clanak False

Zamjenik Korlaet otvorio izložbu natječajnih radova za Dom za starije Dubrava

06.09.2023.
Danas je u Društvu arhitekata Zagreba zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet otvorio izložbu natječajnih radova za Dom za starije Dubrava.

Prilikom otvorenja, zamjenik Korlaet osvrnuo se na važnost javnih natječaja, naglasivši kako su oni iznimno važan alat za kontrolu kvalitete prostora grada te istaknuo kako su „urbanističko-arhitektonski natječaji garancija kvalitete arhitekture, ambijenta i zgrada, a Grad Zagreb će nastojati kroz izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana uvjetovati kriterije za natječaje i nastojati da za sve javne investicije na gradskim zemljištima bude proveden javni urbanističko-arhitektonski natječaj.“

Predmet natječaja bila je izrada idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Doma za starije Dubrava s naglaskom na arhitektonsko oblikovanje građevine socijalne namjene, suvremenost, ekonomičnost i racionalnost, dok je cilj natječaja bio dobivanje funkcionalno i oblikovno najboljeg rješenja novog Doma. Na natječaj je pristiglo 40 radova, a ocjenjivački sud nagradio je najboljih 5 projekata.

Osvrnuvši se na domove za starije i nemoćne, zamjenik Korlaet rekao je kako se, uz vrtiće i škole, radi o najvažnijem sloju društvene i socijalne infrastrukture. „Ovo je drugi dom koji se počeo događati u našem mandatu i to je jedan početak ojačanja sustava socijalne skrbi kada govorimo o brizi za starije osobe“.

Na kraju je čestitao svim nagrađenim autorima, istaknuvši pobjednički projekt tima Skorup Juračić – Juračić – Grković, kao izvanredan projekt koji zatvara jedan mikroambijent poluatrija u kojem je moguće zamisliti ugodan život naših sugrađana treće dobi.

Gradske vijesti - 2023.