clanak False

Gradonačelnik u Vukovaru

05.12.2019.
(Hina) - Dječjim vrtićima Vukovar 1 i 2 u četvrtak je uručena donacija od 195.000 kuna prikupljenih u humanitarnoj akciji gradišćanskih Hrvata „PAX ET BONUM“ .

Akcija se održavala od 2. rujna do 30. studenoga, u njoj su sudjelovali građani pozivom na humanitarni broj telefona, a za istu potrebu održan je i humanitarni koncert u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Organizator akcije „PAX ET BONUM“ bila je Međunarodna udruga gradišćanskih Hrvata “Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M.” u suradnji s istoimenom udrugom iz Eisenstadta i Željezanskom biskupijom te uz pokroviteljstvo Grada Zagreba i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Sudionike akcije, među kojima su bili i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, izaslanstvo gradišćanskih Hrvata predvođeno začetnikom ideje Željezanskim biskupom  Egidijem Ivanom Živkovićem te gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, primio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

"U duhu cijele akcije se ne gleda nacionalnost niti bilo što drugo, nego je cilj donijeti osmjeh na lica vukovarske djece. Taj cilj je dostignut i to je poanta svega", kratko je kazao gradonačelnik Ivan Penava.

Po riječima biskupa Živkovića, time akcija za vukovarske dječje vrtiće ne završava te će se nastaviti u veljači iduće godine.

"U svakoj župi naše biskupije biti će organizirano prikupljanje sredstava također za dječje vrtiće u Vukovaru. Vrijeme je da počnemo ulagati u našu djecu. Važno je da ova djeca ne dožive podjele i teške traume prošlog rata. Ova pomoć je zamišljen ne samo za jednu, nego za svu djecu Vukovara", kazao je Živković.

Bandić: Da živimo milijun godina nećemo moći dovoljno vratiti Vukovaru

"Ovo je samo mala gesta i znak pažnje i da živimo milijun godina nećemo moći dovoljno vratiti Vukovaru i njegovim stanovnicima za sve ono što su učinili i koliko su propatili za stvaranje samostalne Republike Hrvatske. Zagreb je ponosan na sudjelovanje u ovoj akciji i sudjelovat će u svakom budućem humanitarnom djelovanju za Vukovar", najavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Poželio je i da "Bog prosvijetli pamet onima kojima još nije prosvijetlio, da živimo zajedno i ne dijelimo se i da budemo ljudi".

"I da se ponosimo onim geslom, to u Vukovaru vrijedi i za naše prijatelje i susjede Srbe, onom čuvenom Teslinom, da se ponose srpskim rodom i hrvatskom domovinom", poručio je Bandić.


Državni tajnik Zvonko Milas ocjenio je kako su kroz akciju „PAX ET BONUM“ gradiščanski Hrvati još jednom pokazali posvećenost svojoj domovini i Vukovaru ne samo kao simbolu otpora nego i mjestu gdje se 1991. stvarao i život i nova Hrvatska.

Prijemu je nazočan bio i đakovački i osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić.

Sudionici akcije posjetili su Dječji vrtić Vukovar 1 gdje je uz kratku priredbu upriličeno i uručenje donacije te su obišli Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata gdje su položili vijenac i zapalili svijeću, a posjetili su i Spomen dom Ovčaru te Gradski muzej Vukovar.

Gradske vijesti - 2019.