clanak False

26. rujna Svjetski dan srca

Središnja manifestacija Svjetskog dana srca pod nazivom Radim za srce održat će se u nedjelju na glavnom gradskom trgu s namjerom da upozori građane da su srčane bolesti jedan od glavnih uzrok smrtnosti u Hrvatskoj.
22.09.2010.

Kardiovaskularne bolesti godišnje u svijetu odnose preko 17 milijuna života, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare u gradskoj upravi na kojoj su, svaki u svom segmentu, eminentni stručnjaci na području javnog zdravstva predstavili zagrebački program obilježavanja jubilarnog 10. svjetskog dana srca. Tako će se, u nedjelju, nizom aktivnosti

Gradska uprava kontinuirano radi na tome da Zagreb po kvaliteti življenja bude uz bok visokim standardima europskih gradova - rekao je gradonačelnik Milan Bandić, među ostalim, spomenuvši Zakladu Hrvatska kuća srca koju su osnovali Grad i Hrvatsko kardiološko društvo s ciljem rada na prevenciji i  promicanju kardiovaskularnog zdravlja naših sugrađana. 


 (Hina) - "Radim za srce", poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana srca koji će biti obilježen u nedjelju javno-zdravstvenom akcijom na središnjem zagrebačkom trgu, s namjerom da se još jednom upozori kako su srčane bolesti glavni uzrok smrtnosti u Hrvatskoj ali i da se 80 posto prijevremenih srčanih smrti može izbjeći promjenom načina života.

U organizaciji zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje i Hrvatskog kardiološkog društva, građani će od 10 do 13 sati, uz zabavni program, moći izmjeriti tlak, odrediti indeks tjelesne mase i opseg struka, savjetovati se s liječnikom kardiologom te dobiti stručne savjete.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti i u Zagrebu s više od 4.000 umrlih i stopom od 520 umrlih na 100 tisuća stanovnika, rekao je na konferenciji za novinare pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar. Podsjetio je da je u Zagrebu osnovana Zaklada Hrvatska kuća srca čija je zadaća osmišljavati preventivne programe za prevenciju srčanih bolesti.

Kardiovaskularne bolesti mogu se spriječiti promjenom životnog stila što uključuje zdravu prehranu bogatu voćem i povrćem, izbjegavanje zasićenih masti i koncentriranih ugljikohidrata, redovitu tjelesnu aktivnost i prestanak pušenja, istaknuo je predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva prof. Davor Miličić.

Dodao je kako su u ukupnoj smrtnosti srčane bolesti zastupljene s čak 50 posto pa smatra da je njihovo sprečavanje mjera općeg civilizacijskog napretka. Primjera radi, u Sloveniji su u ukupnoj smrtnosti zastupljene sa 40, a u Francuskoj sa 30 posto.

Voditeljica Službe za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Vlasta Hrabak Žerjavić navela je kako je ipak posljednjih godina vidljiv blagi pad mortaliteta od srčanih bolesti u Hrvatskoj, kao i manji broj prijevremenih smrti.

U obilježavanje Svjetskog dana srca uključila se i zagrebačka policija utrkom "Četiri zagrebačka trga", kojom želi potaći tjelesnu aktivnost radi očuvanja zdravlja.

 


Gradske vijesti - 2010.