clanak False

Vijeće za zaštitu potrošača Grada

26.08.2024.
Na temelju članka 26. stavka 2. Zakona o zaštiti potrošača (Narodne novine br. 19/22, 59/23) propisano je da Predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave koja odlučuje o pravima i obvezama potrošača – korisnika javnih usluga iz članka 25. stavka 1. ovoga Zakona dužno je osnovati savjetodavno tijelo u čijem radu sudjeluje i predstavnik udruge za zaštitu potrošača, a jedinica lokalne samouprave će na transparentan, objektivan i nediskriminirajući način, nakon mišljenja savjetodavnog tijela, donositi odluke koje se odnose na zaštitu prava potrošača – korisnika javnih usluga iz članka 25. stavka 1. ovoga Zakona.
Sukladno navedenom, Gradska skupština Grada Zagreba donijela je Odluku o osnivanju Vijeća za zaštitu potrošača (Službeni glasnik Grada Zagreba 22/22), a gradonačelnik Grada Zagreba Zaključak o imenovanju Vijeća za zaštitu potrošača (Službeni glasnik Grada Zagreba 25/22).

Zadaća je Vijeća da daje mišljenja tijelima Grada Zagreba prije donošenja odluka o pravima i obvezama potrošača korisnika javnih usluga u smislu Zakona o zaštiti potrošača
Javnim uslugama u smislu Zakona o zaštiti potrošača smatraju se:
1. distribucija električne energije
2. distribucija prirodnog plina
3. distribucija toplinske energije
4. elektroničke komunikacijske usluge
5. javna vodoopskrba i javna odvodnja
6. opskrba plinom u javnoj usluzi
7. obavljanje dimnjačarskih poslova
8. opskrba električnom energijom u univerzalnoj usluzi
9. poštanske usluge
10. prijevoz putnika u javnom prometu
11. sakupljanje komunalnog otpada
12. usluge parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama.
 
 
Vijeće se sastoji od predsjednika i šest članova.
Predsjednika i pet članova Vijeća imenuje gradonačelnik.
U radu Vijeća, kao član, sudjeluje predstavnik kojeg imenuje udruga za zaštitu potrošača koja djeluje i ima sjedište na području Grada Zagreba.