clanak False

Gradonačelnik u Budimpešti - Krležin spomenik - dar Grada Zagreba Budimpešti

Skulpturu Marije Ujević Galetović Grad Zagreb daruje Gradu Budimpešti kao znak hrvatsko – mađarskog prijateljstva i višestoljetnih kulturnih veza – natpis je na skulpturi Miroslava krleže koja će se, danas, u 11. sati u nazočnosti visokih uzvanika i uz prigodnu svečanost otkriti u parku na budimpeštanskom Trgu Ludovika.
17.06.2011.

Skulpturu Marije Ujević Galetović Grad Zagreb daruje Gradu Budimpešti kao znak hrvatsko – mađarskog prijateljstva i višestoljetnih kulturnih veza – natpis je na skulpturi Miroslava krleže koja će se, danas, u 11. sati u nazočnosti visokih uzvanika i uz prigodnu svečanost otkriti u parku na budimpeštanskom Trgu Ludovika. Pozdravne riječi nazočnima će uputiti potpredsjednik mađarske vlade i ministar javne uprave i pravosuđa Tibor Navracsics, hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Ivan Bandić i gradonačelnici prijateljskih gradova Zagreba i Budimpešte, Milan Bandić i Istvan Tarlos.

Zagrebački gradonačelnik će izraziti radost i najdublju zahvalnost kolegi iz Budimpešte i mađarskoj vladi na tome što u središnjem gradskom parku glavnoga mađarskoga grada ustoličuju hrvatskog književnog velikana Miroslava Krležu. Naglasit će, međuostalim, da je ovo potvrda prijateljstva između Zagreba i Budimpešte, znamen i čvrsti most međustobnog povjerenja, uzorne hrvatsko – mađarske kulturne suradnje. Jer, Zagreb i Budimpešta potpisali su Sporazum o suradnji još u lipnju 1994., a gradovima prijateljima postali su 2003.

Prema protokolu, nakon svečanosti, gradonačelnik Bandić će, u društvu s kolegama iz Ljubljane i Budimpešte, Zoranom Jankovićem i Istvanom Tarlosom, zasaditi drveće kao simbole mira i prijateljstva.

Podsjetimo, izaslanstvo Grada Zagreba koje predvodi gradonačelnik Milan Bandić boravi u dvodnevnom službenom posjetu Budimpešti. Prvi dan boravka, susreo se s državnim tajnikom u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova Ivanom Babom, a nakon toga prisustvovao otvorenju izložbe neoklasicističkog porculana Krhka harmonija iz kolekcije zagrebačkog Muzeja Marton.

Vezani tekstovi: