clanak False

Izaslanstvo Zagreba u Budimpešti_Susret s mađarskim državnim tajnikom

16.06.2011.


U sklopu dvodnevnog službenog boravka u Budimpešti, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić susreo se, danas, s državnim tajnikom u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova Ivanom Babom. Osim sutrašnjeg otkrivanja spomenika posvećenog Miroslavu Krleži, tema susreta bila je dugogodišnja prijateljska suradnja glavnih gradova Hrvatske i Mađarske koja datira iz 1994. , kada je potpisan prvi sporazum o suradnji. Sporazum o prijateljstvu Zagreba i Budimpešte potpisan je 2001. 

Razgovaralo se, također, o završetku hrvatskog pregovaračkog procesa i o kontinuiranoj i aktivnoj podršci Republike Mađarske integracijskom procesu RH u NATO i EU, na čemu se gradonačenik Bandić posebno zahvalio.
Prema protokolu, zagrebačko izaslanstvo upravo prisustvuje otvorenju izložbe neoklasicističkog porculana Krhka harmonija iz kolekcije zagrebačkog Muzeja Marton, a nakon sutrašnje svečanosti otkrivanja spomenika posvećenog Miroslavu Krleži, skulpture akademske kiparice Marije Ujević – Galetović, poklona Grada Zagreba Gradu Budimpešti, zagrebački gradonačelnik će, u društvu s kolegama iz Ljubljane i Budimpešte zasaditi drveće kao simbole mira i prijateljstva.