clanak False

Učenici iz Srijemske Mitrovice kod gradonačelnika

Gradonačelnik Milan Bandić primio je danas učenike osnovnih škola iz Srijemske Mitrovice, koji pohađaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, u sklopu njihova dvodnevnog boravka u Zagrebu.
29.04.2011.

Fotografije sa susreta

Gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić primili su učenike osnovnih škola iz Srijemske Mitrovice, koji pohađaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, u pratnji njihovog profesora povijesti i etnologije Darija Španovića i predsjednika mladeži podružnice Srijem Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Marija Vrselje. Susret je organiziran na inicijativu gostiju koji su u Zagreb došli na dvodnevni edukativni izlet.

Na susretu u gradskoj upravi gradonačelnik Bandić im je zaželio dobrodošlicu u Zagreb, glavni grad domovine iz koje potječu, naglasivši da je njegovanje jezika, kulture i običaja nadasve bitno jer je to ono po čemu se prepoznajemo i razlikujemo, identitet svakog naroda.

Gosti su se zagrebačkom gradonačelniku zahvalili na pomoći oko realizacije posjete Zagrebu te ga upoznali s programom predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, koji je u osnovne škole u Srijemskoj Mitrovici, od 1. do 8. razreda, uveden u rujnu 2009., a pohađa ga oko 130 učenika.

Prema riječima profesora Darija Španovića, za projekt uvođenja predmeta u osnovne škole imali su podršku Gradske uprave Srijemske Mitrovice, a daljnji su im planovi da se uvrsti i u nastavni program srednjih škola. U sklopu nastave planiraju posjetiti i druge gradove diljem Hrvatske, a do sada su bili u Subotici, Somboru i Bačkom Monoštoru, gdje su se upoznali s kulturnim nasljeđem bačkih Hrvata.

Zagrebački će gosti, prema programu, danas obići Katedralu, Markov trg, Gornji grad, prošetat će Ilicom, a u ranim popodnevnim satima krenut će prema Bundeku, jednom od najljepših gradskih parkova, gdje će im se pridružiti i ispratiti ih gradonačelnik Bandić.


Gradske vijesti - 2011.