clanak False

Travanj 2006.

19.04.2017.

 


30. travnja

Obilježena 335. obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

U nedjelju, 30. travnja, ispred Zagrebačke katedrale i na Trgu bana Jelačića, uz prigodni program obilježena je 335. obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Na svečanosti postrojavanje hrvatske i turske postrojbe na Trgu bana Jelačića pristustvovali su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanica Republike Turske Nj.E. Kopuz Dicle, župan Međimurske županije Josip Posavec i gradonačelnik Grada Vrbovca Vladimir Bregović.dogradnja škole

garaža Svetice

na tržnici


29. travnja, obilazak gradskih četvrti

Otvorena prva ekološka tržnica /Nova javna garaža na Kenedijevu trgu

U redovitom subotnjem obilasku gradskih četvrti, gradonačenik Milan Bandić sa suradnicima je posjetio OŠ Granešina koja će, nakon dogradnje koja je u tijeku, od jeseni raditi u dvije, umjesto u tri smjene kao do sada.

Škola će dobiti osam novih učionica, kabinete razredne nastave, novu zbornicu i sanitarije, a ako će sve teći u skladu s planovima, 2007. trebala bi početi i gradnja sportske dvorane.

Nova garaža Zagrebparkinga na Kenedijevu trgu - garaža Svetice - uvelike će olakšati parkiranje u tom dijelu grada koji ponajviše do izražaja dolazi za većih sportskih manifestacija. Prenamjenom objekta Novogradnje Grad je došao do novih 116 garažnih mjesta, a u dogovoru sa stanarima, Zagrebparking planira uvesti i naplatu parkiranja u vanjskim prostorima u okolici garaže. Investicija je vrijedna 9,8 milijuna kuna.
Na kraju obilaska, gradoančelnik je, u društvu s Željkom Mavrovićem, prisustvovao svečanom otvorenju prve ekološke tržnice uređene u sklopu Branimirove tržnice u uređenje koje je Grad dosad uložio više od tri milijuna kuna. Ekološki uzgojeni proizvodi, bez korištenja pesticida imat će nešto višu cijenu ali, vjeruju u upravi Tržnica Zagreb, takvi se proizvodi sve više traže. Tristotinjak uzgajivača koji će prodavati proizvode članovi su Udruge eko-proizvodača.


 25. travnja - Organizatori Dana hrvatskog filma u Beču kod zamjenika gradonačelnika


U povodu Dana hrvatskog filma koji će se održavati od 25. svibnja do 1. lipnja u Beču, zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić primio je predstavnike organizatora manifestacije: Tibora Jugovića, predsjednika Gradišćansko-hrvatskog centra u Beču, Josepha Hartmanna, kazališnog i filmskog redatelja, Ivu Marinovića, predsjednika direkcije Hrvatski film u Beču i Mladena Martića, tajnika direkcije Dani hrvatskog filma.

Razgovaralo se i o suradnji pokrajine Gradišće i Zagreba, odnosno jačem povezivanju hrvatske zajednice u Gradišću s glavnim gradom Hrvatske na svim područjima kulture, gospodarstva, trgovinske razmjene, obrazovanja i znanstvenog istraživanja. Dogovoreno da će se pripremiti Protokol o suradnji i dolazak šire delegacije iz pokrajine Gradišće u Zagreb.

 


 

Od 23. do 26. travnja - Izaslanstvo Zagreba u Izraelu. VIŠE...21. travnja

Prvi dio Sveučilišne aleje pušten u promet

U pratnji suradnika i novinara, gradonačenik Milan Bandić otvorio je, 21. travnja, prvi dio Sveučilišne aleje, od Vukovarske do Ul. Lavoslava Ružičke.
U izgradnju 470 metara prometnice široke 47 metara, sa dva pothodnika, utrošeno je oko 27 milijuna kuna. Slijedi dovršetak biciklističkih staza s obje strane, uređivanje zelene površine u sredini prometnice, a onda, nakon rješavanja imovinsko – pravnih odnosa i druga faza radova, od L. Ružičke do Ul. Prisavlje.

Ukupna investicija iznosit će oko 47 milijuna kuna.

Ako sve bude teklo prema planovima, u konačnici bi Sveučilišna aleja trebala premostiti Slavonsku aveniju.21. travnja,

Dan čistoće na Cvjetnome trgu

U povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje i Dana čistoće Grada Zagreba na Trgu Petra Preradovića organiziran je cjelodnevni program u koji su se uključili građani, udruge za zaštitu okoliša, tvrtke, škole, estradni umjetnici i mnogi drugi.

Akciju je podržao i gradonačelnik Milan Bandić, koji se nakratko uključio u aktivnosti na Cvjetnome trgu.

Nositelj i organizator projekta Dana čistoće je TD Čistoća, dok su pokrovitelji bili Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba.

