clanak False

3. Dan Urbane aglomeracije Zagreb

30.10.2019.
Grad Zagreb - Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada organizirao je u Gradskoj Skupštini 3. Dan Urbane aglomeracije Zagreb. Urbana aglomeracija Zagreb (UAZ), kao najveće i najznačajnije urbano područje u Republici Hrvatskoj, obuhvaća Grad Zagreb, koji je i sjedište aglomeracije, te 29 gradova i općina Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Na 3. Danu Urbane aglomeracije Zagreb sudjelovali su predstavnici gradova i općina u obuhvatu, župani te predstavnici Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, predstavnici upravnih tijela Grada Zagreba, predstavnici regionalnih koordinatora, članovi Partnerskog vijeća i Upravljačke skupine za vrednovanje te predstavnici ostalih relevantnih institucija i javnih poduzeća.

Granice Grada Zagreba ne ograđuju nas od susjeda, već zajedno, u suradnji sa susjedima, posebice Zagrebačkom i Krapinsko – zagorskom županijom možemo napraviti puno više. Kada je interes građana centar svih promišljanja tada administrativne granice ništa ne znače već idemo i nadalje raditi projekte koji su od zajedničkog interesa, istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić. Također je naglasila da dijeljenjem informacija, iskustava i znanja umnožavamo zajedničke učinke, a i pojedinačne, koji će u konačnici valorizirati naši sugrađani. Ovo je putokaz i način kako ćemo realizirati naše projekte i kako ćemo zajedno biti učinkovitiji. Sretna sam da je s nama gošća iz Varšave, jer smo Poljsku puno puta uzimali kao primjer povlačenja sredstava iz fondova Europske unije.

Preko aglomeracije Grada Zagreba moguće je da jedan prsten ima priliku povlačtii sredstva EU za projekte koji će biti integrirani, a kompletan sustav projekata Grada Zagreba je izuzetno bitan. Što se tiče naše županije, primjerice, projekt Znanstveno edukacijskog zabavnog centra u dvorcu Stubički Golubovec je kapitalni i strateški projekt Krapinsko zagorske županije, rekao je župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar.

Na nivou Urbane aglomeracije Zagreb imamo devet strateških projekata i drago nam je da smo i sa Žičarom u visokom stupnju pripreme. Trenutno aktivno radimo na realizaciji projekta tračničke veze sa Zračnom lukom, rekla je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

U svrhu razmjene iskustava i dobre prakse između ostalih urbanih aglomeracija u Republici Hrvatskoj, na 3. Danu Urbane aglomeracije sudjelovali su i gradovi Split, Osijek i Rijeka, predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te predstavnica Grada Varšave Małgosia Kucińska iz Ureda za EU fondove i politiku razvoja koja je u svom izlaganju predstavila primjere uspješnih projekata Grada Varšave financiranih iz ITU mehanizma.

Gradske vijesti - 2019.