clanak False

28. obljetnica osnutka Instituta Ivo Pilar

26.11.2019.
Danas je u prostorijama Instituta na Marulićevom trgu obilježena 28. obljetnica Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, a prisutne je, u ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, pozdravila njegova zamjenica Olivera Majić.
 
Čestitavši znanstvenicima i zaposlenicima na obljetnici, zamjenica Majić je istaknula da se obrazovanje nalazi visoko na ljestvici prioriteta Grada Zagreba. Čast nam je što sudjelujemo u stvaranju suvremene, tolerantne i europski orijentirane akademske zajednice, koja istodobno njeguje i razvija hrvatski kulturni identitet i tradiciju, ali i popularizira i promiče znanost.
 
Grad Zagreb je koristio i još koristi istraživanja koje je Institut proveo za naše potrebe, a to su istraživanja o kvaliteti života osoba s invaliditetom te o ponašanju mladih, odnosno posjetiteljima noćnih klubova u Zagrebu. Rezultati i znanstvene činjenice iznesene u istraživanjima Grad je iskoristio za donošenje javnih politika, koje su iznimno značajne te koje predstavljaju nadstandard u Hrvatskoj i šire, rekla je zamjenica Majić. 
 
Ravnatelj Instituta Vlado Šakić podsjetio je kako je Institut Ivo Pilar utemeljen ratne 1991. godine te dodao kako je Institut u međuvremenu izrastao u vodeći javni Institut društvenih znanosti u Hrvatskoj. Ovdje radi preko stotinu ljudi iz različitih društveno-humanističkih disciplina, rekao je dodavši kako su oni uz znanstveni rad unaprjeđivali međunarodnu suradnju Instituta. Istaknuo je da budućnost Instituta vidi na nacionalnoj i europskoj razini, da će se što više pridružiti u europski istraživački prostor te podignuti područne centre Instituta diljem Hrvatske.   
 
Prisutne su pozdravili i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Prorektor i izaslanik rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta Goran Črpić te izaslanik predsjednika HAZU-a Dragutin Feletar. 
 
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar je znanstvenoistraživačka ustanova sa sjedištem u Zagrebu, a ima i područne centre u Osijeku, Splitu, Puli, Vukovaru, Gospiću, Dubrovniku i Varaždinu. Istraživačka djelatnost Instituta obuhvaća mnogobrojna područja društvenih i humanističkih znanosti: sociologiju, psihologiju, politologiju, povijest, filozofiju, antropologiju i demografiju. Institut izdaje časopise Društvena istraživanja i Pilar.
 

Gradske vijesti - 2019.