19. travnja u palači Dverce - u povodu zagrebačke premijere filma Grbavica gradonačelnik Milan Bandić primio je ekipu pobjednika Berlinskog festivala.19. travnja u palači Dverce

Primanje za sudionike NAJ, NAJ, NAJ festivala

Gradonačelnik Milan Bandić primio je, 19, travnja u palači Dverce, sudionike NAJ, NAJ, NAJ festivala predvođene ravnateljicom Gradskog kazališta Žar ptica Marijom Sekelez. Riječ je o festivalu koji Žar ptica organizira šestu godinu za redom u vrijeme proljetnih praznika. U znak zahvale na podršci, ravnateljica Sekelez darovala je gradonačelniku skulpturu žar ptice.Od 14. travnja

Isplata novčane pomoći umirovljenicima + 100 kuna za Uskrs

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec travanj 2006. s dodatkom od 100,00 kuna za Uskrs, započinje preko Hrvatske pošte u petak, 14. travnja 2006.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 14. do 29. travnja 2006.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

 

    I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
    II. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
    III. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon 29. travnja 2006. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Umirovljenici koji u 2006. godini nisu potpisali izjavu o ukupnom mjesečnom prihodu dužni su to učiniti prema obavijesti tiskanoj na uputnici koju će preuzeti uz n ovac u travnju.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, na adresi Nova cesta 1 ili na broju telefona 610-1816.12. travnja,

Priopćenje iz Ureda za zdravstvo

Nakon potvrde Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta, Stožer zdravstva Grada Zagreba održan 11. travnja pod predsjedavanjem dr. Zvonimira Šostara, zaključio je da zasad neme potrebe poduzimati dodatne mjere i da nema opasnosti od širenja bolesti.

Ekipe veterinarskih inspektora obavile su pregled terena u krugu od tri kilometra od mjesta uginuća labuda od virusa H5N1 i konstatirala da na tom potezu nema domaće peradi.

U krugu, pak, od 10 kil ometara nalazi se velika peradarska farma na kojoj su poduzete pojedinačne bio – sigurnosne mjere.11. travnja


Princeza Haya Bint Al Hussein u Zagrebu

U sklopu dvodnevnog boravka u Zagrebu, princeza Haya susrela se u hotelu Sheraton s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Princeza je u Zagrebu lobirala za podršku u izboru za predsjednicu Međunarodne konjičke federacije.


 11. travnja u palači Dverce

Jačanje gospodarske suradnje Zagreba i Šangaja


Zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić primio je, 11. travnja, u palači Dverce, izaslanstvo Grada Šangaja predvođeno Cui Shajniangom, voditeljem gospodarsko – financijskog odbora Narodnog kongresa, a u sklopu njihova trodnevna boravka u Zagrebu na poziv Gradske skupštine Grada Zagreba.

U jednosatnom razgovoru bilo je riječi o jačanju kulturne i gospodarske suradnje Zagreba i Šangaja, gradova prijateljstvo kojih datira iz 1980., a koji su, 2003., potpisali i Memorandum o programu suradnje.

Predstavnici Šangaja uputili su poziv Zagrebu da u Šangaju predstavi svoje gospodarske potencijale, a, među ostalim, predloženo je i to da se gospodarstvenici dvaju gradova na bazi reciprociteta predstavljaju na sajmovima u Zagrebu, odnosno Šangaju. Nakon što su u Zagrebu, u listopadu 2005., organizirani Dani Šangaja, predstavljanje zagrebačke kulture i gospodarstva u prijateljskome gradu uslijedit će tijekom 2006..

Osim zamjenika gradonačelnika Ive Jelušića, na sastanku u palači Dverce bili su: član Poglavarstva za gospodarstvo Ivo Čović, pročelnik za gospdarstvo Ladislav Prežigalo i predsjednik HGK – Komore Zagreb Zlatan Fröhlich.11. travnja

Službeno otvorenje OŠ Borovje

Uz prigodni program u izvedbi učenika i u nazočosti gradonačelnika Milana Bandića sa suradnicima, 11. travnja i službeno je otvorena OŠ Borovje koja je u funkciji od početka školske godine.

Školu pohađa 460 učenika s područja Borovja i naselja Savica Šanci. Nastava se odvija u dvije smjene s jednimprvim razredom u međusmjeni.

Objekt vrijedan oko 28 milijuna kuna prostire se na 2.242,80 m2, ima četiri učionice razredne nastave, šest učionica predmetne nastave, dvije specijalizirane učionica za likovnu i glazbenu kulturu, kabinete, zajedničke prostore, gospodarski i upravni trakt. Osim u suvremeno opremljenoj sportskoj dvorani, učenici se sportom mogu baviti i na dva vanjska košarkaška igrališta, na rukometnom igralištu i prostoru za skok u dalj. Škola ima i svoj mali trg i školski park.

