clanak False

Susret gradonačelnika sa svećenicima

13.12.2019.
U čarobnome ambijentu gradske palače Dverce održan je tradicionalni predbožićni susret gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića sa svećenicima Zagrebačke nadbiskupije. Na susretu se okupilo osamdesetak svećenika te predstavnika gradskih četvrti, trgovačkih društava i ureda gradske uprave.

Uime svećenika pozdravnu riječ je uputio generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije, mons. Tomislav Subotičanec. U svome je govoru istaknuo važnost susreta s drugim jer nas „oplemenjuje, obogaćuje i čini sličnima našem Gospodinu“. Istaknuo je nekoliko bitnih projekata u procesu realizacije, posebno ističući Svetište sv. Ivana Pavla II. u Novome Jelkovcu. Zahvalio je gradonačelniku na odličnoj suradnji pa je napomenuo kako se vrijedni i veliki projekti ne ostvaruju preko noći te kako je strpljivost najveća vrlina. Osvrnuo se i na Susret hrvatske katoličke mladeži što će se održati u svibnju 2020. u Zagrebu te je sve okupljene pozvao da se angažiraju kako bi susret bio plodonosan za sve mlade sudionike.

Nakon mons. Subotičanca okupljene je pozdravio gradonačelnik Milan Bandić. Naglasio je važnost dijaloga i komunikacije kao nužnih preduvjeta za ostvarivanje zajedničkih projekata te je pohvalio sjajnu suradnju Grada i Nadbiskupije u protekloj godini. Pozvao je sve da se još više uključe u projekte od zajedničkog interesa, posebice oko svibanjskih susreta mladih. Podsjetio je da je papa Franjo u povodu 3. Svjetskog dana siromašnih naglasio da trebamo biti spremni na „djelotvornu suradnju kako se nitko ne bi osjećao uskraćenim za bliskost i solidarnost“ te da je upravo takva djelotvorna suradnja potrebna kako bi se započeti projekti mogli ostvariti. Uz dobre želje za Božić i u novoj godini, posebno je zaželio da se njemu i svima okupljenima ispuni najveća želja – izgradnja crkve blaženog Alojzija Stepinca na Savici.

Vrhunac večeri je bila dodjela Medalje Grada Zagreba svećenicima koji su svojim djelovanjem ostavili neizbrisiv trag u Zagrebu. Nagrade su dobili: veliki franjevac, fra Vatroslav Frkin za osobiti doprinos bračnomu pastoralu i pastoralu mladih te za trajnu skrb o obiteljima i bračnim parovima iz Zagreba, zagrebački župnik mons. Zvonimir Sekelj za dugogodišnje predano svećeničko služenje, promicanje kulture susreta i dijaloga te za osobiti doprinos pastoralu u Zagrebu, posebice za organiziranje mnogobrojnih zagrebačkih hodočašća Majci Božjoj Bistričkoj i župnik i rektor svetišta Majke Božje Bistričke, mons. Lovro Cindori, za dugogodišnje predano svećeničko služenje te za osobiti doprinos pastoralu u Mariji Bistrici i Zagrebu. Laureati su zahvalili na priznanjima, a zatim su, predvođeni mons. Cindorijem, spontano zapjevali pjesmu „Hvala Ti Bože za ovaj dan“.

Glazbeni program je pripremila franjevačka bogoslovna klapa s Kaptola koja je svojim notama oduševila prisutne.

Gradske vijesti - 2019.