clanak False

Gospodarenje otpadom Zagreb 2010.

Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je jutros u Starogradskoj vijećnici XI. međunarodni simpozij Gospodarenje otpadom Zagreb 2010., kojeg organiziraju Grad Zagreb, Zagrebački holding i Udruga za gospodarenje otpadom.
25.11.2010.

 
Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je jutros u Starogradskoj vijećnici XI. međunarodni simpozij Gospodarenje otpadom Zagreb 2010. Dvodnevni simpozij organiziraju Grad Zagreb, Zagrebački holding i Udruga za gospodarenje otpadom, a radi se o značajnom skupu na kojemu sudjeluje oko 300 stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva koji će razmjenom iskustava i mišljenja vodećih stručnjaka, poduzetnika i predstavnika državnih i lokalnih vlasti pokušati pronaći najpogodnije načine zbrinjavanja otpada.

Zagrebački gradonačelnik, koji je ujedno, uz ministricu zaštite okoliša, prostornog uređenje i graditeljstva Marinu Matulović-Dropulić, i pokrovitelj Simpozija, zaželio je sudionicima uspješan rad te je istaknuo da je Grad Zagreb u posljednjih deset godina nositelj brige za okoliš i zbrinjavanje otpada u Hrvatskoj. Naglasio je kako je Zagreb u zadnjih deset godina uredio odlagalište Jakuševec, sagradio Centralni pročistač otpadnih voda, ali da još uvijek nedostaje postrojenje za termičko zbrinjavanje otpada. Potrebno je postići, dodao je gradonačelnik, konsenzus struke, javnosti i građana oko novog projekta za energetsko iskorištavanje otpada termičkom obradom.

Tijekom Simpozija, u dvoranama A i B Starogradske vijećnice moći će se čuti izlaganja prihvaćenih i recenziranih stručnih radova, a pozornost sudionika zasigurno će privući i tri okrugla stola s temama o županijskim centrima za gospodarenje otpadom, obradi otpada te odlaganju otpada.

Skup je pozdravio i predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem, koji je napomenuo da količina otpada svakim danom raste te podsjetio na aktualni ekološki problem na Pelješcu i Mljetu gdje se, nošena strujama i vjetrom, našla ogromna količina smeća. U ovoj problematici struka treba voditi glavnu riječ, istaknuo je predsjednik Skupštine te nastavio, a mi koji donosimo odluke moramo respektirati vaše ideje i zaključke.

Također, u sklopu Simpozija, predviđene su posjete mjestima za gospodarenje otpadom u Zagrebu, pa će, tom prigodom, sudionici imati priliku obići CIOS – reciklažu metalnog otpada, Odlagalište neopasnog otpada Prudinec te Uređaj za čišćenje otpadnih voda.

U povodu otvorenja ovog eminentnog simpozija, gradonačelnik Milan Bandić primio je predstavnike zemalja sudionica u gradskoj palači Dverce.


Gradske vijesti - 2010.