Projekt potpisuje Hildegard Auf Franić kandidat za ovogodišnju Nagradu Grada Zagreba.


 


10.i 11. travnja

Darovi za djecu branitelja i slabijeg socijalnog statusa

U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića i uz prigodni program, 10. travnja u sportskoj dvorani Trnsko i 11. travnja u Domu sportova, predstavnici Ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, te ustanove Dobri dom, već tradicionalno, podijelili su uskrsnje darove djeci branitelja i onoj iz obitelji slabijeg socijalnog statusa.

 10. travnja

Gradonačelnik čestitao rođendan Vesni Parun

Gradonačelnik Milan Bandić uputio je čestitku Vesni Parun, znamenitoj hrvatskoj književnici, u povodu njena 84. rođendana.

Osim dobrog zdravlja, gradonačelnik je slavljenici zaželio i obilje stvaralačke energije.10. travnja

Uskoro 26 novih niskopodnih autobusa

Za mjesec dana tvrtka Euroline isporučit će ZET-u 11 niskopodnih zglobnih autobusa, a potkraj rujna slijedi isporuka 13 solo autobusa i dva minibusa marke MAN.

Za obnovu autobusnog voznog parka ZET-a , investiciju vrijednu 6,925 milijuna eura, u Poglavarstvu su, 10. travnja, potpisana tri ugovora. U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, predsjednik Uprave Holdinga Slobodan Ljubičić i direktor i član Uprave ZET-a Julius Pevalek potpisali su ugovore s prvim ljudima Zagrebačke banke, odnosno, s tvrtkama MAN i Mercedes.

Svi novi autobusi bit će niskopodni, klimatizirani i s kvalitetnim ekološkim rješenjima. Autobusi marke MAN prometovat će zapadnim, a oni marke Mercedes istočnim dijelovima grada. Osim bolje kvalitete usluge u javnom prijevozu, nabavka novih autobusa u konačnici će rezultirati otvaranjem novih linija i povećavanjem broja polazaka na postojećima.

Prema riječima gradonačelnika Milana Bandića, time se nastavlja ulaganje Gradskog poglavarstva u poboljšavanje kvalitete javnog prijevoza koji je već sada u rangu s kvalitetom prijevoza u većim europskim gradovima. Gradonačelnik je podsjetio i na to da se gradskim prijevozom dnevno vozi oko milijun putnika te da je već pušteno u promet 18 od ukupno 70 novih niskopodnih tramvaja.8. travnja, obilazak GČ Gornji grad - Medveščak / I ove subote, u društvu sa suradnicima gradonačelnik je obišao aktualna gradska gradilišta: Ilički neboder, netom uređen prilaz tržnici Dolac, Skalinsku, gradilište novog javnog WC-a u Cesarčevoj i park Ribnjak.6. travnja

Pokloni za Uskrs korisnicima domova za starije i nemoćne osobe

Četvrtu godinu za redom Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje za Uskrs daruje korisnike jedanaest domova za starije i nemoćne osobe kojima je osnivač Grad Zagreb.

Uskršnjom čestitkom i prigodnim poklonima djelatnici Ureda razveselit će, 5., 6. i 7. travnja, 3550 umirovljenika u gradskim umirovljeničkim domova.6. travnja

Otvorena zdravstvena stanica u naselju Borovje

U prisustvu gradonačelnika Milana Bandića i ostalih uzvanika Zdravstvena stanica Borovje, Savica-Šanci, Folnegovićevo naselje, predana je, 6. travnja, na korištenje stanovništvu okolnih naselja.

Ovaj suvremeno opremljeni zdravstveni objekt na oko 940 m2 ima po dvije ordinacije opće medicine, pedijatrije, ginekologije i stomatologije te ordinaciju patronažne sestre, biokemijsko-hematološki laboratorij i ljekarnu.

Vrijednost projekta je oko 13 milijuna kuna.5. travnja

Nastupni posjet veleposlanika Japana

Gradonačelnik Milan Bandić primio je, 5. travnja, u nastupni posjet veleposlanika Japana, Nj.E. Tetsuhisa Shirakawu.

U razgovoru u salonu gradonačelnika bilo je riječi o prijateljstvu Grada Zagreba s japanskim Kyotom, te o činjenici da je Zagreb postao sve zanimljiviji japanskim turistima. Prošle ih je godine Hrvatsku posjetilo 33 tisuće, što je dvostruko više nego 2004.

Veleposlanik Shirakawa najavio je da će nastaviti aktivnosti svoga prethodnika koji se posebno posvetio području kulture, a bilo je riječi i o skorašnjem Svjetskom prvenstvu u nogometu u Njemačkoj u sklopu kojega će se Hrvatska i Japan ogledati 18. lipnja.4. travnja, 19. sjednica GSV-a

Izglasan novi Poslovnik o radu i novo vodstvo GSV-a

Sa četiri glasa za i tri protiv, Gospodarsko socijalno vijeće prihvatilo je novi Poslovnik o radu. Umjesto tri potpredsjednika, po novom, Vijeće će, uz predsjednika imati dva potpredsjednika i tajnika koji se imenuje na četiri godine.

