clanak False

Replika bračkog Supetra u Teksasu

Primopredaji supetarskih crkvenih zvona investitoru i poduzetniku Jeffu D. Blackardu prisustvovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
13.12.2010.

Krajem prosinca supetarska crkvena zvona po prvi će puta zazvoniti u replici Supetarske crkve u McKinneyu u Texasu. Naime, gradonačelnik Supetra Dinko Hržić i direktor Turističke zajednice Grada Supetra Ive Cvitanić uručili su danas, u Dvorani Ilirskog preporoda HAZU-a, autentično hrvatsko zvono investitoru i poduzetniku Jeffu D. Blackardu, koji je, potaknut ljepotom i bogatstvom hrvatske kulture i baštine, u Texasu izgradio naselje Adriatica po uzoru na grad Supetar na Braču.

Današnjoj primopredaji prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji se zahvalio teksaškom poduzetniku što će poput istinskog ambasadora, Hrvatskoj napraviti veliku promociji u SAD-u, a pozdravio je i najavu američkog investitora da planira ulagati u Hrvatsku i njenu promociju u svijetu.

Inače, radi se o zanimljivom projektu teškom 350 milijuna dolara, koji je izazvao zanimanje hrvatske i američke javnosti ponajviše zbog svoje originalnosti i prenošenja poruke kulturnih i ljudskih vrijednosti. Ideja je da se u teksaškom gradu McKinneyu napravi naselje po uzoru na Supetar, koji bi uz veliki stambeni kompleks sadržavalo sve potrebne dodatne kulturne, sportske i obrazovne sadržaje, a trebalo bi ljudima ponuditi mogućnost bijega iz uobičajeno stresnog i užurbanog načina američkog života u jadransku oazu mira koju utjelovljuje brački grad koji je očarao američkog investitora.

Nakon svečanosti primopredaje crkvenih zvona, gradonačelnik Bandić i Jeff D. Blackard nakratko su se susreli i popričali o mogućnostima daljnje suradnje i ulaganja u zagrebačke gospodarske projekte. Uručivši mu monografiju o Zagrebu, gradonačelnik je još jednom zahvalio Blackardu na promociji koju radi Hrvatskoj, ali i dodao da su rijetki ljudi koji se zaljube u Hrvatsku, požele nešto napraviti za nju, a na kraju to doista i realiziraju.


Gradske vijesti - 2010.