clanak False

Potpisan Sporazum o partnerstvu za zapošljavanje

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i pročelnica Područne službe Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vesne Matijašević, u ime Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ), potpisali su danas u gradskoj upravi Sporazum o partnerstvu za zapošljavanje.
02.12.2010.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i pročelnica Područne službe Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vesne Matijašević, u ime Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ), potpisali su danas u gradskoj upravi Sporazum o partnerstvu za zapošljavanje. U sklopu Sporazuma partneri će do svibnja iduće godine izraditi Strategiju razvoja ljudskih potencijala koja će biti sastavni dio Strategije razvoja Grada Zagreba. što bi trebalo pridonijeti razvoju konkurentnog gospodarstva, smanjenju nezaposlenosti i aktivnijem zapošljavanju.

Svesrdno podržavam ovaj Sporazum o lokalnom partnerstvu za zapošljavanje, i žalim da do ovog svečanog potpisivanja nije došlo i ranije, naglasio je zagrebački gradonačelnik te nastavio – u tom slučaju, vrlo vjerojatno bismo u naletu krize koja nas još uvijek nagriza sačuvali mnoga radna mjesta a vjerojatno i otvorili nova.

Opći cilj projekta je smanjiti nezaposlenost i „prijetnje“ od nove nezaposlenost, te unaprijediti i razviti institucionalni okvir na principu partnerstva za razvoj ljudskih potencijala i ojačati kapacitete dionika za razvoj i provođenje mjera aktivne politike tržišta rada.

Inače, Lokalno patrnerstvo za zapošljavanje Grada Zagreba utemeljeno je u sklopu projekta Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza 3, koji se financira iz IV. Komponente Instrumenata pretpristupne pomoći čiji inicijator je Hrvatski zavod za zapošljavanje. LPZ-3 je nastavak dosadašnjih projekata 1. i 2. koje je Hrvatski zavod za zapošljavanje provodio kroz program CARDS 2002 i CARDS 2004 , a čijom provedbom je uspostavljeno Lokalno partnerstvo u 8 županija. Ovim projektom planira se uspostaviti Lokalno partnerstvo za zapošljavanje u preostalih 13 županija te analizirati i poboljšati rad postojećih partnerstva.

Osim Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, članovi LPZ-a su još Razvojna agencija Zagreb -TPZ, Obrtnička komora Zagreb, Hrvatska gospodarska komora – komora Zagreb, Hrvatska udruga poslodavaca, predstavnici poslodavaca, kao i predstavnici brojnih obrazovnih institucija, udruga i sindikalnih središnjica, a iako s većinom Grad već surađuje na raznim područjima, gradonačelnik je na raspolaganje stavio sve gradske urede i službe te napomenuo da će ovaj Sporazum dosadašnje partnerstvo podići na višu razinu i angažirati sve raspoložive kapacitete za gospodarski napredak i veću zaposlenost.


Gradske vijesti - 2010.