clanak False

200.000 eura za aparaturu za rano otkrivanje cerebralnovaskularnih bolesti


Zaklada za pomoć osobama oboljelima od cerebralnovaskularnih bolesti sakupila je do sada 200.000 eura, od kojih će kupiti aparaturu za što ranije otkrivanje simptoma bolesti.
15.09.2008.

Zaklada za pomoć osobama oboljelima od cerebralnovaskularnih bolesti sakupila je do sada 200.000 eura, od kojih će kupiti aparaturu za što ranije otkrivanje simptoma bolesti, iznijela je, na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskom poglavarstvu, njena predsjednica prof.dr. Vida Demarin.
Skupljena svota polovica je od potrebnog novca za Centar za prevenciju osnivanje kojega je, prije nekoliko godina, inicirao osnivač Zaklade gradonačelnik Milan Bandić, a akcija se, kako je najavljeno, nastavlja.
Prema gradonačelnikovim riječima, aparaturu će Zaklada nabaviti pozivom za javno nadmetanje, bit će smještena u KB Sestre milosrdnice, a cijela procedura nabavke bit će gotova za, otprilike, tri mjeseca.
Od najtežeg oblika cerebralnovaskularnih bolesti danas obolijeva oko 3000 osoba godišnje, a zajedno s blažim oblicima brojka doseže od šest do sedam tisuća pacijenata. Zabrinjavajuća je činjenica da u posljednje vrijeme sve više obolijevaju mlađe, radno sposobne osobe.
Zaklada će imati upitnik radi uvida u stanje bolesnika, a prema tim će se podacima određivati prioritetni pacijenti, koji će pregled moći obaviti s uputnicom.


Gradske vijesti - 2008.