clanak False

Gradsko izaslanstvo u posjetu Beslanu

03.09.2010.

Izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno pročelnicom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnjom Fortunom boravilo je od 1. do 3. rujna u Beslanu, u povodu obilježavanja 6. godišnjice tragičnog stradanja djece u terorističkom napadu na osnovnu školu.

Tijekom svog boravka u Beslanu, koji se nalazi u ruskoj republici Sjevernoj Osetiji-Alaniji, gradsko izaslanstvo sudjelovalo je u mimohodu na mjestu stradanja djece u tadašnjoj školi, a nakon toga su se susreli sa šefom administracije Osetijskog okruga Područja desne obale R. V. Daurovim i gradonačelnikom Beslana Mairbekom Khoubaevim. Daurov se zahvalio na višegodišnjem trudu Grada Zagreba u rehabilitaciji djece koja su preživjela napad, te na ugodnom boravku djece koji im pruža odmaralište Crvenog križa Zagreb u Novom Vinodolskom.

Također, zagrebačka delegacija posjetila je alanski ženski manastir bogojavljanja u kojem je, među vjerskim dužnostima, smješten i rehabilitacijski centar za djecu iz Beslana, te posebno groblje sagrađeno samo za žrtve tragičnog napada, u kojem su stradale 334 osobe, od čega 186 djece. U znak sjećanja na stradalu djecu u zrak su, simbolično, pušteni bijeli baloni. Na groblju je bio prisutan i predsjednik Republike Sjeverne Osetije-Alanije Taimuraz Mamsurov te predsjednik Republike Južne Osetije Eduard Kokoity, te vjerski i vojni vrh. Izaslanstvo Grada Zagreba kod glavnog je spomenika na groblju zapalilo svijeću u spomen stradalih.

Osim pročelnice Fortune, u izaslanstvu Grada Zagreba bili su i fra Ivan Radeljak, potpredsjednik Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, i Ludvik Matić, ravnatelj Zagrebačkog Crvenog križa.


Gradske vijesti - 2010.