clanak False

U Zagrebu u protekla 24 sata 211 novooboljelih

14.10.2020.
U protekla 24 sata u NZJZ Dr. Andrija Štampar provedeno je  1194 testiranja na koronavirus, a zabilježeno je 211 slučajeva novooboljelih osoba, izvijestili su predstavnici Stožera CZGZ na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Gradskoj upravi.

Glavna sestra Zavoda Cecilija Rotim, kazala je kako je za 657 osoba određena mjera samoizolacije. Od novozaraženih njih 64-ero je nepoznate epidemiološke anamneze, dok je za njih 99 poznato da su se zarazili kontaktom s prethodno COVID pozitivnim  osobama. Kod sedam je osoba moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a sedam je osoba stiglo iz BiH, Danske, Slovenije, Rusije, Indije, Albanije i Srbije. Kod pet je osoba moguća izloženost tijekom izlazaka, kod jedne je moguća izloženost tijekom vjerskih događanja, a kod tri je osobe moguća izloženost tijekom bavljenja sportskim aktivnostima. Epidemiološka obrada za 25 osoba je još u tijeku, a od navedenih novooboljelih, devetero je zdravstvenih djelatnika.

Također tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod šest učenika, jedne učiteljice i jednog pomoćnika u nastavi osnovnih škola te četiri učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 150 učenika i tri nastavnika osnovnih te za 82 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalazi 28 osoba.
Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 969 aktivnih slučajeva, a 4576 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić na novinarski upit o neformalnim okupljanjima istaknula je kako su članovi Stožera civilne zaštite Grada Zagreba  i predstavnici PUZ-a, civilne zaštite ravnateljstva Ministarstva unutarnjih poslova i komunalnog redarstva Grada Zagreba koji zajednički traže rješenja oko tako zvanih neformalnih javnih okupljanja na javnim površinama na području Grada Zagreba, poput onoga ispred HNK. Zamjenica je poručila kako nije vrijeme prebacivanja odgovornosti ili polemiziranja nego zajedništva, naglasivši kako Grad Zagreb provodi i poštuje sve propisane mjere te će to činiti i ubuduće. Što se tiče kovid redara, Majić je naglasila da se terminom upoznala jučer u medijima, a sinoć na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prema pročitanom, istaknula je, okupljanje bilo koje vrste i bilo kojeg sadržaja s više od 50 sudionika podrazumijeva angažiranje kovid redara (to nisu komunalni niti prometni redari) koji je zadužen da se propisane mjere poput nošenja maske i poštivanja distance poštuju, a dužan ga je osigurati organizator kao i educirati i opremiti. S obzirom na to da je okupljanje ispred HNK neformalno, odnosno da nema organizatora za pretpostaviti je kako tamo neće biti kovid redara. Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, doc.dr.sc. Olivera Majić istaknula je i mogućnost dorade i prilagođavanja propisa 'u hodu' s ciljem što efikasnijeg provođenja mjera i očuvanja zdravlja. U slučaju potrebe, u dogovoru s PUZ-om, ravnateljstvom civilne zaštite MUP-a i komunalnih redara postoji mogućnost da se kovid redari angažiraju i na tzv. neformalnim okupljanjima, zaključila je zamjenica.
 
 

Gradske vijesti - 2020.