clanak False

U KB Sveti Duh puštena u rad magnetska rezonancija 3,0 T

02.07.2020.
U Kliničkoj bolnici Sveti Duh, jutros je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zajedno sa ravnateljem bolnice dr. Mladenom Bušićem i predstojnikom Zavoda za radiologiju dr. Zvonimirom Sučićem pustio u rad najsuvremeniju magnetsku rezonancu 3,0 Tesla, te prisustvovao obilježavanju završetka radova na izgradnji dnevne bolnice i podzemne garaže KB Sveti Duh.

Klinička bolnica koja u kontinuitetu radi 216 godina ponosi se s činjenicom da je u vlasništvu Grada Zagreba kao njegova najveća zdravstvena ustanova te da je dio jedinstvenog solidarnog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske, rekao je ravnatelj Bušić. Koliko je bolnica važna u tom sustavu najbolje se vidjelo na primjeru trenutne epidemije Koronavirusa u kojoj smo pokazali snagu našeg zdravstvenog sustava kao i stručnost zdravstvenih  i nezdravstvenih djelatnika, a za što smo dobili Medalju Grada Zagreba.

Zahvaljujem gradonačelniku te Gradu Zagrebu koji su nam omogućili nabavu najmodernijeg uređaja magnetske rezonance i izgradnju velebnog objekta bez čije pomoći zasigurno ne bi uspjeli realizirati ovaj projekt. Također zahvaljujemo i Vladi RH i Agenciji SAFU  što su u sinergiji s Gradom Zagrebom omogućili  nabavu vrijedne opreme koja će biti instalirana za par tjedana te stavljena u funkciju za naše  pacijente.

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u izgradnji ovoga projekta, gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako dogradnja dnevne bolnice s podzemnom garažom predstavlja kontinuirani interes i cilj Grada Zagreba da svojim građanima osigura najsuvremeniju i lako dostupnu zdravstvenu zaštitu temeljenu na suvremenoj europskoj praksi. Osim što je završen tehnički pregled objekta danas sam dobio informaciju da je dobivena i uporabna dozvala, kazao je gradonačelnik.

Moramo cijeniti bolnicu koja je izgrađena davne 1804. godine, ali i njezine vrijedne djelatnike na čelu s ravnateljem Bušićem koji predano i odgovorno rade svoj posao.

Slijedom toga danas smo pustili u rad uređaj za magnetsku rezonancu 3 Tesla što je rezultat  želje i kontinuiranog nastojanja Kliničke bolnice Sveti Duh da se našim sugrađanima, ali i svim građanima Republike Hrvatske omogući najsuvremenija dijagnostička obrada, naglasio je gradonačelnik.

Iskazavši zadovoljstvo što svjedoči ovako važnom danu bolnice Sveti Duh, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra zdravstva, primarius Željko Plazonić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva istaknuo je da je izuzetno važna sinergija i suradnja Grada i Države na ovako velikim i značajnim projektima za građane RH te važnost nabave MR uređaja.

MR dijagnostika u Zavodu za radiologiju Kliničke bolnice „Sveti Duh“ uvedena je u svakodnevnu praksu zaštite zdravlja građana još 1989. kao prva u tadašnjoj državi i jedna od prvih u jugoistočnoj Europi. Podržavajući programske i razvojne ciljeve odgovornog poslovodstva kao dio vlastite Razvojne strategije u interesu osiguranja zadovoljavanja javnih potreba, Odlukom osnivača Bolnice, Grada Zagreba, polovicom 2019. godine osigurana su sredstva u iznosu 15.000.000,00 kn za nabavu najsuvremenijeg MR uređaja snage 3,0 T. 

To je prvi i trenutno najmoderniji uređaj za magnetsku rezonanciju jakosti magnetskog polja 3 T u RH i široj regiji s novom biomatričnom tehnologijom koja pomoću posebnih integriranih senzora, omogućava prilagodbu uređaja svakom pojedinom pacijentu te vrijeme obavljanja pojedinih vrsta skraćuje za čak 50% u odnosu na prethodnu generaciju uređaja.

Također, kako bi iskustvo pacijenta bilo što ugodnije, uređaj koristi tehnologiju koja smanjuje buku tijekom obavljanja neuroloških i ortopedskih pretraga i do 70% te omogućuje obavljanje svih vrsta pretraga koristeći specijalizirane zavojnice najnovije generacije. Visoka rezolucija slike omogućava precizno snimanje mozga, regije glave i vrata, kralježnice, muskuloskeletnog sustava, dojke, prostate, rektuma, abdomena, srca i krvnih žila.

Bolnica je u 2020. uz potporu i jamstvo osnivača Grada Zagreba zaokružila ciklus obnove i modernizacije, nabavom medicinske opreme vrijedne 40 milijuna kuna te nabavom opreme za novoizgrađenu Dnevnu bolnicu u vrijednosti 50 milijuna kuna iz bespovratnih sredstava Europske unije.

Projektom izgradnje, koji je započeo u svibnju 2017. a sukladno Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva i s ciljem poboljšanja dostupnosti, efikasnosti i kvalitete zdravstvenih usluga, prostora i opreme te promicanja zdravlja i prevencije bolesti, dobiveni su sljedeći sadržaji: dnevna bolnica s ukupno 65 smještajnih jedinica, zamjenski sadržaji za upravu, bolnička ljekarna, tehnička služba bolnice i javna podzemna garažu s gotovo 500 parkirališnih mjesta na 4 etaže. Puštanje u rad dnevne bolnice se očekuje na jesen. 

Klinička bolnica „Sveti Duh“ danas je postala jedan od simbola suvremenosti zdravstvenog sustava grada Zagreba i njegove uključenosti u sustav javne zdravstvene zaštite Republike Hrvatske kao članice Europske unije.
 

Gradske vijesti - 2020.