Vijeće, kojim je u posljednjih godinu dana predsjedao gradonačelnik Milan Bandić, u redovitoj je rotaciji izabralo novog predsjednika Zdravka Barušića, iz redova sindikalnih središnjica, dva potpredsjednika: Ivu Jelušića, zamjenika gradonačelnika i predstavnika Grada Zagreba i Vladimira Ferdelja, predstavnika Hrvatske udruge poslodavca te tajnika Borisa Godlera.
Također, članovi su prihvatili izvješće o utrošenim sredstvima za provedbu Programa poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva, izvješće o financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova u gradu Zagrebu u 2005., te izvješće o problemima prometa u Zagrebu.

Članovi su se složili da će zbog ozbiljnosti i opsežnosti teme prometa u Zagrebu održati jednu sjednicu na kojoj će raspraviti samo o tom problemu.3. travnja

Veleposlanik Izraela kod gradonačelnika Bandića


Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić primio je danas, 3. travnja 2006., u službeni posjet veleposlanika Države Izrael NJ. E. Shmuela Meiroma.

Veleposlanik je gradonačelniku na susretu uručio službeni poziv na 24. konferenciju gradonačelnika koja će se, od 7. – 11. svibnja 2006., održati u Jeruzalemu. Tema konferencije bit će "Mobiliziranje – prošlost za bolju ekonomsku budućnost", s posebnim naglaskom na ulogu gradonačelnika i povezivanje povijesnih gradova na području ekonomije, znanosti i kulture.

Gradonačelnik Bandić sa zadovoljstvom je prihvatio poziv na Konferenciju, te je s veleposlanikom dogovorio okvire daljnje suradnje, unutar koje će krajem travnja ove godine izaslanstvo Grada Zagreba službeno posjeti grad Tel Aviv.
3. travnja

Sedamnaesti niskopodni tramvaj na liniji broj 17

Od 3. travnja, na liniji broj 17 prometuje sedamnaesti niskopodni tramvaj. Prvoj vožnji, kao i svakoj dosad, prisustvovao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. Kako je najavljeno, 5. travnja očekuje se i nova jedanaestica.Na tržnici na okretištu

Sanacija Gudure

Završje

Uskoro kanalizacija na Završju

1. travnja, obilazak GČ Črnomerec

Sanacija klizišta Gudura / Za mjesec dana dječje igralište u ulici Črnomerec

U redovitom subotnjem obilasku gradskih četvrti, gradonačelnik Milan Bandić obišao je, 1. travnja, tržnicu na Črnomercu, klizište Gudura i ulicu Završje u Gornjoj Kustošiji koja će uskoro dobiti odvodnju.

Trgovce s okretišta na Črnomercu koji su organizirali i potpisivanje peticije za ostanak na sadašnjoj lokaciji gradonačelnik je izvijestio o tome da se neće seliti do daljnjega, odnosno do donošenja detaljnoga urbanističkog plana za Ciglane Zagreb.

Odronjavanjem laporaste stijene u potok Gudura u ulici Črnomerec, ugroženo je pet tamošnjih obiteljskih kuća zbog čega je, još potkraj veljače proglašena izravna opasnost od elementarne nepogode. Tada je počela sanacija potoka koja bi trebala biti dovršena za dvadesetak dana, nakon čega, sljedeća dva mjeseca, slijedi i sanacija pokosa. Ukupna investicija procjenjuje se na oko tri milijuna kuna.

Na dnu ulice Črnomerec sudionici obilaska doznali su o uzurpaciji gradskog prostora i o želji tamošnjih stanovnika da se upravo ta livada pretvori u željno igralište za djecu. Rezultat – za mjesec dana na tom će mjestu biti uređeno dječje igralište.


 Od 1. travnja

345 ljetnih terasa s dozovolom za rad


Od subote, 1. travnja 345 terasa diljem grada imat će dozvolu za rad – najavio je gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare što ju je, 31. ožujka, održao u društvu s predstavnicima ugostitelja predvođenima Nenadom Šepakom.

Kako se čulo, prvi puta unatrag više godina uvedena su jasna pravila igre definirana u suradnji grada i struke, a svi ugostitelji koji su podnjeli zahtjev, ako su zadovoljili uvjete, dobili su dozvolu. I inače, zahtjevi za ljetnim terasama rješavat će se u najkraćem mogućem roku, a novost je i to da će oni ugostitelji koji su redovito podmirivali svoje obveze ubuduće moći dobiti dozvole koje će vrijediti tri godin