clanak False

European Cities and Regions of the Future 2016./ 2017. - Zagreb nagrađen u dvije kategorije

Grad Zagreb dobitnik nagrada fDi Intelligence Magazine-a:Veliki europski gradovi budućnosti–ljudski kapital i način života te Južnoeuropski gradovi budućnosti.
24.02.2016.


(Zagreb.hr/Hina) - Vodeća publikacija Financial Timesa za biznis - fDi Intelligence Magazine svrstao je Zagreb na četvrto mjesto u kategoriji stranih direktnih ulaganja velikih europskih gradova - ljudski potencijal i životni stil te na deveto mjesto u kategoriji stranih direktnih ulaganja južnoeuropskih gradova budućnosti.

Tekućim istraživanjem za 2016./2017. prikupljeni su podaci za 481 lokaciju (294 gradova, 148 regija i 39 lokalnih poduzetničkih partnerstava) za šest kategorija - gospodarski potencijal, radno okruženje, isplativost, infrastruktura, naklonjenost poduzetništvu, FDI strategija (strana direktna ulaganja).

Zagreb je tako u top deset "Velikih europskih gradova budućnosti - ljudski kapital i način života" iza sebe ostavio Dresden, Lyon, Leipzig, Stuttgart, Frankfurt i Hannover, dok se ispred njega na vrhu nalazi Oslo, Muenchen i Hamburg.

U top deset "Južnoeuropskih gradova budućnosti" na vrhu se nalazi Istanbul, potom Madrid, Barcelona, Milano, Lisabon, Ljubljanja, Rim, Ankara, a na 10. mjesto zasjeo je Bilbao.

Od hrvatskih gradova nagrađeni su još i Ivanec na prvom mjestu te Jastrebarsko na sedmom mjestu liste top 10 mikro gradova u Europi s najboljim strategijama za privlačenje stranih ulaganja.

"Priznanje kojim se Zagreb uvrštava u jednu od najpoželjniih investicijskih destinacija Europe zasigurno će doprinijeti povećanom interesu stranih investitora te gradskoj upravi dati poticaj da nastavi s aktivnom investicijskom politikom kako bi stvorili što bolje neposredno poslovno okruženje investitorima te olakšali svakodnevno poslovanje poduzetnika", rekla je na konferenciji za novinare zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin.

Ocijenila je da vijest dolazi kao priznanje Gradskoj upravi da u Zagrebu stvori povoljno i investicijsko okruženje te da je ono rezultat rada Zagreba, uprave i njezinih ureda koji su za to nadležni.

Kusin je napomenula da fDi Intelligence Magazine izlazi više od deset godina te da je značajan izvor podataka poslovnim ljudima i investitorima o najpoželjnijim lokacijama za ulaganja u Europi.


Govoreći o kategoriji radnog okruženja, odnosno "Velikih europskih gradova budućnosti - ljudski kapital i način života", pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić ustvrdio je da "biti u ovako respektabilnom društvu gradova govori samo za sebe". 
Pojasnio je da to što se Zagreb u toj kategoriji nalazi na četvrtom mjestu najviše pridonosi sustav obrazovanja, bilo srednjoškolskog, visokoškolskog ili sveučilišta te troškovi obrazovanja u odnosu na društveni bruto proizvod, kao i broj studenata i obrazovnih institucija u odnosu na broj stanovnika.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić istaknula je da je nagrada rezultat dugoročne aktivne politike privlačenja stranih investitora te da je mjera za internacionaliziranjem poslovanja malih i srednjih poduzetnika na neki način povezana s nagradama.

"Potaknuli smo naše poduzetnike da izlaze na strana tržišta, pružajući im financijsku potporu za istraživanje tih tržišta, pripremu proizvoda itd.". To je, ocijenila je, dobro i kao reklama, a povećava i atraktivnost naše zemlje.

O važnosti ovih nagrada za Grad Zagreb, na konferenciji za novinare govorili su i pročelnica Gradskog ureda za stretegijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo te posebni viši savjetnik gradonačelnika Harun Omerbašić.

Dvomjesečnik fDi Intelligence Magazine specijaliziran je za teme koje zanimaju strane investitore, procjenjujući najperspektivnije lokacije u Europi. Predmetom istraživanja su svi gradovi i regije Europe, a podatke za istraživanje prikupljaju, obrađuju i pripremaju stručni analitičari fDi Intelligencea pomoću fDi alata, anketa i drugih izvora.


Svake dvije godine objavljuje rangove u cijelom svijetu. Europu dijeli na četiri dijela - sjever, jug, istok i zapad, a gradovi su podijeljeni u pet kategorija - veliki, veći, srednji, mali i mikro gradovi.

Dodjela nagrada održat će se 15. ožujka u Cannesu.