepanu Jurčiću i Goranu Horvatu.

Za nesebičan doprinos Zagrepčanima, brzu i efikasnu reakciju pri procjeni štete uzorkovane potresom te pokazanu stručnost prilikom pregleda stanja građevina Medalje su dobili istaknuti inženjeri građevinske struke Josip Atalić, Krunoslav Komesar, Marta Šavor Novak, Mario Uroš, Juraj Pojatni, Ivica Skender i Hrvatski centar za potresno inženjerstvo.
 



GOVORČESTITKA gradonačelnika Milana Bandića

Gradske vijesti - 2020.