clanak False

Zamjenik Korlaet podržao javnozdravstvenu akciju „Dan dojki – BRA DAY“

30.09.2023.
Danas je održana javnozdravstvena akcija „Dan dojki – BRA DAY“, kojoj su se pridružili i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet te pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Lora Vidović.

Od iznimne je važnosti raditi na podizanju svijesti i educiranosti žena o važnosti preventivnih pregleda“, rekao je zamjenik Korlaet, istaknuvši kako se u gradu Zagrebu provode aktivnosti vezane uz rano otkrivanje raka dojke kroz dva programa koji se međusobno nadopunjuju – Program preventivne mobilne mamografije i Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. „U sklopu Programa preventivne mobilne mamografije snimljeno je 53.888 žena, a kod gotovo 40 % žena to je prva mamografija u životu“, naglasio je te zahvalio svim dionicima ove akcije.

Pročelnica Vidović naglasila je kako se redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Također, istaknula je kako su ciljevi Programa preventivne mobilne mamografije ostvareni jer se povećao udio slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju, a smanjio udio onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama.

Javnozdravstvena kampanja, čiji je cilj educiranje cjelokupnog pučanstva o raku dojke, obilježava se humanitarnom prodajom sadnica vrijeska, podjelom informativnih i edukativnih letaka te savjetima stručnjaka.
 

Gradske vijesti - 2023.