clanak False

Vježba spasilačkih pasa

17.01.2011.

 

 

 

U nedjelju, 16.1.2011. u organizaciji Ekipe spasilačkih pasa KOSSP „Zagreb“ na zagrebačkoj Medvednici, na lokaciji Brestovac, održana je prva ovogodišnja vježba spasilačkih pasa. Sudionici vježbe bili su članovi Ekipe spasilakih pasa KOSSP „Zagreb“ i članovi Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa.

Ekipa spasilačkih pasa Hrvatske, Kluba za obuku službenih i sportskih pasa „Zagreb“ (KOSSP „Zagreb“) organizirala je u nedjelju, 16.1.2011. godine prvu ovogodišnju vježbu spasilačkih pasa. Vježba je održana na području Parka prirode Medvednica, na lokaciji stare bolnice Brestovac.


Na vježbi je sudjelovala ukupno 41 osoba s 42 psa. Sudionici vježbe su članovi Ekipe spasilačkih pasa Hrvatske, KOSSP „Zagreb“ (ukupno 27 pripadnika), članovi Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa HUOPP (ukupno 12 sudionika), te jedan predstavnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba i jedan predstavnik Hrvatskog crvenog križa, kao i pripadnici HGSS - stanice Zagreb.

Uz izvrsno vrijeme za zagrebačkoj gori sudionici vježbe su podijeljeni u 6 manjih skupina razmjenjivali znanje i iskustvo s ostalim kolegama. Dok se traženje u ruševinama odvijalo u staroj bolnici u okolnoj šumi sudionici vježbe su tražili osobe nestale u prirodi.


Klub za obuku službenih i sportskih pasa „Zagreb“ (KOSSP „Zagreb“) osnovan je još 1975. godine, a prije osam godina u Klubu je s djelovanjem započela i Ekipa spasilačkih pasa. Od 2005. godine Klub je član međunarodne organizacije za spasilačke pse (IRO).  Danas Ekipa spasilačkih pasa KOSSP „Zagreb“ broji ukupno 37 aktivnih članova, od čega 20 članova s položenim nacionalnim i međunarodnim ispitima, te 17 pripravnika na različitim stupnjevima obrazovanja. Klub se, osim radom sa spasilačkim psima bavi i školovanjem vlasnika i njihovih ljubimaca za uspješan suživot u gradskoj sredini, te kinološkim sportovima: agilityjem, športskom radnom kinologijom, natjecateljskom poslušnošću i ostalim kinološkim disciplinama.