clanak False

Više...

19.04.2017.

 (Hina) - Prvi međunarodni vatrogasni simpozij "Uloga vatrogastva u velikim prirodnim katastrofama", koji je u Zagrebu okupio više od 150 vatrogasaca iz regije kako bi stručno obradili teme vezane uz suvremeno vatrogastvo s osvrtom na velike prirodne katastrofe u kojima vatrogasci odrađuju najveći broj intervencija, danas je u Staroj gradskoj vijećnici otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na simpoziju u organizaciji Vatrogasne zajednice grada Zagreba i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama stručna predavanja održat će vatrogasci iz Muenchena, Berlina, Stuttgarta, Pariza, Ankare, Budimpešte, L'Aquile, Ljubljane, Skoplja, Podgorice, Prištine i Zagreba.

Gradonačelnik Bandić čestitao je zagrebačkoj Vatrogasnoj zajednici, jednoj od najvećih i najbolje organiziranih u Hrvatskoj, što tim skupom potvrđuje i svoje međunarodne ambicije. Razmjena iskustava u vatrogastvu, naročito poslije velikih prirodnih katastrofa, kao što su potresi, požari i poplave, dobro će doći svim vatrogasnim postrojbama i udrugama, rekao je Bandić.

"Smatram da ovakvi simpoziji imaju veliku važnost zbog multidisciplinarnog pristupa te razmjene znanja i iskustva među kolegama iz struke na međunarodnoj razini", rekao je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Damir Trut. Istaknuo je kako je zadaća takvih i sličnih simpozija da se vatrogastvu još jedanput prizna uloga kakvu ono zaslužuje u sustavu zaštite i spašavanja.

Naglasio je da je vatrogastvo, ono profesionalno i ono dobrovoljno, najjača i najoperativnija snaga jedinstvenog sustava zaštite i spašavanja, pri čemu je posjetio na nedavne prirodne katastrofe diljem svijeta koje bi, kako je rekao, bile još veće da se u njihovu saniranju ne angažiraju vatrogasci. Trut je ocijenio kako su nedavne poplave u Hrvatskoj očit primjer koliko je važno djelovanje vatrogasaca.

Predsjednik Vatrogasne zajednice grada Zagreba Zlatko Križanić rekao je kako je siguran da će izlaganja na simpoziju, koja će objaviti u Zborniku radova te poslati kolegama u Europi i svijetu, poslužiti svima u stjecanju znanja i poticanju na razmjenu iskustava s drugima. Istaknuo je da će na simpoziju obrađivati teme vezane uz potrese i poplave.

Organizatori su izrazili nadu da je simpozij prvi među godišnjim međunarodnim simpozijima koji će poslužiti vatrogascima iz cijele Europe da još kvalitetnije, zajedničkim snagama, odrađuju svoj posao.